Tehnologia blockchain – importanța educării inovației orizontale

a blokklánc kriptopénz hírek mycryptoption

Adevărata însemnătate a tehnologiei blockchain

Tehnologia blockchain este una dintre cele mai promițătoare inovații ale secolului XXI. Mulți au comparat deja potențiala sa însemnătate cu cea a internetului. Ca să înțelegem de ce are această tehnologie un potențial atât de mare, trebuie să cunoaștem diferențele dintre inovația verticală și cea orizontală.

Importanța reală a educației blockchain

Inovația verticală este cea executată într-un domeniu anume, în timp ce inovația orizontală este cea care poate fi adoptată de toată lumea. Să clarificăm acest aspect prin intermediul unui exemplu.

Penicilina, vaccinul polio și metodele sofisticate de operație sunt toate exemple de inovație verticală, fiindcă se referă doar la un anumit domeniu – în acest caz, medicina.

Electricitatea, Internetul și Cloud Computing sunt însă inovații orizontale, adoptate de numeroase domenii și industrii în vederea eficientizării fucționalității acestora.

Blockchain: Următoarea inovație orizontală

Am vorbit deja despre bazele blockchain în ocazii precedente, așadar îl vom descrie foarte pe scurt. Un blockchain este o serie de înregistrări imuabile de date prevăzute cu ștampilă de timp, controlată de un grup de calculatoare ce nu este deținut de nicio entitate individuală. Aceste blocuri de date (blocurile) sunt fixate și legate unele de celelalte (în lanț) prin utilizarea unor principii criptografice.

Blockchain-ul este atât de apreciat din următoarele motive:

  • Datele ce le conține sunt stocate pe cale criptografică
  • Blockchain-ul este imuabil, nimeni nu poate modifica astfel datele pe care le conține
  • Este transparent – dacă dorești, poți urmări datele

Blockchain și descentralizare

Ca să ne dăm seama de ce este importantă descentralizarea și susținerea unui sistem trustless, trebuie să înțelegem relația pe care noi, oamenii, am avut-o cu factorul denumit încredere, încă de la începutul timpurilor.

Omul primitiv a învățat importanța ce-o are încrederea în ceilalți. Literalmente, era o chestiune de viață și de moarte. Dacă rămânea singur, omul primitiv avea 0 șanse de supraviețuire; existau destule elemente în natură care îl puteau distruge, de la animale sălbatice până la schimbările meteo. Era deci necesar ca oamenii să învețe cum pot trăi alături de alți indivizi în care pot avea încredere, doar ca să rămână în viață.

Odată cu trecerea timpului, am văzut numeroase direcții interesante în care s-a dezvoltat această încredere. Prima dată am avut trocul (schimbul în natură), când oamenii au ajuns la un nivel asemenea nivel de încredere încât schimbau între ei produse diferite pe care le considerau ca având valori identice. Cu timoul însă, sistemul nostru de tranzacții a devenit deosebit de complex.

Servicii medicale de calitate

Numărul populației a crescut consistent mulțumită serviciilor medicale în dezvoltare, iar afacerile au devenit și ele mult mai structurate. Ca urmare, ne-am mutat încrederea avută în indivizi spre instituțiile centralizate, ca banca de exemplu. În timp, aceste bănci au devenit din ce în ce mai puternice.

Datorită mulțimii de sarcini pe care trebuiau să le îndeplinească, băncile au ajuns într-un punct unde au eșuat. Astfel, oamenii au fost nevoiți să caute un sistem financiar alternativ.

Acest punct de cotitură a fost criza financiară din 2008. Vina numeroaselor bănci – și a Lehman Brothers în particular – a fost asumarea excesivă de riscuri, ceea ce a condus lumea spre cea mai mare recesiune de la Marea Depresiune din anii 1930 încoace.

Din cauza dezamăgirii produse de sistemul bancar centralizat, cineva sub denumirea de Satoshi Nakamoto a propus ideea Bitcoin. Aceasta a fost prima criptovalută descentralizată din lume, fiind susținută de tehnologia blockchain.

În ce fel este blockchain descentralizat?

De fapt, conceptul este foarte simplu. Înregistrările stocate în blockchain nu le salvează nicio unitate de depozitare centrală. Pe rețea rulează numeroase calculatoare care dispun de copia tuturor datelor din blockchain. Din această cauză, toate nodurile rețelei vor fi notificate deodată cu privire la orice actualizare a blockchain.

Asta numim descentralizare. Responsabilă de date nu va fi doar o singură sursă.

Ce-am aflat până acum?

Inovațiile orizontale sunt greu de realizat, iar tehnologia blockchain pare a fi următoarea mare realizare de acest gen. Principala calitate a blockchain este descentralizarea, ceea ce poate influența multe industrii.

