Reglementare criptomonede în România
În România a fost adoptată prima reglementare referitoare la monede virtuale, portofele (wallet-uri) crypto și exchange-uri fiat-criptomonede.
Uniunea Europeană și Banca Centrală Europeană s-au străduit să creeze un cadru judiciar unitar care să limiteze anonimatul tranzacțiilor cu criptovalute, în special în domeniul spălării banilor, finanțării terorismului și evaziunii fiscale.
Cea mai simplă metodă de control – și singura probabil – în cazul tranzacțiilor cu valute digitale este verificarea rutei monedelor fiat. Orice achiziție de monedă digitală cu bani fiat (și invers) urmează să fie verificată de furnizorii de servicii exchange.
Deoarece în UE nu există un cadru legal care să definească și reglementeze valutele digitale, serviciile de exchange criptomonede și furnizorii de wallet-uri, acest lucru s-a materializat prin adoptarea 5AMLD (Fifth Anti-Money Laundering and Terrorism Financing Directive) – a 5-a Directivă UE privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Aceasta reprezintă și implementarea de măsuri suplimentare privind transparența tranzacțiilor financiare.
Pentru a eficientiza mecanismul de prevenire și combatere a spălării banilor până la limita prevăzută de directivă și pentru a evita consecințele financiare care pot rezulta din procedura încălcării, Guvernul României a aprobat la 1 iulie Ordonanța de urgență nr. 111/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului – care transpune și restul 5AMLD în legislația românească.
Ordonanța de urgență
În urma adoptării OUG, acei furnizori de servicii exchange care monitorizează achiziționarea monedelor digitale cu bani fiat (și invers) trebuie să fie autorizați dacă își desfășoară activitatea în România.
Ordonanța de urgență introduce noi definiții la articolul 2, cu următorul cuprins:
„r ^ 1) monedă electronică: înseamnă moneda electronică astfel cum este definită la art. 4 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 210/2019 privind activitatea de emitere de monedă electronică, mai puțin valoarea monetară prevăzută la art. 3 din respectiva lege.”
„t ^ 1) valuta virtuală: monede virtuale înseamnă o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic;
t ^ 2) furnizor de portofel digital: înseamnă o entitate care oferă servicii de păstrare în siguranță a unor chei criptografice private în numele clienților săi, pentru deținerea, stocarea și transferul de monedă virtuală.”
După cum arată definițiile, nu există diferență între moneda electronică și valuta virtuală.
În sensul juridic folosit de legiuitorul european, valutele virtuale diferă de monedele electronice. Astfel, monedele electronice nu reprezintă neapărat o creanță asupra emitentului și nu sunt neapărat utilizate ca instrumente de plată. Spre deosebire de moneda electronică, cea virtuală nu este însoțită de o garanție legală de răscumpărare.
Există anumite tipuri de valute virtuale care promit câștiguri viitoare; și care au fost vândute în oferte inițiale de monede (ICO) sau – în ultimii doi ani – prin oferte security tokens.
Clasificarea depinde de mulți factori
Noile modele de afaceri însă – mai ales când consumatorii plătesc cu criptomonede specifice platformei – pot fi clasificate ca valute electronice care tind să devină monede virtuale. Clasificarea unei valute virtuale ca monedă electronică (e-money) sau instrument financiar va depinde de modelul de afaceri și de rolul jucat de valută în ecosistemul platformei.
Actul normativ adoptat de Guvernul României completează în mod corespunzător Legea 129/2019 cu noi entități raportoare; după cum urmează: furnizori de servicii de exchange între monede virtuale și monede fiat și furnizori de portofel (wallet) digital.
Hot wallets sau portofele online
Privind tipurile de portofele digitale, 5AMLD face referire doar la „hot wallet-uri”.
Wallet-urile digitale diferă în funcție de modul în care-l accesezi și în ce fel stochează cheia privată. Un hot wallet are acces direct și permanent la internet și la un blockchain determinat. Numele hot wallet vine de le faptul că este conectat la internet și poate fi gestionat de la distanță de către proprietar sau o terță parte.
Expunerea directă la mediul online face din hot wallet-uri instrumente care necesită autorizare, crescând astfel riscul unor atacuri cibernetice.
Între timp, potrivit ordonanței de urgență acceptată de guvern, cei care oferă servicii de exchange între valute virtuale și monede fiat, precum și furnizorii de portofel digital, trebuie să se înregistreze / să devină autorizați la comisia responsabilă pentru activități de schimb valutar. Noul articol 301 introdus de actul normativ reglementează și detaliază modul în care o persoană juridică se poate înregistra în acest scop și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.
Furnizorii de servicii de exchange sunt entitățile care asigură schimbul de valute virtuale, valute tradiționale și al bancnotelor pe mijloace legale de plată și moneda electronică a țării, care este acceptată ca mijloc de schimb în țara emitentă.
În acest context, apare întrebarea:
„Care sunt condițiile în care furnizorii de servicii de exchange sau de portofel digital autorizați / înregistrați în UE, Spațiul Economic European (SEE) sau Elveția pot furniza astfel de servicii în România?”
