Ce este minatul Bitcoin? Este oare profitabil?
Dacă ai auzit deja despre Bitcoin, cu siguranță a venit vorba și de minatul acestuia. Minatul este „crearea” Bitcoin cu ajutorul calculatoarelor. Acest articol îți prezintă detaliat ce este minatul Bitcoin și cum poate deveni profitabil.
Rezumatul minatului Bitcoin
Minatul Bitcoin este procesul actualizării registrului tranzacțiilor Bitcoin sau, cu alte cuvinte, a blockchain-ului. Minatul se realizează prin intermediul unor calculatoare extrem de puternice (denumite ASIC) care concurează cu alți mineri în încercarea de a ghici un număr specific. Acel miner care găsește primul numărul actualizează registrul tranzacțiilor și primește recompensa noului Bitcoin minat (momentan, recompensa este de 12,5 Bitcoin).
În zilele noastre, ca minatul Bitcoin să fie profitabil trebuie să investești sume masiv în echipamente, răcire și stocare. Nu poți mina profitabil de-acasă, cu PC sau GPU.
1. Ce este minatul Bitcoin?
Bitcoin este alternativa descentralizată pentru sistemul bancar. Asta înseamnă că sistemul poate funcționa și deplasa sume de bani de pe un cont pe altul, fără participarea vreunei autorități centrale.
Cu o autoritate centrală de încredere, transferul de bani este facil. Doar spui băncii că dorești să trimiți 50 de lei din contul tău în contul altei persoane, iar banca va efectua imediat tranzacția. În acest exemplu, întreaga putere este concentrată în mâinile băncii, ea fiind singura care poate actualiza registrul ce stochează conturile celor din sistem.
Dar cum poate fi creat un sistem ce are un registru descentralizat? Cum putem înzestra pe cineva cu capacitatea actualizării registrului fără a-i da prea multă putere – ce se întâmplă dacă devine corupt sau neglijent în executarea sarcinilor?
Ei bine, regulile Bitcoin – protocolul Bitcoin – rezolvă această chestiune într-un mod extrem de creativ.
Cum funcționează minatul Bitcoin?
Pe scurt, oricine dorește să participe la actualizarea registrului tranzacțiilor Bitcoin – a blockchain-ului -, o poate face. Tot ce trebuie făcut este ghicirea numărului aleatoriu care rezolvă ecuația generată de către sistem. Pare simplu, nu?
Bineînțeles, toată această ghicire este efectuată de calculator. Cu cât va fi mai puternic calculatorul, cu atât mai multe încercări vei putea realiza într-o secundă, iar șansele tale de a câștiga jocul vor crește. Dacă ai reușit, obții bitcoin și dreptul de a scrie „următoarea pagină” a tranzacțiilor Bitcoin, pe blockchain.
Iată procesul minatului în detaliu
După ce calculatorul ce efectuează minatul furnizează rezultatul corect, programul de minat stabilește care dintre actualele tranzacții în așteptare vor fi grupate împreună în următorul bloc de tranzacții. Compilarea acestui bloc reprezintă momentul tău de glorie; ai devenit bancherul temporar al Bitcoin, cel care urmează să actualizeze registrul de tranzacții Bitcoin, denumit blockchain.
Blocul creat, alături de soluția ta, este trimis pe întreaga rețea, ca alte calculatoare să-l poată valida. Se aseamănă puțin cu un cub Rubik: soluția este greu de găsit, dar rezultatul este simplu de confirmat.
Fiecare calculator care validează soluția ta, își va actualiza copia registrului de tranzacții Bitcoin cu tranzacțiile pe care ai ales să le incluzi în bloc. Sistemul va genera o cantitate fixă de bitcoin (momentan 12,5) pe care ți-o dă ca recompensă, pentru a răsplăti timpul și energia pe care le-ai investit în rezolvarea problemei matematice. În plus, vei primi taxele de tranzacții atașate tranzacțiilor pe care le-ai inserat în blocul următor.
Toate tranzacțiile pe care le-ai inclus în bloc sunt confirmate de rețeaua Bitcoin, devenind practic ireversibile.
