Web 3.0 – este expresia pe care ai auzit-o cu siguranță, dacă folosești des internetul. În termeni simpli, web 3.0 este noua fază a dezvoltării internetului. Schimbările aduse de acesta în lumea internetului vor ridica totul la un alt nivel. Numeroși informaticieni și experți în internet sunt de părere că prin aceste modificări viața și internetul vor deveni mult mai inteligente. Așadar, ca să putem înțelege aceste schimbări uriașe propuse de web 3.0, să vedem cum s-a dezvoltat internetul, pas cu pas.
Web 1.0
Poate vă surprinde, dar internetul a avut și acea versiune care a existat înaintea streaming-ului video și al mediei de socializare online. Mai sus puteți vedea cum arăta internetul pe la mijlocul/sfârșitul anilor ’90, înainte de apariția Google. Internetul a fost dominat de AltaVista și Netscape. Pe atunci, scopul internetului a fost doar să le facă reclamă unor companii de cărămidă și mortar. Aceste pagini web existau numai sub forma „read-only web” (numai citit), ceea ce înseamnă că vi se permitea doar să căutați informații și să le citiți.
Majoritatea paginilor web comerciale (e-commerce) au în continuare o natură web 1.0, de vreme ce conceptul din spatele lor este unul simplu – prezintă produsele clienților și preia banii din partea celor interesați. Aceste pagini web sunt în general foarte fluente și rapide, însă nivelul de interacțiune cu utilizatorii este minimalist.
Web 2.0
Următoarea iterație a internetului se cheamă „web 2.0” sau „read-write” (citire-scriere) web. În cazul său utilizatorii nu mai erau doar niște vizitatori inactivi, ci puteau crea și încărca propriul conținut pe pagină. A apărut în jurul anului 2003, atunci când termenul a fost inventat de către Dale Dougherty, directorul adjunct al O’Reilly Media. Web 2.0 a preluat controlul asupra lumii; în decurs de doar 10 ani, a redefinit complet operațiunile de marketing și afaceri.
Influențatorii Instagram pot distruge sau ridica o marcă prin postarea unei singure fotografii, în timp ce revizorii Yelp pot contribui la falimentul unui restaurant printr-un singur comentariu negativ. Recenziile publicului sunt decisive atunci când vine vorba despre decizii de cumpărare. Potrivit unui studiu, 90% dintre clienți citesc comentariile online înainte de a cumpăra, iar 88% dintre aceștia au încredere în ele ca în părerea lor personală. Scopul principal al Web 2.0 a fost să facă internetul mai democratic și cât mai accesibil utilizatorilor.
Web 3.0
Probabil că-ți este deja cunoscut termenul web 3.0. Îți sunt familiare aceste imagini?
De fiecare dată când cumperi ceva pe Amazon, algoritmul paginii web analizează celelalte produse pe care le-au achiziționat acei oameni ce-au cumpărat și produsul tău, iar pe urmă ți le recomandă. Astfel, domeniul web învață prin intermediul celorlalți utilizatori care ar putea fi alegerile ce ți se potrivesc și le utilizează ca să-ți recomande ceea ce s-ar putea să-ți placă. Așadar, în esență, pagina web în sine învață și devine mai inteligentă.
În mare, aceasta este principiul pe care se întemeiază web 3.0. În primul rând, Web 1.0 a fost propulsat de conținutul pe care întreprinderile sau instituțiile le-au pus la dispoziția clienților. Web 2.0 a evoluat puțin, permițând utilizatorilor să încarce și să distribuie conținutul pe pagina web însăși. Web 3.0 permite aplicațiilor online și paginilor web să primească informațiile aflate pe Web și să ofere noi date/informații utilizatorilor.
Conform doctorului în filosofie Gian Gonzaga, directorul de cercetare și dezvoltare al site-ului de întâlniri eHarmony, „web-ul ne poate oferi ceva ce înainte nu era cunoscut. Web 3.0 învață și înțelege cine ești și îți oferă ceva în schimb.”
