Ethereum vs EOS – ghid comparativ

Az Ethereum vs. EOS crypto hírek mycryptoption

În acest ghid comparativ Ethereum vs EOS vom prezenta principalele diferențe și asemănări dintre cele două proiecte. Ethereum și EOS sunt în momentul de față cele mai mari două platforme de contracte smart din lume, având și cea mai mulți suporteri din întreaga industrie crypto. Ambele sunt extrem de importante în acest domeniu, fiindcă pe ele se desfășoară dezvoltarea Dapp-urilor. În cele ce urmează vom urmări evoluția Ethereum vs EOS.

Ethereum

Ethereum VS EOS: Ultimate Comparison Guide

Momente cheie

  • noiembrie 2013: Vitalik Buterin a publicat whitepaper-ul Ethereum.
  • ianuarie 2014: A fost anunțată oficial dezvoltarea platformei Ethereum. Echipa inițială de dezvoltatori Ethereum a fost compusă din Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Iorio și Charles Hoskinson.
  • august 2014: ICO-ul Ethereum ajunge la final, adunând 18,4 milioane de dolari în total.
  • mai 2015: Ethereum lansează rețeaua test denumită Olympic.
  • 30 iulie 2015: A apărut „Frontier”, prima etapă a dezvoltării Ethereum.
  • 14 martie 2016: Emiterea Homestead, prima dezvoltare Ethereum „stabilă”, la al 1.150.000-lea bloc.
  • iunie 2016: Are loc hackul DAO.
  • 25 octombrie 2016: Ethereum Classic se desprinde de protocolul original Ethereum.
  • 16 octombrie 2017: Este actualizat hardfork-ul Metropolis Byzantium.
  • 28 februarie 2019: Este actualizat hardfork-ul Metropolis Constantinople.

EOS

Ethereum VS EOS: Ultimate Comparison Guide

Momente cheie

  • 2017: Apare whitepaper-ul
  • 3 septembrie 2017: Este lansat testnetul original Dawn 1.0
  • 4 decembrie 2017: Apare Dawn 2.0
  • 25 ianuarie 2018: Lansarea Dawn 3.0
  • 1 iunie 2018: Pornește EOSIO Dawn 1.0 pe mainnet-ul EOSIO
  • 30 mai 2019: EOS este listat pe Coinbase
  • 1 iunie 2019: Block.One lansează „Voice”, platforma media socială bazată pe EOS

Comparație Ethereum vs EOS

Ambele sunt platforme de contracte smart. Acum să vedem diferențele dintre cele două; ne vom concentra mai ales pe aceste categorii:

  • Principiul de funcționare
  • Costurile de dezvoltare
  • Mecanismul de consens
  • Statistica DApp

Ethereum vs EOS: principiul de funcționare

În timp ce Ethereum și EOS sunt într-adevăr platforme de contracte smart, cele două își execută sarcinile în moduri total diferite. De vreme ce Ethereum folosește un model de închiriere, EOS aplică unul de proprietate.

Modelul de închiriere Ethereum

Bitcoin, ca și sistem financiar descentralizat peer-to-peer, a fost cu adevărat revoluționar. Oamenii erau curioși dacă tehnologia blockchain ne oferă și mai mult de-atât. Ca răspuns, Vitalik Buterin a creat Ethereum, prima platformă de contracte smart din lume. Ideea Ethereum este să construiască un supercalculator global care să-și închirieze capacitatea de calcul dezvoltatorilor din întreaga lume. Această „putere de calcul” se numește gas și fiecare pas/etapă a executării contractului smart necesită cheltuirea unei anumite cantități de gas.

Acest lucru este cel mai greu de înțeles, în măsura în care dorești să-ți însușești cunoștințe despre principiul de funcționare ce stă la baza Ethereum. Prin analogie, vom pricepe mult mai ușor. Astfel, să presupunem că te pregătești de drum. Înainte de a porni, urmează pașii:

  • Te duci la benzinărie și stabilești de cât combustibil vei avea nevoie
  • Alimentezi vehiculul cu combustibil
  • Plătești suma datorată pentru combustibil la benzinărie

Să vedem asemănarea cu Ethereum.