Conturul minatului
Cam așa arată minatul Bitcoin. Se numește minat deoarece acest proces contribuie la „exploatarea” noilor Bitcoin ai sistemului. Dar gândindu-ne puțin, partea de minat este doar produsul secundar al confirmării tranzacției. Astfel, numele este un pic înșelător, fiindcă scopul principal al minatului este menținerea registrului într-o manieră descentralizată.
După cum îți poți imagina, din moment ce minatul se bazează pe o anumită formă de ghicire, pentru fiecare bloc numărul va fi ghicit de către un alt miner, ce va primi dreptul actualizării blockchain. Firesc, minerii cu o capacitate mai mare de calcul vor avea succes mai des, dar probabilitatea statistică arată că este foarte improbabil ca același miner să aibă succes de fiecare dată.
2. Dificultatea de minat (Mining difficulty)
Din moment ce știi ce este minatul Bitcoin, poate îți spui: „Foarte tare! Bani gratuiți! Unde mă pot înscrie?” Dar nu este chiar atât de simplu.
Satoshi Nakamoto, cel care a inventat Bitcoin, a conceput regulile minatului în așa fel încât, cu cât există mai multă capacitate de minat pe rețea, cu atât mai greu va fi de ghicit soluția problemei matematice. Prin urmare, dificultatea procesului de minat constă în adaptarea la puterea de minat acumulată pe rețea.
Dacă se alătură mai mulți mineri, problema va fi mai greu de rezolvat; dacă mulți dintre ei părăsesc minatul, acesta devine mai ușor. Asta se cheamă dificultate de minat.
De ce-a procedat Satoshi în acest fel?
El a dorit să creeze un flux constant de noi Bitcoin în rețea. Într-un fel, a procedat astfel pentru a ține inflația sub control. Dificultatea de minat a fost setată ca, în medie, un nou bloc să fie adăugat la fiecare zece minute (numărul este ghicit, în medie, din zece în zece minute).
Nu uita, în medie. Se poate întâmpla să adăugăm două blocuri la fiecare minut și să așteptăm o oră pentru blocul următor. Pe termen, avem o medie de zece minute.
Gândește-te că acest tip de mecanism de autoreglare a inițiat o așa-zisă „cursă de înarmare”, axată pe obținerea celor mai eficiente și puternice aparate de minat, într-un timp cât mai scurt.
3. Evoluția minerilor
Atunci când a apărut Bitcoin, nu existau mulți mineri. De fapt, Satoshi – inventatorul Bitcoin – și prietenul său Hal Finney au fost singurii care minau Bitcoin, cu calculatoarele personale.
În 2009, utilizarea CPU (unitatea centrală de prelucrare/procesare – creierul calculatorului, o componentă integrată în orice calculator) era suficientă pentru minatul Bitcoin, fiindcă dificultatea de minat era redusă. Pe măsură ce Bitcoin s-a extins, oamenii au căutat soluții mai puternice pentru minat.
În mod treptat, lumea a trecut la minatul GPU (unitatea de procesare grafică), care este o componentă specială, adăugată la calculatoare în vederea efectuării de calcule mai complexe. Inițial, GPU erau destinate să permită jucătorilor să ruleze jocuri de calculator cu cerințe grafice ridcate. Mulțumită construcției lor, au devenit populare în domeniul criptografiei, iar în jurul anului 2011 oamenii au început să le utilizeze pentru minatul Bitcoin. Ca punct de referință, capaciatea de minat a unui GPU corespunde cu cea a 30 CPU.
FPGA
Minatul FPGA a reprezentat următorea etapă a evoluției. FPGA (un circuit integrat digital configurabil) este o bucată de hardware care poate fi conectată la calculator pentru a efectua o serie de calcule. Sunt asemenea GPU, dar 3-100 de ori mai rapide. Dezavantajul lor îl constituie că sunt mai greu de configurat; în consecință, n-au fost atât de frecvent utilizate în minat precum GPU.
