Dapp – ce înseamnă și pe ce se bazează? Descrierea Dapp

a dapp kriptopénz hírek mycryptoption

Dapp-ul este o aplicație de ultimă generație. Față de App-uri, scopul Dapps este să înapoieze oamenilor a parte a banilor scoși din buzunarul companiilor multinaționale ca Facebook, Amazon, Google, Apple, Über, Airbnb, etc.

Schimbarea de paradigmă a modului în care vedem modelele software se apropie cu pași repezi. Atunci când Bitcoin, prima criptovalută, ne-a determinat să reevaluăm definiția Store of Value (SoV – mijloc pentru stocarea valorilor), ne-a oferit și o priveliște uimitoarea asupra viitorului: o lume care rulează pe aplicații descentralizate (Dapp-uri). Aceste aplicații distribuite, rezistente, transparente și stimulate își vor dovedi lumii valoarea, prin remodelarea peisajului tehnologic.

Înțelegerea blockchain

Înainte de-a putea pricepe cu exactitate activitățile dapps, trebuie să facem cunoștință cu tehnologia care stă la baza lor – blockchain-ul. În termeni simpli, blockchain-ul este registru de înregistrări ordonate în blocuri, care sunt legate între prin validare criptografică. Aceasta este o stocare digitală a adevărului de consens. Cheia e să înțelegem că acest registru nu este stocat în nicio locație centralizată și nu este controlat de nicio entitate individuală, de aici venind natura sa distribuită. Sistemul de validare a blocului are ca rezultat adăugarea de noi tranzacții ce sunt ireversibile, iar tranzacțiile vechi sunt păstrate pentru totdeauna ca toată lumea să le poată vedea; de aici vine transparența și rezistența sa. Software-ul cu sursă deschisă care se bazează pe tehnologia blockchain se numește Dapp.

Nașterea aplicațiilor descentralizate

Deoarece conceptul se află încă la început de drum, e posibil să nu avem o definiție unitară, concretă, pentru ceea ce este Dapp-ul. Există însă câteva caracteristici comune vizibile ale Dapp-urilor:

Sursa deschisă. În mod ideal, trebuie să fie guvernate de autonomie și toate schimbările trebuie decise de consensul sau majoritatea utilizatorilor. Codebase-ul lor trebuie să fie disponibilă pentru control.

Descentralizarea. Toate înregistrările operațiunilor aplicației trebuie stocate pe un blockchain public și descentralizat, pentru a se putea preveni centralizarea.

Stimularea. Validatorii blockchain trebuie stimulați prin recompensarea lor cu token-uri criptografice.

Protocolul. Comunitatea aplicațiilor trebuie să se pună de acord asupra unui algoritm criptografic pentru a arăta dovada valorii. De exemplu Bitcoin utilizează Proof of Work-ot (PoW), iar Ethereum – care deocamdată utilizează tot PoW – își propune să folosească în viitor un protocol hibrid PoW/Proke of Stake (PoS).

Primul Dapp

Dacă respectăm definiția de mai sus, putem afirma că primul Dapp a fost de fapt chiar Bitcoin însuși. Bitcoin este implementarea unei soluții blockchain provenită din problemele care s-au învârtit în jurul centralizării și cenzurii. Se poate spune că Bitcoin este un registru public care se autosusține și permite desfășurarea de tranzacții eficiente fără intermediari și autorități centralizate.

Rețeaua Ethereum

Képtalálat a következőre: „ethereum”

În timp ce Bitcoin a pavat drumul către criptovalute și tehnologia blockchain, Ethereum a fost cel care a arătat pentru prima oară tuturor adevăratul potențial al tehnologiei blockchain. Ethereum a permis dezvoltatorilor din toate colțurile lumii să-și ruleze Dapp-urile pe platforma sa. Dezvoltatorii pot codifica contractele smart pe Ethereum, care fac parte din planul Dapps.

În white paper-ul Ethereum s-a afirmat că scopul Ethereum este crearea unui protocol alternativ pentru construirea aplicațiilor descentralizate, cu accent pe timpul de dezvoltare, securitate și scalare. În lipsa unei analogii mai potrivite, te poți gândi la Ethereum ca fiind „mama Dapp-urilor”. Înzestrat cu propriul limbaj (de programare), Solidity, Ethereum permite dezvoltatorilor să formeze legături smart (inteligente) cu ajutorul mașinii virtuale Ethereum (EVM), Turing completă. Cu ajutorul acestor instrumente disponibile, dezvoltatorii au creat Dapp-uri ce au cazuri de utilizare în viața reală, de la gestionarea activelor până la planificarea resurselor.

Alte platforme de contracte smart

Ethereum a pregătit terenul pentru numeroase platforme de contracte smart. Ne vom concentra pe EOS și Tron fiindcă, pe lângă Ethereum, aceste două platforme îi interesează cel mai mult pe dezvoltatori. Sprijinit de către Dan Larimer, cel care a creat STEEM, EOS este unul dintre cele mai atrăgătoare proiecte. Scopul său principal este să asigure dezvoltatorilor o platformă cu adevărat scalabilă, ceea ce Ethereum n-a reușit să facă până acum.

Tron a profitat de asemenea de problema scalabilității pentru a atrage un public numeros. Cu toate acestea, ceea ce îl deosebește de ceilalți participanți din sfera crypto este marketingul și promovarea agresivă făcute de către fondatorul Justin Sun.