Să vedem câteva domenii unde tehnologia blockchain poate avea influențe pozitive:

  • Industria sănătății
  • Gestiunea lanțului de aprovizionare
  • Sectorul financiar
  • Proprietatea imobiliară
  • Industria juridică
  • Securitatea
  • Acțiunile caritative

Acestea sunt doar câteva dintr-o serie lungă. În orice caz, trebuie să mai așteptăm câțiva ani pentru a vedea adevăratul potențial al blockchain.

De ce ar trebui companiile să aibă în vedere educația blockchain?

1. Să nu rămână în urmă

Companiile ar trebui să facă instructaje blockchain fiindcă nu există altă modalitate pentru a rămâne de succes. Pentru a înțelege de ce este atât de important pentru companii să țină pasul cu tehnologiile moderne, vă oferim exemplul Kodak.

A blokklánc és a Kodak

Ceea ce apare în grafic este declinul acțiunilor Kodak din ultimii ani. Kodak a fost liderul industriei fotografice pentru foarte mult timp. Termenul „momentul tău Kodak” a devenit sinonim cu fotografierea. A rămas în urmă fiindcă a refuzat să conducă revoluția fotografierii digitale și n-a dorit să implementeze noua tehnologie.

De fapt, Steve Sasson, inginerul Kodak, a inventat prima cameră foto digitală în 1975. Pe atunci, era ceva nou, fotografiere fără film; în consecință, conducerea companiei a reacționat pe măsură: „e drăguț, dar nu spune nimănui”.

Cu alte cuvinte, Kodak nu știa că fotografia digitală trebuie privită ca o tehnologie strălucitoare.

Conform fostului director adjunct Kodak, Don Strickland:

„Am dezvoltat prima cameră digitală adresată consumatorilor, dar fiindcă ne-am temut de efectele sale asupra industriei filmelor n-am primit aprobare pentru lansarea sau vânzarea acesteia.” Conducerea era atât de concentrată asupra succesului filmelor, încât a ratat ocazia revoluției digitale. Până la urmă, Kodak a intrat în faliment în 2012. În același timp, se spune că acum încearcă să implementeze tehnologia blockchain; vom vedea până unde vor ajunge în viitor.

2. Interoperabilitate iminentă

Ne pregătim să intrăm în era blockchain-urilor de a treia generație, ca ICON, Cardano, AION. Una dintre țintele primordiale este atingerea interoperabilității.

Ce este interoperabilitatea? În termeni laici, asigură interacțiunea dintre diferitele blockchain-uri și companiile ce funcționează pe baza protocolul obișnuit.

Interoperabilitatea permite cât mai multor companii să evolueze și să coopereze cu cele blockchain. Chiar de aceea, se vor orienta spre angajarea unor persoane care au anumite cunoștințe despre blockchain.

Fiindcă momentan nu sunt disponibile multe talente de acest gen, actuala forță de muncă trebuie instruită cu privire la elementele și aspectele tehnologiei blockchain. Astfel, companiile nu pierd teren.

3. Pregătire profesională vs angajare

Datele prezentate în această secțiune provin din raportul McKinsey Global Institute. Acest raport clarifică controversele dintre pregătirea profesională și angajare. Din punct de vedere economic, merită mai mult unei companii să-și instruiască personalul decât să angajeze oameni noi.

Aparent, 375 de milioane de angajați – care constituie aproximativ 14% din totalul forței de muncă globale – vor fi nevoiți să se reprofileze profesional, fiindcă digitalizarea și dezvoltarea inteligenței artificiale aduc schimbări în lumea muncii, iar prioritățile companiilor se adaptează la acestea.

Raportul susține că dimensiunea acestei schimbări „este asemănătoare cu trecerea masivă de la munca în agricultură la cea din fabrici, produsă în America de Nord și Europa la începutul secolului XX, și mai recent în China”.

Prioritatea

În consecință, odată cu aceste schimbări ce bat la ușă, numeroase companii se orientează spre reprofilarea și formarea profesională a actualilor angajați. Corporațiile și-au dat seama că ele sunt cele care trebuie să ia atitudine în această privință, și nu guvernul.

În urma sondajului realizat cu directorii unor companii al căror venituri depășesc 100 milioane de dolari, a reieșit că 66% dintre ei consideră că remedierea eventualelor lacune pe care la are personalul legat de automatizare și digitalizare, se află printre cele primele 10 priorități. Mai mult, aproape 30% pun această chestiune între primele 5 ca importanță.

Adevărata însemnătate a educației blockchain

Deci, în medie, 66% dintre companii cred că în rândul celor mai importante 10 sarcini se află corectarea neajunsurilor de pregătire, iar 27% cred că printre primele 5, și chiar mai în față.

