Noul mod în care vom deține lucrurile
Lumea se digitalizează pe zi ce trece, iar NFT-urile (token-urile nefungibile) și tehnologia pe care se bazează reprezintă o metodă excelentă pentru tokenizarea drepturilor de proprietate și a celor funciare.
Tehnologia blockchain este identificată pe scară largă cu banii digitali (ca mijloc de schimb), de la soluțiile de plată Zcash sau Libra până la platforma Ethereum sau Substrate de exemplu. Aceste token-uri sunt interschimbabile (fungibile), ele fiind de același fel; o bancnotă de un dolar va valora tot atât ca o altă bancnotă de un dolar, iar un bitcoin va valora cât oricare alt bitcoin.
În cazul NFT situația este diferită, chiar dacă aparent token-urile sunt la fel. Această caracteristică nu pare foarte practică, mai ales dacă token-urile (nefungibile) sunt utilizate ca unitate de cont. Este însă o funcție foarte utilă pentru ca instrumentul să-și păstreze valoarea. Chiar de aceea este de așteptat ca tehnologia NFT să revoluționeze starea actuală a artei tokenizării și a deținerii proprietății intelectuale.
Fungible, non-fungible – care este diferența?
Pentru a vedea ce rol au aceste token-uri în ecosistemul blockchain, este important de știut ce înseamnă cu exactitate distribuabilitatea. Token-urile fungibile, cum este și bitcoin, sunt foarte populare. Cursurile de schimb pot fluctua, dar într-un mod oarecum previzibil. Tranzacționarea lor este comodă și asigură o lichiditate mare pe piață. Token-urile nefungibile funcționează diferit. În ciuda faptului că, asemenea celor fungibile, pot fi tranzacționate și schimbate pe acestea, sunt considerate o clasă de instrumente separată. Contractele smart prin care sunt create aceste token-uri conțin informațiile necesare identificării, iar astfel fiecare NFT este considerat unic.
Din acest motiv nu sunt cele mai potrivite pentru tranzacționarea obișnuită, dar sunt ideale pentru înregistrarea dreptului de proprietate al obiectelor digitale sau digitalizate. În acest rând pot fi incluse orice fel de obiecte – jocuri, lucruri colecționabile sau chiar opere de artă.
Echivalentul digital al obiectelor fizice
NFT-urile sunt instrumente digitale care încep să fie legate de obiecte fizice. Unisocks de exemplu permite cumpărarea token-urilor SOCKS, care pot fi utilizate la achiziția unei perechi de șosete – pe lângă care va fi adăugat și un NFT ce dovedește dreptul de proprietate. Saint Fame oferă aceeași posibilitate, prin token-urile sale poți achiziționa articole vestimentare. Mai mult, într-o galerie de artă din Zürich putem vedea 12 imprimeuri tangibile, ca forme reale ale personajelor CryptoPunks, iar pe spatele lor au fost adăugate plicuri sigilate care conțin un paper wallet cu cheile corespunzătoare.
Dacă aceste lucruri par ieșite din tipare, trebuie să luăm în considerare că cele două case de licitații care controlează 80% din piața de artă secundară, Sothesby’s și Christie’s, au început să investigheze soluții bazate pe blockchain. Sothesby’s a și declarat că dorește să profite de avantajele oferite de tehnologia blockchain pentru păstrarea dreptului de proprietate asupra lucrărilor de artă, dar nu intenționează să se ocupe de criptomonede.
Christie’s a folosit încă din 2018 o bază de date blockchain, Artory; aceasta a fost creată de un fost angajat Sothesby’s ca să permită și înregistreze vânzarea unei colecții de artă privată, vândută pentru 323 milioane de dolari.
Este totuși interesant că aceste soluții bazate pe blockchain ar putea elimina nevoia acestor corporații. Având în vedere că originea și istoricul dreptului de proprietate pot fi verificate public în lanț, numai cineva care deține cheia privată poate transfera efectiv opera de artă. Ca în cazul altor proiecte, soluțiile din lumea reală și cele digitale vor trebui să coexiste pentru ceva timp.
Noua dimensiune a proprietății intelectuale
NFT-urile au dovedit deja că pot digitaliza o gamă largă de lucruri. O pictură, o muzică, o fracțiune dintr-un video sau chiar o piesă de joc pot fi transformate într-un element tokenizat. Se deschid astfel ușile în fața digitalizării proprietății intelectuale.