Până la urmă, prin 2013, a fost introdus un nou tip de echipament pentru minat: ASIC miner. ASIC semnifică circuit integrat special și este o bucată de hardware ce a fost fabricată exclusiv în scopul minatului Bitcoin. În opoziție cu GPU, CPU și FPGA, acesta nu poate fi folosit la altceva, funcția sa fiind programată în aparat.
Momentan, aparatele de minat ASIC reprezintă standardul actual pentru minat. Câteva ASIC-uri timpurii au apărut chiar sub forma unor USB-uri, însă au ieșit repede din uz. În ciuda faptului c-a apărut în 2013, tehnologia s-a dezvolat rapid și aparate de minat din ce în ce mai puternice apăreau lunar.
După trei ani de neîncetată competiție tehnologică, s-a atins o limită iar lucrurile s-au mai domolit. Din 2016 încoace, ritmul apariției de noi echipamente pentru minat s-a redus considerabil.
ASIC
Application-specific integrated circuit – ASIC – este instrument proiectat special pentru minat; nu cel al cărbunelui, ci mai degrabă al valutei digitale.În general, aparatele de minat ASIC sunt concepute să efectueze minatul unei valute digitale anume. Astfel, un Bitcoin ASIC Miner va putea mina doar Bitcoin. Gândește-te la Bitcoin ASIC ca la niște calculatoare speciale ce minează Bitcoin sau ca la niște „generatoare bitcoin”.
Dispozitivele ASIC trebuie privite asemenea microprocesoarelor sau RAM-ului; dar, în loc să fie circuite integrate generale Bitcoin ASIC miners sunt circuite integrate specifice, destinate gestionării blockchain-ului Bitcoin – o bază de date publică ce stochează informații digitale. Fabricarea și dezvoltarea ASIC este complexă și costisitoare; dar fiindcă ASIC a fost conceput special pentru minatul criptovalutei, își face treaba mult mai rapid decât calculatoarele cu o capacitate mai redusă.
Sunt disponibile diverse mărci de aparate de minat Bitcoin, prețul lor variind de la 20 la 5.000 de dolari în funcție de performanță și complexitate.
4. Bitcoin mining pools
Presupunând că intri chiar acum în jocul minatului Bitcoin, trebuie să te aștepți la o competiție acerbă și concurenți pe măsură. Chiar dacă vei cumpăra cele mai performante echipamente pentru minat, vei fi într-un mare dezavantaj comparativ cu fermele de minat Bitcoin profesioniste.
Din acest motiv au fost create mining pools. Ideea este simplă: minerii formează un „pool” – adică își combină capacitatea de minat în vederea concurării mai eficiente. După ce un pool a reușit să câștige cursa, recompensa se împarte între membrii acestuia în funcție de capacitatea de minat cu care au contribuit. În acest fel se vor putea alătura jocului și aparate de minat mai mici, având șansa de a câștiga Bitcoin (chiar dacă în cantități mici).
5. Este minatul Bitcoin profitabil?
Răspunsul scurt este: „probabil nu”; dar cel detaliat și corect: „depinde de mulți factori”. La calcularea profitabilității minatului Bitcoin trebuie luate în considerare mai multe aspecte:
Rata hash: Hash-ul este problema matematică pe care trebuie să o rezolve calculatorul minerului. Rata hash (hashrate) se referă la performanța minerului (câte încercări poate efectua calculatorul pe secundă). Viteza hash poate fi măsurată în MH/s (megahash/secundă), GH/s (gigahash/secundă), TH/s (terrahash/secundă) și PH/s (petahash/secundă).
Recompensa de bloc: Este cantitatea bitcoin pe care o generează aparatul de minat atunci când găsește soluția. Acest număr a fost de 50 în anul 2009 și se înjumătățește după fiecare 210.000 de blocuri (aproximativ în patru ani). Recompensa actuală este de 12,5 bitcoin. Ultima înjumătățire a avut loc în iulie 2016, iar următoarea se va petrece în 2020.
Dificultatea minatului: Un număr ce indică cât de greu poate fi minat Bitcoin la un moment dat, luând în considerare întreaga putere de minat activă din sistem.
