Tranzacționarea Bitcoin
Tranzacționarea Bitcoin este în realitate destul de simplă, odată ce înveți bazele tradingului. Deoarece Bitcoin este cea mai importantă criptovalută, ai numeroase opțiuni atunci când vrei s-o vinzi / cumperi. Istoricul voltatilității Bitcoin a atras mulți comercianți și interesul mass-media spre ecosistemul acestuia. Să vedem care sunt pricipalii pași de urmat în tranzacționarea Bitcoin.
Ori de câte ori prețul Bitcoin crește, investitorii noi și speculanții doresc să-și ia partea de profit. Tranzacționarea Bitcoin este la îndemâna tuturor fiindcă bariera de intrare este relativ mică. Deci cum poți face rost de felia ta din tort? Ce trebuie să faci pentru a te asigura că tranzacționezi Bitcoin într-un mod eficient? Acest ghid te poate ajuta să iei cele mai bune decizii în trading. Prin urmare, înainte de-a trece la întrebarea „cum?”, să începem mai degrabă cu „de ce?”.
De ce merită să ne ocupăm de tranzacționarea Bitcoin?
Merită să investim în Bitcoin, și în criptovalute în general, fiindcă nu există nimic care să le semene – găsim numeroase funcții care transformă tranzacționarea Bitcoin în ceva unic și captivant.
Bitcoin nu este Fiat
Bitcoin nu este o valută fiat și nu se află astfel sub controlul niciunui guvern. În acest fel, cursul activului nu mai este influențat doar de o singură economie, ci prețul Bitcoin stă legat de numeroase evenimente. Pentru a vedea în ve fel, să privim câteva dintre evenimentele importante din ultimii ani.
#1 Brexit
Decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană a creat o situație interesantă în economia locală. Ca urmare, Binance a anunțat că noua sa platformă de tranzacționare Jersey este suprasolicitată, din cauza numărului crescut de înregistrări. Binance Jersey permite utilizatorilor să schimbe euro sau lire sterline în bitcoin ori ethereum și să acceseze servicii de administrare a averii digitale.
#2 Demonetizarea din India
Demonetizarea a fost mutarea prim-ministrului Narendra Modi, în cadrul căreia bancnotele Rs. 500 és Rs. 1000 au fost scoase din circulație. La doar 18 zile după declarația de demonetizare, prețul Bitcoin a crescut de la 757 la 1020 de dolari/bitcoin la una dintre principalele burse din India, Zebpay. Tot pe atunci, BTC a scăzut în SUA la 770 dolari.
# 3 Alegerea lui Trump ca președinte
Imediat după victoria lui Trump, piețele au început să intre în declin. Dow Jones, S&P 500 și Nasdaq, toate au început să se prăbușească. Asemenea acestora, s-au înregistrat pierderi și pe piețele australiene, în valoare de 30 miliarde de dolari. Bitcoin a fost însă o cu totul altă poveste. Chiar în noaptea premergătoare alegerilor a urcat la 740 dolari, din cauza problemelor apărute cu peso-ul mexican. Pe urmă a scăzut la 705$, urmând să se ridice iar, până la 739$, imediat după ce Trump a fost ales.
Din aceste trei situații putem trage o concluzie simplă și evidentă. Lumea înclină să investească în Bitcoin atunci când se ivesc situații instabile, precum și când apar dificultăți pe piața de bani fiat.
Bitcoin este întotdeauna disponibil
În opoziție cu bursele de valori, Bitcoin este disponibil 24 din 24 de ore. Cauza acesteia o reprezintă că bursele de valori sunt în acord cu specificul țării unde funcționează, reflectat și de programul lor de lucru. La cele mai multe exchange-uri Bitcoin poate fi cumpărat de oricine, aproape oricând. La nivel mondial există mai multe sute de exchange-uri care sunt deschise și disponibile 24/24 de ore. Asta înseamnă că poți tranzacționa bitcoin în toate zilele din an, la orice oră.
Bitcoin este volatil
Bitcoin, și criptovalutele în general, sunt renumite pentru mișcările de preț rapide și frecvente. Această volatilitate poate ajuta comercianții să obțină bani simplu și rapid.
Cum funcționează Bitcoin?
