Te-ai gândit vreodată câți bani există în lume?
Răspunsul exact este destul de complicat, dar dificultatea nu este dată de adunarea cifrelor uriașe, ci mai ales de ce parametri sunt luați în considerare în stabilirea noțiunii de „bani”.
În funcție de cum definim banii, se modifică și cantitatea lor. Cu cât folosim o definire mai abstractă, cu atât mai mare va fi numărul pe care-l vom primi – a scris Jeff Desjardins, editorul Visual Capitalist. Dar care este situația în legătură cu aurul, Bitcoin și alte tipuri de depozitare de valori?
Bani fizici și conturi bancare
Dacă ne gândim la cantitatea banilor fizici (bancnote, monede, depozite, cecuri, economii, etc.), atunci există 36,8 bilioane de dolari. Propunem dolarul ca valoare de referință; deoarece chiar și așa vorbim despre sume uriașe greu de exprimat.Dacă nu privim strict doar banii fizici, ci și pe cei ușor de accesat, ca de exemplu pe cei din conturile bancare, atunci suma se ridică la 90,4 bilioane.
Bitcoin, Ethereum și Altcoin
Pentru cei care doresc să extindă și mai mult această limită de bani prin includerea Bitcoin (și BTCUSD), ethereum și alte criptomonede și adăugarea rezervelor de aur și a investițiilor în produse financiare, atunci suma finală poate fi exprimată doar în biliarde. Și nu este o glumă, vorbim tot de dolari, în formatul 1.000.000.000.000.000.
Acțiuni și produse derivate
Deci, dacă adunăm suma de ordinul biliardelor și includem cele 544 de bilioane investite în produse derivate, rezultatul este de aproximativ 1,2 biliarde de dolari. De fapt, pe piața produselor derivate există mult mai mulți bani; deoarece aici se adaugă și bursa de valori care însumează „doar” 73 bilioane de dolari. Felia cea mai mare o dețin companiile mamut americane, ca Apple Inc. (AAPL), Alphabet Inc. (GOOGL) și Microsoft Corp. (MSFT).
În zilele noastre, indicatorul cel mai frecvent și simbolic al averii sunt investițiile imobiliare; care cu cifra lor de 29 bilioane de dolari sunt în umbra pieței de valori. Privind datoriile, icluzând toți indivizii și toate țările din lume, totalul este în jurul a 215 bilioane, 33% din ele fiind acumulate în ultimul deceniu.
Dacă privim aceste cifre, putem afirma – cu toată explozia din 2017 a Bitcoin și a criptomonedelor – că se poate merge încă înainte. Valoarea totală a Bitcoin aflate în circulație este în jurul a 100 miliarde de dolari (din capitalul total de aprox. 160 miliarde). În orice caz, pare enorm față de valorile din 2015, dar și așa este doar o picătură din ocean.
Cât o să valoreze Bitcoin în viitor, dacă deja are un preț bun?!
Mulți consideră că raportat la vârsta lor, Bitcoin și criptomonedele sunt supraapreciate; în ciuda faptului că de-abia acum încep să se extindă și sunt cunoscute doar de un procent mic al omenirii, iar folosite de și mai puțini. Oare cât o să valoreze Bitcoin și criptovalutele într-o societate care o va utiliza în mod curent sau doar ca depozitar de valori?!
Înregistrează-te pe site și află mai multe despre Tehnologia Blockchain si Criptovalute!
eBook Gratuit – Blockchain și Criptomonede
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai LIKE și SHARE!
Știri Cripto zilnice! Fii la curent cu principalele Știri Cripto ale săptămânii și urmărește-ne pe Facebook!–> MyCryptOption
Sursa:marketwatch.com