În mod interesant, 70% dintre conducătorii companiilor cu venituri de peste 500 de milioane de dolari consideră că aceste schimbări tehnologice pot afecta un sfert dintre angajații lor.

Să aruncăm o privire asupra altui sondaj:

tehnologia blockchain A blokklánc prioritás

Aici vedem că doar 18% dintre companii sunt de părere că angajarea de personal nou este singura cale spre progres, iar în opinia a 41% este nevoie doar de reprofilare.

Dacă ne gândim mai bine, sondajele arată clar că majoritatea companiilor cred că reprofilarea angajaților poate fi o modalitate de progres în era digitală ce vine. Având în vedere toate acestea și știind cât de important poate deveni blockchain-ul, prioritatea companiilor este să ofere educație de tehnologie blockchain și să se convingă că angajații lor obțin calificările corespunzătoare.

4. Companiile trebuie să-și asume responsabilități

58% dintre persoanele chestionate cred că întreprinderile trebuie să-și asume răspunderea în corectarea eventualelor neajunsuri de instruire. Nu este nici treaba administrațiilor, nici a guvernelor sau a instituțiilor de învățământ să se ocupe de acest aspect. Companiile sunt cele care trebuie să ia atitudine și să facă pașii necesari, doar așa se poate progresa.

Până acum am vorbit doar de instituții care oferă educație blockchain; dar cum stă treaba cu persoanele fizice?

De ce ar trebui să te autoinstruiești în legătură cu tehnologia blockchain?

Momentan există o cerere mare privind locurile de muncă legate de tehnologia blockchain, dar de ce să te alături acestui grup? Ce ascunde pentru a merita să faci parte din nebună?

S-a aflat că în lumea blockchain carierele au propriul lor premiu.

1. Conține foarte mulți bani

În lumea crypto există foarte mulți bani, din diverse motive. În primul rând, avem instituții întemeiate de oameni ce au investit în criptomonede încă de la începuturi, obținând profituri consistente. Pe lângă acestea, avem multe startup-uri  ce-au adunat sume ridicol de mari în cadrul diferitelor ICO-uri.  Acestea (ICO-urile) au devenit un subiect destul de controversat, ele permițând companiilor să obțină milioane de dolari dintr-un produs în decurs de doar 24 de ore.

În primele cinci luni ale anului 2018, ICO-urile au adunat de două ori mai mulți bani decât în 2017! Nu trebuie să uităm faptul că din ce în ce mai mulți investitori instituționali au intrat pe piață pentru finanțarea acestor proiecte.

Ce înseamnă toate acestea?

Există un strat tânăr unde este nevoie de mai mulți oameni, însă nu se găsesc suficienți care să aibă abilitățile și cunoștințele necesare. Ca urmare a cererii crescute, salariile din lumea crypto sunt în general foarte atrăgătoare. Un studiu realizat de angel.co arată că salariile persoanelor ce îndeplinesc roluri tehnice și non-tehnologice sunt la fel de mari pentru ambele categorii.

În plus, trebuie remarcat că modelele de împărțire a profitului sunt mult mai bune și stimulante în cazul locurilor de muncă din industria crypto.

2. Flexibilitate uriașă

Conform studiului efectuat de J. P. Dowell – cel care a petrecut 15 ani cu cercetarea chestiunii de ce își urăsc oamenii munca – 70% dintre cei chestionați au declarat că nu sunt mulțumiți de propria carieră. Care este cauza acestei nefericiri?

Un alt studiu, efectuat de Softchoice, a descoperit două aspecte interesante:

  • 74% dintre angajați a afirmat că ar renunța la actualul loc de muncă în favoarea unei instituții ce le-ar permite să lucreze de la distanță mai des, chiar dacă salariul ar rămâne neschimbat.
  • Față de generația de după ultimul război mondial, copiii anilor 2000 se simt de două ori mai productivi și de dotați lucrând de acasă, decât la un birou.

Raportul CNBC spune: „Cercetătorii indică faptul că două treimi a oamenilor de pe glob lucrează departe de birou cel puțin o dată pe săptămână.”

Locurile de muncă la distanță sunt avantajoase atât pentru muncitori, cât și pentru angajatori.

Din punct de vedere al angajatului:

  • Crește eficiența și productivitatea
  • Reduce stresul și ridică gradul de fericire

Din punct de vedere al angajatorului:

  • Favorizează economiile legate de costurile de întreținere ale imobilului
  • Reduce costurile salarizării generale a angajaților

Este un alt aspect sub care companiile crypto le întrec pe cele tradiționale. Pe deasupra, nu uita că acestea (companiile crypto) oferă posibilitatea muncii de acasă, mult mai probabil, având pretenția să te prezinți la birou doar zilele stabilite.