Înainte să investești în Bitcoin, trebuie să cunoști cel puțin cum funcționează. Bitcoin a fost creat de către un programator anonim care își desfășoară activitatea sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Tehnologia blockchain este cea cu care funcționează Bitcoin. Blockchain-ul este un bloc de date prevăzut cu ștampilă de timp, gestionat de un grup de calculatoare care nu sunt deținute de vreo entitate unică. Aceste blocuri de date (blocurile) sunt înregistrate și legate între ele cu ajutorul unor principii criptografice. Ce înseamnă toate acestea în termeni mai simpli?
Imaginează-ți un registru universal pe care îl poate descărca și în care poate scrie oricine. Toată lumea care deține copia registrului, poate efectua următoarele:
- Să verifice datele trecute în registru
- Să verifice data la care au fost acestea înregistrate
- Nu poate modifica înregistrările anterioare, fiindcă registrul este imuabil. Această „imuabilitate” este una dintre cele mai importante calități ale blockchain, realizată prin intermediul funcțiilor hash.
Asta este ceea ce ne-a dat Bitcoin, o implementare adecvată a unei tehnologii ce poate susține un registru imuabil și transparent. Această inovație ne oferă un sistem care nu poate fi influențat și este ferit de corupția umană, fiindcă fiecare tranzacție în parte efectuată în blockchain, poate fi verificată.
Cum funcționează tranzacțiile?
Una dintre cele mai valoroase aspecte ale Bitcoin este că nu trebuie să te deplasezi la bancă pentru a efectua o tranzacție. Comunității îi place să formuleze astfel: „ești propria ta bancă”. Cum putem realiza toate acestea? Prin criptografia cu chei publice.
Fiecare utilizator al Bitcoin dispune de o cheie privată și adresă publică, care din punct de vedere matematic derivă una din cealaltă. Cum funcționează asta? Destul de simplu. Adresa publică (public key) este asemenea unui cont, iar cheia privată este precum un cod PIN. Atunci când primești Bitcoin, oamenii îl trimit pe adresa publică. Pe urmă, vei putea trimite oricui acest Bitcoin prin intermediul cheii private.
Raportându-ne la cele explicate, putem face două observații:
- Toată lumea trebuie să-și dezvăluie adresa publică.
- Nu dezvălui niciodată, nimănui cheia ta privată.
Chiar este atât de simplu.
Acum să vedem cum putem tranzacționa bitcoin, să deslușim primii pași ce trebuie făcuți în această direcție!
Exchange-urile: Culoarul spre criptomonede
Exchange-ul de criptomonede îndeplinește una dintre cele mai critice funcții ale ecosistemului crypto. Funcționează asemenea unui culoar de trecere între lumea banilor fiat și cea crypto. Exchange-ul de criptomonede se aseamănă cu bursa de valori, cu diferența că este axată pe tranzacționarea token-urilor de criptovalute în locul celei de acțiuni. În formulare simplă: exchange-ul de criptomonede este acea platformă unde clientela poate cumpăra/vinde criptovalute.
Un exchange trebuie proiectat în acord cu respectarea următoarelor obiective:
- să facă procesul cât mai accesibil începătorilor
- furnizarea unor prețuri competitive
- asigurarea unei platforme atât începătorilor, cât și investitorilor crypto experimentați
În general, există două feluri de exchange-uri de criptomonede:
- Fiat-criptomonede
- Crypto-crypto
Exchange-uri fiat-criptomonede
Acestea ne ajută să cumpărăm criptomonede în schimbul banilor fiat. Au fost concepute astfel încât să fie cât mai accesibile investitorilor aflați la început de drum.
Exchange-uri crypto-crypto
Aici poți schimba anumite criptovalute, de exemplu BTC, ETH, BCH, etc., pe alte criptovalute. MyCryptOption este un bun exemplu de exchange crypto-crypto și este potrivit atât începătorilor, cât și investitorilor experimentați.
Cum trebuie tranzacționat Bitcoin?
Putem tranzacționa Bitcoin și criptovalute în mai multe feluri – depinde în mare măsură de cât dorești să câștigi din investiție și cât timp ești dipsus să sacrifici tranzacționării. Conform IG, avem patru tipuri de tranzacționare:
- Zilnică (Day trading)
- Pe termen mediu (Swing trading)
- Scalping
- Pasivă (Passive trading)
Tranzacționarea zilnică
În cadrul acesteia traderii își deschid și închid pozițiile pe durata unei singure zile. Această strategie funcționează în cazul acelor investitori care doresc să exploateze ocaziile pe termen scurt ce se ivesc pe piața Bitcoin – ca rezultat al evoluției știrilor sau tiparelor emergente.