Conducerea vehiculului este procesul pe care dorești să-l execuți, de exmplu un contract smart. În cazul de față, combustibilul reprezintă gas-ul, iar benzinăria sunt minerii. Suma pe care o vei plăti va reprezenta recompensa minerilor. Pentru toate operațiunile pe care utilizatorii doresc să le execute în Ethereum, ei vor furniza gas în vederea:

  • Acoperirii traficului de date
  • Asigurării întregului proces de calcul

Acum că am făcut cunoștință cu noțiunile de bază, poate îți pui următoarea întrebare: De ce este nevoie de sistemul Gas? Răspunsul este unul simplu…stimularea. Ca orice sistem proof-of-work peer-to-peer, Ethereum depinde în mare măsură de rata hash a minerilor. Cu cât este mai mare numărul minerilor și hashrate-ul, cu atât este mai sigur și mai rapid sistemul. Ca în sistem să ajungă mai mulți mineri, acesta trebuie să fie cât mai profitabil și atrăgător pentru aceștia. Minerii pot câștiga bani în Ethereum prin două modalități:

  • Minatul blocurilor și obținerea recompensei
  • Devenind dictatori temporari în blocurile lor minate

Haideți să vedem ce asunde al doilea punct

Minerii răspund de așezarea tranzacțiilor în blocuri. Pentru a face acest lucru, trebuie să-și utilizeze capacitatea de calcul în vederea validării contractelor smart. Sistemul gas le permite perceperea unei anumite taxe pentru activitatea desfășurată. Această taxă se numește taxa de minat și îi stimulează suficient ca să participe activ în ecosistem.

Deci cât gas pot percepe minerii? Înainte de-a calcula valoarea acestuia, să verificăm în ce fel măsurăm gas-ul. Cea mai mică unitate de măsură a gas se cheamă wei. Așadar, dacă cheltuim o unitate gas în cadrul unei operațiuni, aceasta se numește 1 wei. Unitățile de măsură cresc în felul următor:

Ethereum VS EOS: Ultimate Comparison Guide

Dar cum vom converti gas-ul în Ether?

Nu există un preț fix de conversie. Acesta trebuie stabilit în totalitate de către mineri. Dar în general, raportul de schimb este de: 1 gas = 0,02 microether. Tabelul de mai jos prezintă graficul prețului mediu al gas Ethereum:

Ethereum VS EOS: Ultimate Comparison Guide

Atunci când un dezvoltator introduce un contract smart în sistem, se stabilește o limită gas. Minerii trebuie să execute cele cuprinse în contract, înainte de atingerea limitei gas stabilite.

EOS: Modelul de proprietate

În schimb, EOS aplică un model de proprietate. Astfel, tu ești proprietarul resurselor oferite și nu trebuie să plătești chirie. În loc să fie un supercalculator descentralizat, EOS devine un sistem de operare descentralizat care poate fi utilizat de către dezvoltatorii Dapps pentru crearea și codarea diferitelor aplicații. Aceste resurse fiind limitate, EOS nu dorește să păstrezi token-urile lor pentru foarte mult timp. Block.one, compania aflată în spatele EOS, a subliniat în constituția platformei că acelor membri EOS care nu-și folosesc token-urile timp de trei ani, li se vor închide conturile.

În schimbul mizării și blocării de token-uri EOS vei primi o cantitate echivalentă de resurse în rețea și de lățime de bandă CPU. Dar fiindcă RAM-ul este o resursă limitată, n-o vei obține automat. Prin urmare, ca să faci rost de ea trebuie s-o cumperi direct de pe piața RAM.

De fiecare dată când cineva vinde/cumpără RAM, se percepe o taxă de 0,5% atât din partea vânzătorului, cât și cea a cumpărătorului (în total 1%). În realitate, utilizatorii sunt stimulați economic ca să vândă RAM, iar marketingul speculativ și inflația sunt ținute deoparte fiindcă taxele colectate sunt arse imediat (îndepărtate din ecosistem). Această piață RAM internă asigură disponibilitatea constantă a RAM-ului și compensează lipsurile ce pot să apară pe viitor. RAM-ul poate fi cumpărat pe baza prețului stabilit de sistem. Prin cumpărarea și utilizarea acestor resurse, dezvoltatorii pot crea aplicații descentralizate.

Ethereum vs EOS: Costuri de dezvoltare

Ambele fiind platforme de contracte smart, să vedem care dintre ele poate fi dezvoltată mai ușor. În Ethereum, utilizatorii trebuie să plătească pentru efectuarea tranzacțiilor prin intermediul contractelor smart. Costul minim pentru executarea contractului este de 32000 gas, plus 200 gas / byte cod sursă – conform celor prevăzute în anexa G a yellow paper-ului Ethereum.

