Készül a világ leggyorsabb kvantumszámítógépe – Ez jelentheti a Bitcoin és a kriptók végét?

Készül a világ leggyorsabb kvantumszámítógépe Ez jelentheti a Bitcoin és a kriptók végét bitcoin ethereum kriptoaluta blokklánc mycryptoption

A múlt héten jelentette be a HoneyWell óriásvállalat, hogy piacra dobja a világ jelenleg leggyorsabb kvantum számítógépét. Sokszor volt már téma, hogy a kvantumszámítógépek lehetnek a Bitcoin és az altcoinok „ellenségei”. Ez azért van, mert jelenleg egy kvantumszámítógép lenne képes olyan számításikapacitást biztosítani, amely veszélybesodorná azokat a kriptográfiai megoldásokat, amiket jelenleg használnak a Bitcoin és a többi kriptovaluta esetén. No de tényleg sikerült a HoneyWell-nek már most megalkotni azt a kvantumszámítógépet, amely véget vethet a kriptók korának?

HoneyWell vs IBM kvantumszámítógép

A HoneyWell bejelentése szerint sikerült elérniük a 64 kvantumbitet, ami pontosan kétszerese az IBM teljesítményének. Jelenlegi információink szerint a legnagyobb teljesítménnyel a Google által fejlesztett kvantumszámítógép rendelkezik, amely elméletileg képes 72 kvantumbit teljesítményre, viszont a valóság azt mutatja, hogy igazából ez csak 53 kvantumbitet teljesít. A HoneyWell elnöke, Tony Uttley nyilatkozatában elmondta, hogy az ő kvantumszámítógépük úgy lett tervezve, hogy ennél is sokkal nagyobb teljesítményre legyen képes a jövőben.

„Képzeljetek el egy előadótermet rengeteg űlőhellyel. Épp így terveztük meg mi is az infrastruktúrát. Egyszerre csak kevés helyet töltünk fel.”

Hogyan működik a kvantumszámítógép?

A kvantumszámítógépek képesek megoldani a legösszetettebb feladatokat is. Ezt annak köszönhetik, hogy a kvantumbitek képesek az úgynevezett „szuperpozicióra”, vagyis hogy két helyen legyenek egyidejűleg.

„A kvantumszámítógép olyan számítóeszköz, amelyik úgy végez számításokat, hogy kvantummechanikai jelenségeket használ, mint a kvantum-szuperpozíció és a kvantum-összefonódás.

Egy kvantumszámítógép képes lehet olyan számítások hatékony végzésére, amik a hagyományos, digitális számítógépekkel gyakorlatilag megoldhatatlanok. Kutatását és későbbi megvalósítását elsősorban kormányszervek támogatják. A kvantumszámítógép gyakorlati megvalósítása a kezdeti lépéseknél tart, egyelőre kísérleti fázisban van.

A kvantumszámítógép a számításokat egymással párhuzamosan hajtja végre, ezért programozásához speciális programozási módszer szükséges.”

– Wikipédia

Milyen hatással van a kvantumszámítógép a Bitcoinra és a többi kriptopénzre?

Kétségtelen, hogy a kvantumszámítógépek minden ipart reformálni fognak, beleértve a blokklánc technológiát és a kriptovaluta ipart is. E két utóbbira kritikusan rossz hatással lenne / lesz, ugyanis a blokklánc technológia biztonságosságát a mögötte rejlő kriptográfia biztosítja. A jelenlegi legnagyobb teljesítményű számítógépet is felhasználva több ezer év kellene feltörni például a Bitcoin hálózat tranzakcióit vagy egy szép summával rendelkező bitcoin pénztárcát.

A kvantumszámítógépeknek a jövőben ugyanez percekbe vagy akár másodpercekbe fog kerülni. Kijelenthetjük, hogy a jelenlegi kvantumszámítógépek sem képesek erre a maguk kvantum teljesítményükkel sem, még akkor sem, ha ezek igazán nagy mérföldkőnek számítanak a kvantumszámítás terén. Becslések szerint ahhoz, hogy a kvantumszámítógépek hatással legyenek a blokklánc technológiára és a kriptoiparra, legalább 1500 kvantumbit teljesítményre lesz szükség. Fellélegezhetsz, azért ez még jócskán távolinak tűnik a jelenlegi teljesítményekhez képest, hacsak nem rukkolnak elő valami forradalmival rövid időn belül.

Mielőtt teljesen pánikba esnél, ne felejtsd el, hogy a blokkláncot és a kriptográfiai megoldásokat is folyamatosan fejlesztik, tehát mire elérik a kvantumszámítógépek a komolyabb kapacitást, addigra azok is előrukkolhatnak számos olyan megoldással, melyek akár egy kvantumszámítógép számítási kapacitásának is képes lesz ellenállni.

Regisztrálj oldalunkon és tudj meg többet a blokklánc technológiáról, illetve a kriptopénzekről!

INGYEN EBOOKbitcoin es kriptopénz utmato ingyen ebook mycryptoption bitcoin erhereum

 

 KezdőknekKözösség Egyéb
 Bitcoin Útmutató Likeolj minket Facebookon! Legfrissebb Hírek
Ethereum Útmutató Csatlakozz Discord-on! Videók
 Kripto Szótár Kövess minket Youtuben is! Altcoinok

 

Még több cikk