Swing trading
Traderii swing urmăresc trendul mișcărilor de preț și rămân pe poziție până când acestea înregistrează o inversare. Este o strategie excelentă dacă dorești să profiți de impulsul pieței.
Scalping
Scalping-ul este reprezentat de efectuarea mai multor tranzacții în decurs de câteva zile, la mișcări de preț minore. Dacă ești un investitor care urmărește câștiguri mici și multe, dar frecvente, și nu unul care așteaptă marea ocazie, scalping-ul pare a fi soluția ce ți se adresează.
Tranzacționarea pasivă
Dacă ai planuri pe termen lung sau pur și simplu dorești să intri pe piața crypto pentru a încerca una-alta, tranzacționarea pasivă poate fi ideală pentru tine. Principiul acesteia este deosebit de simplu și universal valabil. Așteaptă până ce prețul scade la un anumit nivel, și cumpără. Așteaptă până ce prețul urcă la un anumit nivel, și vinde ce-ai cumpărat. Față de alte forme de tranzacționare, perioada dintre cumpărare și vânzare poate dura mai multe zile, săptămâni, luni sau chiar ani.
Analiză fundamentală vs. analiză technică
Cele două instrumente de care nu trebuie să uităm în cadrul tranzacționării sunt analiza fundamentală și analiza technică.
Analiza fundamentală
Aceasta urmărește imaginea de ansamblu, în locul mișcărilor de preț. Atunci când se efectuează analiza fundamentală a unui monede, sun verificate următoarele:
- Activitățile dezvoltatorilor, precum și prin ce dezvoltări pozitive a trecut proiectul respectiv. De exemplu, valoarea Cardano a crescut considerabil în urma lansării versiunii 1.5.
- Efectul monedei asupra publicului – dacă există companii sau platforme mainstream care integrează moneda. Dacă răspunsul este afirmativ, prețul este influențat în mare măsură. De pildă, Stellar XLM a arătat o creștere de aproape 50% în martie 2019, după ce IBM a anunțat lansarea World Wire, un model pentru plăți transfrontaliere ce utilizează protocolul Stellar.
- Evenimentele mondiale majore pot schimba prețul criptovalutelor, după cum am arătat deja în acest ghid. În vederea efectuării unei analize fundamentale temeinice, este indispensabil să fim la curent cu întâmplările actuale.
Analiza tehnică
Analiza tehnică este un instrument (o metodă) utilizat pentru prognozarea viitoarelor posibile mișcări de preț ale perechilor valutare, perechilor crypto sau acțiunilor. Este o metodă creativă și dinamică care ne ajută să obținem o perspectivă adâncă în legătură cu moneda. Prin urmare, ipoteza fundamentală a analizei tehnice sună astfel: indiferent de ce se întâmplă în lume, mișcările de preț vorbesc de la sine și ne prezintă o anumită poveste care ne ajută să prevedem ce se va întâmpla cu moneda în viitor.
Tranzacționarea Bitcoin: greșeli frecvente de evitat
1. Dorești prea mult dintr-o dată
Din cauza volatilității criptomonedelor și a stării FOMO a publicului (teama de a rămâne pe dinafară), lumea este predispusă să facă excese în tranzacționare. Un lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că tranzacționarea critpovalutelor seamănă mult cu jocurile de noroc – nu este o știință exactă. Nu te avânta prea mult, mai ales dacă nu ai la dispoziție venituri suficiente. Sigur că poți câștiga mult, dar la fel de bine poți și pierde.
2. Tranzacționarea oarbă
Tranzacționarea fără stategie este o nesăbuință. Sacrifică deci timp studiului. Fă cunoștință cu monedele și cu diverse strategii de tranzacționare. Analizează bursele și alege una care se potrivește viziunii tale și atingerii scopului propus.
Oamenii înclină să investească în aceeași monedă în care investesc și prietenii lor. Nu greșești dacă asculți și sfaturile celorlalți, dar trebuie să le îmbini cu propriile cercetări.