Cele patru calități ale Web 3.0
Pentru a înțelege nuanțele și subtilitățile Web 3.0, să vedem cele patru proprietăți pe care le posedă:
-Web semantic
-Inteligența artificială
-Grafica 3D
-Omniprezența
1. Web semantic
Una dintre elementele cheie ale Web 3.0 este „web-ul semantic”. Tim Berners-Lee a inventat termenul rețelei de date ce pot fi prelucrate de către mașini. Inițial, el și-a exprimat viziunea legată de web-ul semantic în felul următor:
„ Am un vis în legătură cu web-ul [unde calculatoarele] vor fi capabile să analizeze toate datele de pe Web – conținut, link-uri, tranzacțiile dintre oameni și calculatoare. Încă n-a apărut un „web semantic” care permite acest lucru, dar atunci când se va întâmpla asta, mecanismele de zi cu zi al comerțului, birocrației și al vieții obișnuite vor fi controlate de către mașini. „Agenții inteligenți” la care oamenii au lucrat de câteva decenii se vor materializa în sfârșit.”
Ce înseamnă asta în termeni simpli și ce semnifică semantica în realitate? Care este diferența dintre „I love Bitcoin” și „I <3 Bitcoin”? Sintaxa celor două propoziții diferă, dar semantica lor este identică. Semantica se ocupă de sensul sau emoția transmise de date, iar în cazul nostru ambele enunțuri exprimă același sentiment.
Web-ul semantic și inteligența artificială sunt cele două pietre de temelie ale web 3.0. Web-ul semantic ajută calculatoarele să învețe ce înseamnă datele și dezvoltă o inteligență artificială capabilă să utilizeze informațiile respective. Ideea de bază este să creeze o rețea a cunoașterii pe internet, care îl va ajuta să înțeleagă sensul cuvintelor pentru a genera, distribui și conecta conținuturi prin intermediul căutării și analizei. Mulțumită metadatelor semantice, Web 3.0 contribuie la o mai bună conexiune între date. Ca urmare, experiența de utilizator va avansa la un alt nivel de conectivitate, care va exploata toate informațiile disponibile.
2. Inteligența artificială
Momentan, alături de tehnologia blockchain, inteligența artificială este una dintre cele mai tari și perturbatoare tehnologii aflate în funcțiune. Conform Wikipedia: „În domeniul științei calculatoarelor, inteligența artificială, numită uneori și inteligența mașinii, este inteligența demonstrată de mașini, în contrast cu inteligența naturală afișată de oameni și alte animale.” În acest fel, inteligența artificială ajută mașinile să devină din ce în ce mai inteligente, pentru a satisface nevoile utilizatorilor.
Inteligența artificială permite domeniilor web să filtreze și să prezinte utilizatorilor cele mai bune date posibile. În prezent, pe web 2.0 am început să înregistrăm opiniile utilizatorilor, pentru a putea înțelege aspecte legate de calitatea unui anumit produs/instrument. Gândește-te la o pagină web ca Rotten Tomatoes, unde utilizatorii pot vota pe o listă de filme. Producțiile cu un rating mai mare sunt considerate „filme bune”. Asemenea liste ne ajută să obținem „date bune”, fără a parcurge „datele rele”.
Recenziile de la egal la egal sunt, după cum spuneam, una dintre cele mai mari contribuții aduse de Web 2.0. Însă, după cum bine știm, recomandările umane sunt departe de a fi incoruptibile. Un grup de oameni se poate aduna și este capabil să ofere o recenzie pozitivă unui film slab, contribuind la creșterea rating-ului acestuia. Inteligența artificială poate învăța cum să separe binele de rău și astfel ne va oferi informații de încredere.
3. Grafică 3D
Web 3.0 va schimba viitorul internetului, transformând web-ul simplu 2D într-o lume tridimensională mai realistică. Design-ul tridimensional este utilizat intens de acele pagini și servicii Web 3.0 ca de exemplu jocuri online, comerț electronic, industria imobiliară, etc.
Oricât de străin pare încă acest concept, este un fapt că mii de oameni din întreaga lume colaborează deja în acest domeniu. Gândește-te la jocuri precum Second Life sau World of Warcraft, unde utilizatorii sunt mult mai preocupați de bunăstarea personajului online, decât de cea din lumea reală.