3. Lichiditatea

Acesta este un avantaj care se limitează la companiile de token. În general, la debut angajații primesc un capital și trebuie să aștepte evenimentul de lichiditate pentru a-și vinde acțiunile și a obține valuta giat. Este un proces complicat, iar sprijinul oferit de companii sunt foarte restrictive, ceea ce blochează tranzacțiile secundare.

În cazul companiilor blockchain, angajații primesc de obicei token-uri ce funcționează ca o compensație asemănătoare capitalurilor. Aceste token-uri, în opoziție cu acțiunile, sunt lichide prin însăși natura lor, deși legat de unele mai există restricții.

Acum că știi de ce merită să-ți cauți o carieră în sfera tehnologiei blockchain, să vedem exact ce poți face.

4. Este un lucru revoluționar

Fără îndoială, tehnologia blockchain este revoluționară. În sfârșit, avem un sistem unde instrumentele nu se află în posesia unei singure persoane/entități, transparent și imuabil. Există mari șanse ca blobkchain-ul să fie atât de revoluționar ca internetul. Având în vedere toate acestea, n-ai dori să participi la ceva ce este atât de promițător?

Iată ce știm până acum:

  • Companiile trebuie să-și asume sarcina corectării lacunelor profesionale
  • Indivizii își pot crea un mare avantaj din cunoașterea blockchain

Aici vine știrea proastă. Conform recensământului McKinsey, doar 16% dintre conducătorii de afaceri din sfera privată se simt pregătiți să remedieze potențialele deficiențe de competență. Din păcate, majoritatea simte că este prea puțin pregătită.

Cele mai multe companii își dau seama că ar trebui să ofere angajaților educație blockchain, dar nu în toate cazurile știu de unde pot obține materialele didactice.

Se naște astfel întrebarea.

Educație blockchain: De unde?

Unde ne putem însuși elementele și dedesubturile tehnologiei blockchain? Dacă ești în căutarea unei educații/diplome complexe, orientează-te spre universitățile ce oferă cursuri despre tehnologia blockchain:

  • Stanford
  • Duke
  • Georgetown
  • MIT
  • Berkeley
  • Cornell
  • New York University (NYU)
  • Princeton
  • RMIT
  • The University of Illinois

Companiile nu-și pot trimite angajații la facultăți, să obțină diplome. Nimeni nu-și permite să renunțe la personalul său activ timp de 2-3 ani, până ce acesta umblă la facultate și obține calificări. Aici intră în scenă cursurile de calificare.

A urma un curs de calificare în locul facultății, are câteva avantaje:

Este mai scurt: În general, un curs durează între 6 luni și 2 ani. În anumite cazuri, acest termen poate fi și mai scurt, în timp ce o facultate poate fi terminată în minim 2 ani.

Disponibilitate: Majoritatea cursurilor pot fi accesate online și efectuate în conformitate cu propriul program, ritm și locație. De partea cealaltă, universitățile îți pot pretinde să participi la ore și să urmezi programul lor.

Este mai concentrat: Cursurile sunt centrate mai degrabă pe un anumit subiect. Astfel dacă de exemplu înveți despre programarea C ++, atunci ți se vor oferi cunoștințe doar despre aceasta. În schimb, dacă urmezi informatica la vreo facultate, probabil vei avea și cursuri de matematică și de protecție a mediului.

Este mai ieftin: Deoarece durează mai puțin, un curs este mult mai ieftin decât o facultate.

Mai puțin restrictiv din punct de vedere al vârstei: În general, studenții sunt mai ales tineri cu vârste între 18, 19 – 27, 28 de ani. Cursurile pot fi urmate indiferent cărei categorii de vârstă aparții sau în ce etapă a vieții te afli, oferind flexibilitate din punct de vedere al ritmului și locațiilor.

The Washington Post

Potrivit The Washington Post, a crescut considerabil numărul oamenilor ce urmează cursuri imediat după bacalaureat. Iată câteva date:

  • Statisticile indică o creștere însemnată a numărului persoanelor ce absolvă cu succes cursuri
  • În cazul bărbaților, certificarea le crește veniturile cu 25%
  • În cazul femeilor, calificarea le sporește salariile cu doar 13%, mai ales din cauză că nu lucrează în domenii tehnologice
  • Studiul Centrului Educațional și al Forței de Muncă de la Georgetown University arată că aproximativ 3% (4 milioane de persoane) din totalul angajaților dețin certificate profesionale.

Concluzie

Indiferent ce părere ai despre tehnologia blockchain, în zilele noastre este cu siguranță tehnologia ce aduce în discuție cele mai multe întrebări. Prin urmare, ar fi bine să ținem pasul cu acest program, altfel rămânem în urmă.

Mai multe articole