Costul energiei electrice: Cât plătești pe un kilowat? Ca să poți calcula rentabilitatea, trebuie să te descurci cu factorul electricitate. Acesta poate fi determinat după factura lunară de curent electric. Importanța acesteia este dată de faptul că minerii consumă curent atât cu alimentarea, cât și cu răcirea aparatelor de minat (acestea se pot supraîncălzi cu ușurință).
Alți factori
Consumul de energie: Fiecare miner consumă o cantitate diferită de energie. Înainte să calculezi rentabilitatea, trebuie să stabilești consumul exact de energie al aparatului de minat. Acesta poate fi aflat simplu, printr-o căutare online. Consumul de energie este măsurat în wați.
Taxele Pool: Dacă minezi prin intermediul unui pool (ceea ce este recomandabil), acesta va reține un anumit procent din câștigurile tale pentru a-și acoperi cheltuielile. În general, taxa este de 2%.
Prețul Bitcoin: Deoarece nimeni nu știe ce se va întâmpla în viitor, este greu de prezis dacă minatul Bitcoin va fi profitabil. Dacă îți propui ca pe viitor să schimbi bitcoin-ul minat într-o altă valută, această mutare va avea efecte însemnate asupra profitabilității.
Évente növekvő nehézségek: Probabil este cel mai important aspect dintre toate. Ideea e că din moment ce nimeni nu poate prezice cu exactitate numărul minerilor care se vor alătura rețelei, este greu de anticipat cât de dificil va fi minatul peste șase luni, săptămâni sau ani. De fapt, rentabilitatea Bitcoin a scăzut doar în câteva ocazii – chiar și atunci când prețul era relativ mic.
6. Cum să minăm Bitcoin de-acasă: pașii de urmat
Ai aflat tot ce este important în legătură cu minatul Bitcoin! Dorești să știi cum merge minatul în realitate? Iată cum funcționează, pas cu pas:
1. pas – Află dacă minatul este rentabil
Înainte de a începe minatul Bitcoin, trebuie să te informezi exact și precis. Cea mai bună metodă este utilizarea unui Bitcoin mining calculator (ce calculează rentabilitatea minatului). Nu uita că minatul costă bani! Dacă nu ai rezerve de mii de lei pentru achiziția de echipament de minat corespunzător și nu ai acces la energie electrică ieftină, e posibil ca minatul Bitcoin să nu fie pentru tine.
2. pas – Ia-ți echipament pentru minat
După ce-ai făcut calculele necesare, fă rost de echipamentul de minat. Citește neapărat specificațiile hardware ale aparatului de minat Bitcoin ca să vezi care este cel care ți se potrivește (în caz că nu ai făcut-o la primul pas).
3. pas – Fă rost de un wallet Bitcoin
Vei avea nevoie de un wallet (portofel digital) Bitcoin unde poți stoca bitcoin-ul minat. Dacă ai făcut rost de un wallet, convinge-te că obții adresa sa – un șir lung de cifre și litere. Fiecare portofel primește în mod diferit adresa publică Bitcoin, dar cele mai multe procedează chiar simplu. Nu uita că vei avea nevoie de adresa PUBLICĂ Bitcoin și nu de cea privată (care este asemenea unei parole secrete a wallet-ului).
4. pas – Caută un mining pool
Dacă te alături unui mining pool vei primi probleme mici și mai ușor de rezolvat. Munca în comun crește șansele ca pool-ul să rezolve ecuația și să obțină recompensa bitcoin și taxele de tranzacție cuvenite. Câștigul va împărțit în cadrul pool, în funcție de contribuție.
Fundamental, vei obține sume mai consistente de bitcoin și este mult mai probabil să-ți scoți investiția.
Aderarea
Dacă dorești să intri într-un pool, alege-l cu grijă și neapărat pune-ți următoarele îmtrebări:
- Care este metoda recompensei? (Proporțională/Plata pe acțiuni/După punctaj/PPLNS, etc.)
- Ce comisioane percepe pool-ul pentru minat și retragerea fondurilor?
- Cât de des găsește blocuri (cu alte cuvinte, cât de frecvent voi fi recompensat)?