Philip Rosedale, fondatorul Second Life este de părere că identitățile virtuale devin la fel de populare ca adresele e-mail și telefoanele mobile. Acest lucru poate să pară încă destul de îndepărtat, dar nu uita că în 1997, cu puțin mai mult de 20 de ani în urmă, doar o mână de oameni aveau adrese e-mail. Așadar, există toate șansele ca numărul oamenilor ce dispun de identitate 3D să crească.
4. Omniprezență
Omniprezența înseamnă că cineva sau ceva există peste tot în același timp, adică este prezent peste tot. Această caracteristică am obținut-o deja în Web 2.0. Să ne gândim la pagini web din social media ca Instagram, unde utilizatorii realizează fotografii cu camerele și le pot încărca și distribui online, acolo unde acestea devin proprietatea lor intelectuală. În acest fel imaginea poate fi accesată pretutindeni, altfel spus este omniprezentă.
Prin intermediul dispozitivelor mobile și dezvoltarea accesului la internet, experiența web 3.0 devine accesibilă tuturor, oricând. Internetul nu mai este disponibil doar pe un desktop – ca de exemplu în cazul Web 1.0 – sau pe telefonul smart – ca la Web 2.0. Acesta va fi omnipotent. Web 3.0 poate fi numită rețeaua totul și peste tot, întrucât majoritatea lucrurilor din jurul tău sunt conectate online – sub forma Internet of Things. Încet dar sigur ajungem la acest nivel.
Provocările implemetării Web 3.0
Să vedem cele mai mari provocări ale implementării Web 3:
- Vastitatea: Internetul este enorm. Acesta conține miliarde de pagini. Ontologia și terminologia medicală SNOMED CT cuprinde numai ea singură 370 000 de nume de clasă, iar tehnologia existentă n-a reușit încă să elimine toate expresiile duplicate semantic. Toate sistemele raționale care sunt capabile să citească și să înțeleagă funcționalitatea acestor date, trebuie să fie capabile să se descurce și cu gestionarea unui număr imens de date.
- Neclaritatea: Interogările utilizatorilor nu sunt chiar specifice, iar atunci când ar fi important acest lucru, pot fi chiar deosebit de vagi. Pentru a remedia problema neclarității, este utilizată logica fuzzy.
- Incertitudinea: Internetul se ocupă cu numeroase valori incerte. De exemplu, un bolnav poate prezenta o serie de simptome care corespund cu numeroase diagnostice diferite, toate cu probabilitate diferită. Pentru a trata incertitudinea, în general sunt utilizate tehnici de raționament probabilistic.
- Inconsistența: Datele inconsistente pot duce la contradicții logice și analize imprevizibile.
- Înșelăciunea: În timp ce inteligența artificială ne poate ajuta la filtrarea datelor, ce se întâmplă în cazul în care toate datele furnizate sunt intenționat greșite și înșelătoare? Tehnicile criptografice sunt cele utilizate momentan pentru a controla această problemă.
Avantajele și dezavantajele Web 3.0
Avantajele Web 3.0:
- Legătură crescută între informații: Web-ul semantic ajută conectivitatea datelor online
- Căutare eficientă
- Marketing mai bun
- Navigare web mai eficientă
- Comunicare eficace
- Schimbarea interacțiunilor umane
Dezavantajele Web 3.0:
- Dispozitivele mai puțin avansate nu vor fi capabile să manevreze Web 3.0
- Paginile Web 1.0 vor părea destul de învechite
- Poate fi destul de complicat pentru începători să înțeleagă acest nou sistem
Concluzie
Suntem în fața unei adevărate revoluții a internetului. E adevărat că implementarea Web 3.0 implică numeroase provocări; însă inovația pură pe care o aduce în viețile noastre este formidabilă. În timp ce este promovat intens, mai avem nevoie totuși de câteva aplicații practice ale Web 3.0 pentru a putea înțelege acele schimbări pozitive pe care este capabilă să le aducă în viețile noastre.