Soluțiile actuale din jurul creării, deținerii și comercializării operelor de artă aduc avantaje artistului foarte rar. Pictezi o imagine și o vinzi pentru 900 de dolari. Cine o va cumpăra ar putea câștiga peste 15 ani chiar și 85.000 de dolari dacă o revinde. Ca artist și creator, nu vei primi nimic din această sumă. Exact așa a pățit pictorul Robert Rauschenberg. El este un cetățean american, iar în SUA nu există legislație pentru revânzarea creațiilor. De fapt, există prea puține țări unde acest lucru este reglementat, iar regulile sunt și acolo destul de stricte.
Acum să ne imaginăm că îți tokenizezi creația și adaugi un contract smart care impune ca după fiecare vânzare un anumit procent să fie trimis pe adresa inițială. Acest lucru îți asigură practic un venit constant, indiferent de domiciliu, sumă sau câți ani în momentul vânzării.
Situația artiștilor – care deocamdată obțin venituri numai din prima vânzare – se poate schimba radical prin această soluție.
Nu contează doar profitul
Mulți consideră că piața criptomonedelor este locul speculanților, care urmăresc îmbogățirea rapidă și nu își propun să investească în construirea unui ecosistem de durată. În cazul proiectelor din sectorul NFT putem afirma însă că majoritatea își propun scopuri pe termen lung. OpenLaw de exemplu s-a specializat pe realizarea de tranzacții imobiliare între utilizatorii finali, unde folosește NFT pentru a reprezenta derptul de proprietate. Această opțiune ne-ar putea scăpa de costisitorul și lungul proces de verificare a titlurilor în locuri precum SUA.
Serviciul Evidenspace al 0xcert permite eliberarea și verificarea certificatelor academice în format NFT, lucru care ar putea facilita dispariția contrafacerilor. Este un lucru extraordinar fiindcă un studiu recent arată că jumătate dintre cei care susțin că au doctorate (PhD) mint.
Un alt exemplu este oferit de GenoBank, al cărui scop este ca oamenii să dețină drepturi depline de proprietate asupra ADN-ului lor și a eșantioanelor prelevate din acesta. Mulți pierd aceste drepturi atunci când își trimit datele către diverse companii. Dar de acum încolo poți decide după bunul plac dacă dorești să-l vinzi sau să-l donezi pentru dezvoltarea de produse sau cercetare științifică.
NFT ar putea fi viitorul dreptului de proprietate
Pe măsură ce NFT-urile devin tot mai populare în industria crypto și sectorul tehnologic, investitorii arată un interes din ce în ce mai mare. Apar tot mai multe proiecte în domeniul vânzării cu amănuntul, sportului sau al politicii. Anul trecut de exemplu Nike a depus un brevet pentru tokenizarea pantofilor pe lanțul Ethereum; Formula1 a organizat o licitație pentru corespondenții în NFT ai mașinilor sale. Mai mult, Spencer Diwiddie, baschetbalistul de la Brooklyn Nets, a încercat să-și tokenizeze contractul ca fanii să participe la succesul său. NBA nu și-a dat însă acordul și totul a rămas doar o idee. Pandemia de coronavirus a adus în discuție dacă tehnologia blockchain poate fi utilizată la votul sigur, virtual în SUA. Această soluție ar putea trimite NFT-ul, ca soluție tehnică, direct pe scena politicii.
Deoarece lumea devine din ce în ce mai digitalizată, token-urile nefungibile reprezintă o soluție viabilă pentru tokenizarea dreptului de proprietate. Aceste token-uri permit ca obiectele reale să fie păstrate în siguranță, dar în același timp să existe și în formă digitală. Iar acest lucru poate revoluționa formele și condițiile actuale ale proprietății.
Sursa: Cointelegraph.com
Ești interesat de criptomonede? Nu rata cele mai importante informații și fii la curent prin utilizarea opțiunilor de mai jos!
Pentru începători | Comunitate | Altele |
---|---|---|
Ghid Bitcoin | Urmărește-ne pe Facebook | Stiri Recente |
Ghid Ethereum | Canal Discord (In curand) | Videouri |
Dicționar Crypto | Urmărește-ne și pe Youtube! | Altcoins |