Ethereum VS EOS: Ultimate Comparison Guide

Conform estimărilor, costul gas anual al contractelor smart executate – anual sunt desfășurate peste 1 000 000 de tranzacții – era de 90 ETH. Dezvoltatorii nu plătesc în mod direct majoritatea acestor taxe; în schimb, utilizatorii sunt cei care plătesc atunci când interacționează cu Dapp-urile și efectuează tranzacții. De fapt, asta înseamnă că utilizatorii sunt cei ce trebuie să achite aceste costuri. Dacă o aplicație este prea scumpă pentru ei, probabil vor căuta alternative mai ieftine.

Contrar Ethereum, în EOS nu trebuie să plătești taxă gas. Aici mizezi token-ul tău EOS pentru a procura lățime de bandă, CPU și spațiu de stocare pentru contractele tale smart. Fiindcă RAM-ul este o resursă foarte rară, trebuie să-l achiziționezi de pe o piață RAM internă. Conform planificatorului de resurse EOS, 1 MB RAM costă 59 EOS. Luând în considerare aceste informații, să vedem cât EOS trebuie să mizăm pentru rularea unei aplicații. Să presupunem că dorești să pregătești o aplicație pentru 1000 de utilizatori, iar pentru asta vei avea nevoie să:

  • Plătești pentru fiecare cont de utilizator, în total 4 KB RAM/utilizator
  • Plătești pentru stocare
  • Pe lângă acestea, trebuie să ții cont de lățimea de bandă CPU și de rețea necesare.

Adunând toate la un loc, conform datelor furnizate costul de instalare și rulare a 1000 de aplicații de utilizator este de aproximativ 10628 EOS.

Mecanismele de consens Ethereum vs EOS

Momentan Ethereum utilizează mecanismul de consens Proof-of-Work (POW), însă în curând va trece la Proof-of-Stake (POS), prin folosirea protocolului Casper.

Ideea PoW este ca minerii să-și utilizeze puterea de calcul pentru rezolvarea unor probleme criptografice grele (puzzle-uri). Minerul care reușește să rezolve problema adaugă un nou bloc la blockchain și primește o recompensă în schimb. Procesul funcționează în felul următor:

  • La hash-ul blocului precedent adăugăm un lanț aleatoriu de caractere numit „nonce”.
  • Șirul rezultat trece prin hashing, iar pe urmă este verificat este verificat din punct de vedere al conformității cu dificultatea rețelei.
  • Dacă hash-ul corespunde condițiilor, blocul este adăugat lanțului.
  • În schimb, dacă nu corespunde condițiilor, procesul va fi repetat până se obține rezultatul dorit.
În cazul PoW trebuie reținute două aspecte fundamentale:
  1. Îndeplinirea condițiilor de dificultate și obținerea rezultatului dorit trebuie să fie extrem de dificile, costisitoare de timp și de energie.
  2. În schimb, verificarea faptului dacă un miner a efectuat minatul blocului cu succes trebuie să fie facilă.

Minerii au descoperit demult că pot crește exponențial performanța lor de minat dacă își unesc forțele și creează mining pools, pe calea procesării paralele. Prin procesarea paralelă, comenzile programului sunt împărțite între mai multe procesoare. Ca urmare, scade timpul de rulare a programului. Fundamental, este ceea ce fac mining pools.

Cel mai mare avantaj al mecanismului PoW este acea siguranță pe care o asigură sistemului. Deoarece minatul prin el este costisitor, minerii nu simt vreo motivație să lupte împotriva sistemului cheltuindu-și banii pe minatul pe orice lanț paralel; în acest fel doar și-ar cheltui banii de prisos.

Însă lanțurile PoW au cu siguranță multe defecte:

  • Sunt lente
  • Sunt predispuse la centralizare
  • Risipesc foarte multă energie
Din această cauză părăsește Ethereum protocolul PoW și trece la Proof-of-Stake-re (POS).

Ethereum plănuiește utilizarea PoS prin intermediul protocolului Casper. Acest protocol, PoW, transformă întregul proces al minatului într-unul virtual și înlocuiește minerii cu validatori. Procesul va funcționa în felul următor:

  • Validatorii trebuie să depună în sistem o parte a monedelor deținute și să le blocheze.
  • Pe urmă vor începe validarea blocurilor, ceea ce înseamnă că atunci când observă un bloc care consideră că merită adăugat la blockchain îl pot valida plasând o miză pe el.
  • În cazul în care blocul este acceptat, validatorii vor primi o recompensă proporțională cu miza plasată pe acesta.

