Un euro digital ar putea fi dezvoltat de banca centrală din Olanda. În raportul de 45 de pagini publicat pe 21 aprilie, instituția afirmă că „este pregătită să-și asume un rol de lider” în munca de cercetare și dezvoltare a unei valute digitale; atât proprii, cât și a uneia europene.
Este de așteptat ca un euro digital să facă plățile transfrontaliere mult mai rapide și ieftine, pentru toate țările Uniunii Europene. Olanda ar fi un loc excelent pentru testări – se arată în raport.
Chiar dacă n-a reprezentat un subiect principal, banca a evidențiat Libra ca o potențială amenințare la adresa stabilității monetare; mai mult, a recunoscut că „aceasta este cauza pentru care De Nederlandsche Bank (DNB) și alte bănci centrale se gândesc să emită propria valută digitală”.
Raportul susține că acest pas se datorează – într-o anumită măsură – scăderii utilizării în Olanda a bancnotelor și monedelor. Nu mai puțin de două treimi ale plăților efectuate în această țară sunt digitale.
Cu privire la utilitatea dezvoltării valutei digitale, documentul DNB pune următoarea întrebare: „este necesar ca băncile centrale să furnizeze un nou tip de valută care să fie mai potrivită nevoilor cetățenilor și companiilor?”.
Soluții digitale pe timpul pandemiei
Măsurile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus au dus la oprirea activității a numeroase întreprinderi; raportul notează că cele care funcționează în continuare evită numerarul, pe cât posibil:
„Multe magazine îi roagă acum pe clienți să evite plățile în numerar, ceea ce practic înseamnă că sunt acceptați doar banii privați.”
Pe măsură ce folosirea numerarului devine mai riscantă – atât fizic, datorită riscului de transmitere a COVID-19, cât și financiar, datorită unui viitor economic incert – cursa pentru emiterea CBDC se accelerează.
Banca Populară a Chinei a emis un comunicat pe 4 aprilie, în care susține că „va continua fără îndoială” dezvoltarea CBDC; instituția a numit yuanul digital „una dintre prioritățile sale principale”. Între timp, Coreea de Sud și Suedia au lansat programe pilot pentru a evalua fezabilitatea emiterii unui CBDC.
Unii dintre membri UE – ca Franța de exemplu – au început recent să experimenteze un euro digital. Printre susținătorii inițiativei lor se numără și președintele Băncii Centrale Europene. Totuși, după cum notează și raportul DNB, orice decizie referitoare la un Euro digital va necesita cooperarea între statele membre.
Înregistrează-te pe site și află mai multe despre Tehnologia Blockchain și Criptomonede!
eBook Gratuit – Blockchain și Criptomonede
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să dai LIKE și SHARE!
Știri Cripto zilnice! Știri Bitcoin, Ethereum, Altcoin într-un singur loc! Nu uita să ne urmărești pe Facebook!–> MyCryptOption