Dubla condiție
Furnizorii autorizați în alte țări din SEE pot furniza astfel de servicii în România numai dacă se înregistrează / devin autorizați pe baza notificării transmise comisiei de către autoritatea competentă a statului de origine și a răspunsului primit la această notificare din partea comisiei. În plus, aceste servicii de exchange europene sunt obligate să aibă un reprezentant autorizat. Acesta trebuie să aibă domiciliul în România. Pe lângă aceasta, va fi autorizat să încheie contracte în numele persoanei străine și să reprezinte clientul în fața autorităților și instanțelor din România.
Acești furnizori europeni trebuie să îndeplinească criteriul dublei înregistrări / autorizări, conform legislației române. Acest lucru este necesar pentru a se putea verifica dacă respectă legislația țării de origine, precum și pe cea a statului unde își prestează serviciile.
Dubla condiție în cauză impusă de legiuitor privind înregistrarea/autorizarea este considerată adesea mult prea dură, luând în considerare că altor furnizori de servicii financiare le este suficient un simplu pașaport, fără a fi nevoie de un agent autorizat.
Cu toate acestea, directivele UE privind serviciile financiare lasă reglementarea specifică în seama statelor membre.
Pe deasupra, Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul român evidențiază în mod explicit că activitățile neautorizate sau neînregistrate descrise mai sus sunt clar interzise. Astfel, furnizorii de internet, radio și TV vor restricționa accesul la site-uri de exchange și furnizorii de wallet-uri neautorizați/neînregistrați din România sau SEE.
Așadar, dacă în România există în prezent astfel de furnizori de servicii, ei vor fi obligați să se conformeze noilor dispoziții legale și să ia măsurile necesare funcționării în termen de 12 luni de la data la care Guvernul va elibera liniile directoare de autorizare. Timpul de implementare este relativ scurt; asta dacă luăm în calcul că înregistrarea necesită o serie de măsuri stricte de conformitate cum ar fi KYC, măsuri de combatere împotriva spălării banilor, securitatea computerelor, etc.
În plus, orice platformă de schimb va avea nevoie de aprobarea tehnică a Autorității pentru Digitalizarea României. Totuși, considerăm că anumite platforme exchange autorizate de UE a căror simplă implementare se realizează printr-un API sau o poartă de acces pentru clienții români, nu trebuie să solicite o astfel de autorizare complexă din punct de vedere tehnic și juridic.
Rămân multe necunoscute
Numeroase întrebări rămân încă deschise după intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență. Acestea trebuie clarificate de autorități pentru ca actul normativ să poată fi aplicat corespunzător:
- Ce documente vor fi necesare pentru autorizare?
- Cât de complexă va fi partea tehnică?
- Cum vor fi efectuate serviciile de schimb pentru monede virtuale?
- Ce criterii va trebui să îndeplinească reprezentantul autorizat?
- Cum vor interpreta autoritățile sintagma „furnizarea de servicii pe teritoriul României”?
- Ce tranzacții vor fi incluse în raportul contabil?
Ordonanța de urgență clarifică ce modele de afaceri din industria criptovalutelor necesită autorizare. De asemenea, aprobarea tehnică (dacă este obținută rapid) și înțelegerea în profunzime a tehnologiei blockchain poate deveni o marcă a calității dezvoltată în România.
Actul normativ nu ar trebui să mai permită băncilor care funcționează în România să decidă, la discreția lor, dacă permit deschiderea sau închiderea conturilor pentru întreprinderile blockchain sau crypto. Conturile bancare care utilizează criptomonede au fost privite drept un „Sfânt Graal” în cazul întreprinderilor din spațiul blockchain.
Numai că până acum puține startup-uri se pot lăuda că au găsit „Sfântul Graal” al unui cont bancar. Chiar și cei norocoși s-au trezit cu conturi închise pe baza unor criterii necunoscute și lipsite de transparență; ceea ce este o situație complet anormală și abuzivă.
În concluzie, succesul dezvoltării blockchain în România – inclusiv acceptarea noilor modele de afaceri, crearea de noi ecosisteme, serviciile de exchange și wallet – depinde de modul în care autoritățile vor implementa aceste măsuri de autorizare.
Sursa: Cointelegraph.com
Le-ai citit deja ?
- De ce stocul maxim de bitcoin este limitat la 21 milioane?
- Ce este Chainlink și cum funcționează?
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin pentru mobil
- 8 motive întemeiate pentru care să utilizezi browserul Brave în 2020
- 9 metode prin care poți câștiga bani din criptomonede în 2020
Ești interesat de criptomonede? Nu rata cele mai importante informații și fii la curent prin utilizarea opțiunilor de mai jos!
Pentru începători | Comunitate | Altele |
---|---|---|
Ghid Bitcoin | Urmărește-ne pe Facebook | Stiri Recente |
Ghid Ethereum | Canal Discord (In curand) | Videouri |
Dicționar Crypto | Urmărește-ne și pe Youtube! | Altcoins |