După cum vezi, protocolul PoS este mult mai prietenos față de resurse decât PoW. În PoW trebuie să cheltui multă energie ca să merite. Casper este protocolul PoS ales de către Ethereum. Acesta folosește proof of stake cu un mecanism de pedeapsă. PoS ar arăta astfel cu Casper:

  • Validatorii blochează o parte a Ether-ului lor sub formă de miză.
  • Pe urmă vor începe validarea blocurilor, ceea ce înseamnă că atunci când observă un bloc care consideră că merită adăugat la blockchain îl pot valida plasând o miză pe el.
  • Dacă blocul este anexat blockchain, validatorii vor primi o recompensă proporțională cu miza plasată.
  • Însă dacă un validator acționează în mod rău intenționat și încearcă „să nu riște nimic”, va fi pedepsit imediat și miza plasată îi va fi confiscată.

După cum vezi, Casper a fost proiectat să funcționeze într-un sistem trustless și să fie mult mai tolerant la Byzantine Fault. Oricine acționează în mod rău intenționat, va fi pedepsit imediat prin pierderea mizei; prin asta se diferențiază Casper de cele mai multe protocoale PoS.

EOS își propune executarea PoS prin algoritmul DPoS. Acesta este un bun exemplu de algoritm bazat pe lideri, unde anumiți membri din întreaga rețea sunt selectați să răspundă pentru protocolul de consens și bunăstarea generală a rețelei.

DPoS funcționează în felul următor:
  • Blocurile sunt create în 21 de runde.
  • La începutul fiecărei runde sunt selectați 21 de producători de blocuri. Cei mai buni 20 sunt aleși automat, în timp ce al 21-lea este selectat proporțional cu numărul de voturi raportat la ceilalți producători.
  • Pe urmă, producătorii sunt ordonați cu ajutorul unui număr pseudoaleatoriu, provenit din timpul de bloc. Scopul acestei etape este asigurarea faptului ca producătorii să nu facă înțelegeri secrete între ei.
  • Pentru a se asigura menținerea creării regulate a blocurilor și pentru a menține timpul de bloc la 3 secunde, producătorii sunt pedepsiți pentru inactivitate prin neluarea lor în seamă. Fiecare producător trebuie să creeze cel puțin un bloc la odată la 24 de ore pentru a fi luat în considerare.

Deoarece la protocolul DPoS participă mai puține persoane, acesta este mult mai rapid, dar duce cu siguranță la centralizare.

Ethereum vs EOS: Statistici DApp

Din moment ce Ethereum și EOS sunt ambele platforme pentru crearea Dapp-urilor, să verificăm câteva statistici DAppdin punct de vedere al funcționării. Vom lua în considerare doar aplicațiile construite pe Ethereum și EOS. Mai jos apare o listă cu aplicațiile importante, din punct de vedere al utilizatorilor:

  • Această categorie este dominată EOS, primele patru din cele mai importante cinci DApp fiind pe bază EOS.
  • Niciuna dintre aplicațiile Ethereum n-a reușit să adune mai mult de 3000 de utilizatori în decurs de 24 de ore.
  • ADM conduce detașat cu 5,2 mii de utilizatori.

Cele mai populare DApps după volumul pe 24 de ore:

Ethereum VS EOS: Ultimate Comparison Guide
  • Din nou, patru din primele cinci sunt Dapp-uri pe bază EOS.
  • EOS Jacks dispune pe departe de cel mai mare volum pe 24 de ore, cu 3,3 milioane de dolari.
  • FCK este singura aplicație Ethereum DApp dintre cele mai importante cinci și are un volum de 1,8 milioane de dolari pe 24 de ore, fiind pe locul doi.
  • Primele trei DApp-uri sunt toate din categoria jocurilor de noroc.

Cele mai importante DApp-uri pe 24 de ore pe baza tranzacțiilor:

  • Aplicațiile EOS domină categoric și după acest criteriu.
  • Patru din cinci DApp-uri sunt din categoria jocurilor de noroc, iar EOS Dinasty un joc.
  • BetHash a efectuat aproape de două ori mai multe tranzacții în 24 de ore decât a doua clasată EOS Jacks.

Concluzie Ethereum vs EOS

Ethereum și EOS sunt cei mai importanți doi participanți din industria contractelor smart. În timp ce EOS a pus accentul pe viteză, prin reducerea numărului de persoane care participă la consens și făcându-și sistemul mai centralizat, Ethereum încearcă să integreze diferite tehnici de scalabilitate pentru a spori viteza sistemului fără a periclita descentralizarea. Ambele sunt proiecte foarte importante și atrag dezvoltatori din întreaga lume ca să creeze aplicații cu ajutorul lor.

Mai multe articole