- Cât de ușor pot retrage fonduri?
- Ce statistici oferă pool-ul?
- Cât de stabil este pool-ul?
După ce te-ai alăturat unui pool, primești un nume de utilizator și o parolă de care vei avea nevoie ulterior.
5. pas – Procură-ți un program/software pentru minat
Pentru a controla și monitoriza rig-ul de minat este nevoie de un software corespunzător. În funcție de ce echipament de minat dispui, trebuie să găsești software-ul potrivit. Multe pool-uri de minat dispun de propriul software, altele însă nu. Dacă nu ești sigur care este software-ul de minat de care ai nevoie, vei găsi lista lor pe internet.
6. pas – Începerea minatului
Conectează aparatul de minat la o priză și pornește-l. Convinge-te că s-a conectat la calculator (de obicei prin USB) și deschide software-ul pentru minat. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să introduci adresa mining pool, numele de utilizator și parola.
După ce le-ai configurat vei începe distribuirea acțiunilor, ceea ce reprezintă partea ta de muncă în găsirea blocului următor. Vei fi răsplătit cu partea cuvenită în funcție de pool-ul ales de tine – convinge-te doar că ți-ai introdus adresa în câmpul corespunzător atunci când te-ai înregistrat în pool.
7. Alte tipuri de minat
Cloud mining: Pagini web care minează pentru tine
Cloud mining înseamnă că nu vei cumpăra aparat fizic de minat, ci închiriezi capacitate de calcul de la o companie de minat; vei plăti acesteia în funcție de ce capacitate de minat posezi. Arată bine la prima vedere fiindcă nu trebuie să faci eforturi cu achiziția, stocarea, răcirea și monitorizarea echipamentelor de minat scumpe.
Dacă te uiți mai atent însă, vei vedea că niciuna dintre aceste domenii de cloud mining nu aduce câștiguri. Paginile web de cloud mining care par profitabile sunt în general domenii web ce nu posedă vreun echipament pentru minat, doar elaborează scheme Ponzi care-ți răpesc banii.
Este recomandabil să evităm cloud mining. Dar dacă dorești totuși să te apuci de el, neapărat efectuează calculele corespunzătoare înainte de a investi vreo sumă.
Minatul cu telefonul mobil
Unele aplicații mobile susțin că pot mina prin telefonul tău mobil. Chiar dacă teoretic este posibil – de multe ori telefoanele, cu o putere scăzută de procesare, sunt comparate cu aparatele ASIC – minatul pe telefon îți consumă foarte repede bateria, iar în schimb primești doar o parte infimă de bitcoin.
Aplicațiile ce asigură această funcție se comportă asemenea unor mining pools și împart câștigurile în funcție de câtă muncă a depus fiecare telefon. Nu uita că minatul este posibil și cu calculatoarele vechi, dar trebuie să ne gândim că pur și simplu nu merită energia consumată – cu cât este mai lent calculatorul, cu atât mai mici vor fi șansele că vei obține vreo recompensă.
De pildă, cu ceva timp în urmă IBM a experimentat minatul pe un calculator vechi de 55 de ani – bineînțeles, concluzia a fost că nu merită.
Internet mining: Domenii web care te sprijină în minat
Undeva prin 2017 a luat ființă conceptul web mining (minatul pe internet). În formulare simplă, web mining permite proprietarilor paginilor web să acceseze CPU-urile vizitatorilor săi și să le utilizeze pentru minatul Bitcoin. Asta înseamnă că cel care deține domeniul web poate folosi mii de unități CPU „nevinovate” în scopul obținerii de profit. Dar din motiv că minatul Bitcoin nu este chiar rentabil cu CPU, cele mai multe astfel de pagini web minează Monero și nu bitcoin. Până azi se cunosc mai mult de 20.000 de domenii ce folosesc web mining.