3. Cedezi emoțiilor
Teama și lăcomia sunt cele mai frecvente sentimente pe care le încearcă investitorii. Din cauza fricii se poate întâmpla să nu investești la momentul oportun, dar și să părăsești piața prematur. În comparație, lăcomia poate determina o credință oarbă și neîntemeiată într-o anumită monedă și să nu renunțați la ea chiar dacă este depășită. Nu ceda emoțiilor; rămâi pe calea cea mai rațiunii și atunci nu se poate întâmpla nimic rău.
4. Nu înveți din greșeli
Nu contează dacă ești începător sau expert – sigur vei comite greșeli. Însă pe profesioniști îi desparte de amatori o calitate importantă: pot învăța și progresa prin aceste greșeli. Dacă inițial ai interpretat greșit un model, trebuie să-ți recunoști gafa în mod cinstit ca să poți învăța din ea; prima greșeală este pardonabilă. Dacă greșești în interpretare și a doua oară, eroarea nu mai este scuzabilă.
Ce este wallet-ul (portofelul de criptomonede)?
Fiecare exchange are propriul wallet, dar acestea nu sunt întotdeauna cele mai sigure. Dacă îți propui să-ți păstrezi criptomonedele pe termen lung, merită să te orientezi spre cold wallets. Cele două tipuri de cold wallet pe care vi le recomandăm sunt hardware wallet și paper wallet.
Hardware wallet
Hardware wallet-urile sunt instrumente/dispozitive fizice în care se pot stoca criptovalute. Acestea există sub mai multe forme, dar standardul este furnizat de seria Ledger Nano, sub formă de stick USB. Chiar dacă foarte multă lume are încredere în ele, hardware wallet-urile sunt încă predispuse la a fi compromise. În primul rând, trebuie să ai încredere că firma producătoare nu a memorat toate cheile private cu scopul de a-ți sparge wallet-ul în viitor. Este valabil și în cazul produselor achiziționate direct de la producător, dar mai ales atunci când cumperi un hardware wallet folosit. În caz ideal, nimeni n-ar trebui să foloseacă un portofel digital care a aparținut altei persoane.
Chiar dacă pierderea dipsozitivului sau stricăciunile neprevăzute pot fi neplăcute, hardware wallet-ul poate fi restaurat. De aceea este atât de important să efectuezi salvarea de siguranță a hardware wallet-ului, la fel ca în cazul hot wallet-ului online. Detaliile de recuperare trebuie să le păstrezi într-un loc sigur pe care-l cunoști doar tu – și eventual persoana căreia dorești să-ți lași banii în caz că s-ar întâmpla ceva rău cu tine. Nu uita că detaliile de recuperare deschid portofelul; gândește-te bine cu cine le împărtășești. E important să-ți transferi toate monedele într-un alt wallet dacă din orice motive încetează relația dintre tine și persoana care îți cunoaște cheia privată.
Iată câteva hardware wallet-uri pe care le poți folosi:
- Ledger Nano S
- Trezor
- Keepkey.
Paper wallets
Paper wallet-urile (portofele de hârtie) sunt instrumente de stocare offline a criptovalutelor. Acestea presupun imprimarea cheilor publice și private pe o bucată de hârtie, ce trebuie păstrată în loc sigur. Cheile sunt imprimate sub forma unor coduri QR ce pot fi citite cu ocazia fiecărei tranzacții. Sunt extrem de sigure și oferă utilizatorului un control total. În cazul lor, nu mai trebuie să-ți faci griji pentru integritatea hardware-ului și să te temi de hackeri sau alte programe malițioase. Tot ce ești nevoit să faci este să ai grijă de o bucată de hârtie. Pentru crearea unui paper wallet nu trebuie să plătești bani. Din punct de vedere economic, poate fi astfel o soluție viabilă. Vizitează o pagină de Wallet Generator pentru a-ți crea propriul paper wallet Bitcoin.
Concluzie: Cum realizăm tranzacționarea Bitcoin?
Tot ce-ai aflat în acest ghid te poate ajuta să începi tranzacționarea Bitcoin. În același timp, trebuie să continui studiul și să obții un bagaj cât mai mare de cunoștințe în acest domeniu, ca să descoperi toate secretele tranzacționării Bitcoin. Însă dacă ai citit atent cele prezentate, ești pregătit de efectuarea primei tranzacții cu criptovalute. Merită deci să cauți un exchange și să începi chiar azi, fiindcă tranzacționarea Bitcoin poate fi o activitate profitabilă.