Lansarea unui proiect Dapp:

  • în primul rând, creează un white paper, care trebuie să abordeze problema pe care dorești s-o rezolvi. Aici trebuie să precizezi clar intențiile și scopurile Dapp-ului. Descrie planurile de distribuire a token-ului aplicației și în ce fel va realiza acest lucru. Alege un mecanism pentru realizarea consensului și recrutează echipa ta de management și dezvoltatori. Fii sincer în legătură cu toate dificultățile tehnice pe care le prevezi și precizează clar cerințele tale tehnice.
  • fă rost de urmăritori; discută despre proiectul tău și formează o comunitate. Analizează feedback-urile și revizuiește-ți planurile în acord cu acestea.
  • începe vânzarea publică. După ce Dapp-ul a câștigat suficient impuls, stabilește o dată pentru obținerea finanțării. Domeniul web destinat vânzării către public trebuie să dețină toate informațiile de care investitorii ar putea avea nevoie.
  • du-ți ideea la bun sfârșit. Începe dezvoltarea și urează bun venit noior dezvoltatori și grupuri interesate.

ICO

Nașterea unui nou membru sau Dapp în comunitatea blockchain se numește ICO. Acesta este un eveniment pentru strângerea de fonduri și se bazează pe vânzarea de token-uri, putând asigura câștiguri uriașe investitorilor bine informați și îndrăzneți.

În cadrul unui ICO, valoarea token-ului este determinată arbitrar de către echipa start-up. Atunci când token-ul ajunge să fie listat pe bursă, valoarea îi este corectată prin dinamica prețurilor. Eventuala valoare este stabilită de participanții din rețea, în loc de agențiile acreditate.

Exactitatea evaluării valorii unui ICO nu contează foarte mult, adevărata importanță o are faptul că ICO în sine este un factor de interes și novație pe scena blockchain. ICO-ul este catalizatorul atât de necesar deschiderii bagajului de posibilități și valorii oferite de blockchain.

Cum poți participa la un ICO?

În vederea particpării la un ICO, urmează acești pași:

-Fii la curent cu evenimentele. Fă cunoștință cu grupul Slack (canal/grup de utilizatori), mijloacele Twitter și pagina sa oficială. Ține pasul cu anunțurile și planurile ICO.

-Pregătește un wallet (portofel digital). Nu utiliza un wallet de exchange fiindcă adresa acestuia se poate schimba fără să observi acest lucru. Unele hardware wallet nu sunt pregătite să susțină token-uri ICO. Astfel, cea mai bună soluție poate fi crearea unui wallet pe myetherwallet.com. Verifică dacă portofelul dispune de suma necesară transferului, inclusiv taxa gas. De exemplu, dacă dorești să transferi 10 ETH pentru token-urile ICO, convinge-te că în wallet-ul tău există mai mult de 10 ETH, pentru a putea plăti și taxa gas. Această greșeală este destul de frecventă și duce la eșuarea tranzacției.

-Fii punctual. Unele ICO-uri populare se termină doar într-o singură oră. Pentru a-și crește șansele obținerii unor token-uri ICO, pregătește și efectuează transferurile cât mai repede posibil.

-Păstrează token-urile în siguranță și protejează-ți wallet-ul. După ce token-ul este listat și disponibil pe exchange, poți muta token-ul din wallet în exchange pentru a începe tranzacționarea.

La alegerea ICO-ului în care vrei să investești, pune-ți următoarele întrebări:

Investiția mea este sigură? Conservarea capitalului ar trebui să fie prioritatea investitorului. Poți avea încredere în echipa de dezvoltatori? Banii mei ar putea ajunge și pe mâinile unor escroci?

Este un plan pe termen lung? Are abilitatea și echipa pe care proiectul le cere?

Este doar un proiect bine comercializat? Uneori, ca să poată fi vândut investitorilor neexperimentați, este nevoie doar de o pagină web cu aspect profesional. Echipa este capabilă să-și respecte promisiunile?

Care este planul meu de evacuare? Ca investiție cu risc ridicat, ICO-urile îți pot solicita să stabilești un orizont sau program de investiție. La ce preț intenționezi să ieși?

Există vreun avantaj unic? Pe măsură ce sfera Dapp se maturizează, pe piață vor intra noi participanți cu propuneri ce au valoare similară. Ce avantaje are Dapp-ul meu față de viitorii competitori?

Așa cum se prezintă, scena ICO-urilor actuale a crescut masiv. Ca să te protejezi de pierderile de capital, efectuează cercetările necesare și alege ICO-ul cu grijă.

Ne așteaptă un viitor al Dapp-urilor descentralizate

Poate fi o afirmație îndrăzneață și îndepărtată, dar acele servicii ca cele bancare vor deveni de prisos pe măsură ce lumea va învăța să funcționeze și să se finanțeze prin rețele autosusținute, trustless și descentralizate. Corporațiile care se grăbesc să-și asigure locul în mișcarea blockchain reprezintă o dovadă ce susține această afirmație.

E posibil să merite să vă gândiți la încă subiect: prin externalizarea informațiilor și transferul valorilor către blockchain, creștem eficiența reducând serviciile intermediare – dar cu ce cost? Asemenea serviciilor, numărul și valoarea oamenilor poate scădea; putem spune cu siguranță că viața nostră se va îmbunătăți? Indiferent de răspunsul la această întrebare, știm că următorul pas înainte și spre o lume unificată de date partajate, îl reprezintă blockchain-ul.

Mai multe articole