Conceptul web mining este foarte controversat. Din punctul de vedere al vizitatorului este de-a dreptul un abuz că cineva îi folosește calculatorul fără a-și fi dat consimțământul pentru minatul Bitcoin. În unele cazuri supraîncălzirea poate afecta și unitatea CPU. Însă din punctul de vedere al proprietarului domeniului web este profitabil, fiindcă web mining a devenit o metodă de a câștiga bani a paginii web, fără necesitatea postării unor anunțuri/reclame enervante. În plus, cel ce deține pagina poate decide câte dintre unitățile CPU ale vizitatorilor dorește să controleze; pentru a fi sigur că nu abuzează de hardware-le lor.
Cât costă minatul a 1 Bitcoin?
Răspunsul la întrebare variază în funcție de schimbările costului și dificultății minatului Bitcoin. Vom folosi datele din mai 2019 ale dificultății de minat pentru ilustrarea modului în care se efectuează acest calcul. Luăm ca exemplu un Antminer S17 Pro care costă aproximativ 1900 de dolari și generează o rată hash de 56 TH/s. Consumul de energie al acestui model este de 2212 wați. Vom folosi o taxă standard mining pool de 2% și una de 0,1 dolari/KwH pentru consumul de electricitate.
Dacă introducem aceste date într-un calculator de profit pentru minatul Bitcoin (mining calculator), va rezulta că durează 16 luni până reușim să minăm un Bitcoin. Costul celor 16 luni arată astfel:
Cost Hardware – 1.900 USD
Preț energie consumată – 2.444 USD
Total costuri – 4.444 USD
Acest calcul nu conține costurile stocării și răcirii aparatului de minat.
Cât Bitcoin aș putea mina într-o singură zi?
Pe baza datelor prezentate anterior reiese că într-o singură zi se poate mina 0,002 bitcoin.
Ce se va întâmpla dacă întreaga cantitate de Bitcoin este extrasă?
Unii oameni sunt îngrijorați de ce se va întâmpla atunci când cei 21 milioane de bitcoin vor fi extrași și nu va mai exista recompensă pentru motivarea minerilor. Conform predicțiilor, acestea urmează să se petreacă în 2140. Răspunsul stă ascuns în taxele minatului Bitcoin.
Minerii primesc recompense în Bitcoin-ul nou minat, dar intră și în posesia taxelor care sunt atașate tranzacțiilor. După ce întreaga cantitate de Bitcoin va fi extrasă, se presupune că taxele de minat vor stimula în continuare activitatea minatului Bitcoin. Pe măsură ce Bitcoin devine din ce în ce mai popular și recompensa pentru minat scade, taxele minatului devin mai atractive.
Minatul Bitcoin este legal?
Cu toate că depinde de legislația țării în care te afli, activitatea minatului Bitcoin este perfect legală. Chiar și în unele state precum Islanda, care a reglementat utilizarea bitcoin, minatul Bitcoin este legal în totalitate. Există multe țări – printre care și majoritatea celor africane – care n-au elaborat încă o legislație pro sau contra Bitcoin și rămân neutri față de subiect. În orice caz, merită urmărită atitudinea țărilor față de minat fiindcă mediul de reglementare se poate schimba de la o zi la alta.
Google n-ar putea începe minatul Bitcoin?
Desigur, Google ar putea începe minatul, însă și-ar provoca mai mult rău decât bine. Motivul este că serverele Google nu pot rezolva problema cuprinsă în procesul minatului Bitcoin de aceeași manieră cum o face ASIC. Ca dovadă, dacă Google si-ar orienta toate serverele spre minatul Bitcoin (abandonând celelalte procese), ar contabiliza doar o parte neînsemnat de mică din totalul capacității de minat de pe rețeaua Bitcoin.
Unele companii chineze centralizează minatul Bitcoin?
Răspunsul este „da”. Dar fiindcă s-a lovit atins o barieră tehnologică legat de dezvoltarea aparatelor de minat (ceea ce inițial a dus la centralizare), diverse companii din afara Chinei pot participa mai mult pe piață.
9. Concluzie – Minatul Bitcoin este rentabil?
Dacă ai citit cu atenție cele prezentate trebuie să fii capabil să răspunzi chiar tu la această întrebare. Nu uita că există suficiente alternative ale minatului Bitcoin, care te vor ajuta să obții câștiguri mai mari din sumele investite.