Progresul DeFi a adus cu sine și ascensiunea, într-un ritm similar, a exchange-urilor descentralizate, a DEX. Aceasta nu este chiar o mare surpriză deoarece exchange-urile descentralizate, în comparație cu cele tradiționale, oferă mai multe avantaje. Exemplele includ modul de gestionare a cheilor utilizatorului, protecția confidențialității și utilizarea unor protocoale de securitate robuste. În plus, aceste exchange-uri întruchipează cel mai bine esența tehnologiei blockchain, cea care se află în spatele industriei criptomonedelor.
Să ne uităm de ce avantaje putem beneficia dacă alegem exchange-urile descentralizate în locul unuia centralizat și să analizăm actualul top 3 al DEX, care într-o perioadă relativ scurtă de timp au câștigat destul de multă popularitate. Este vorba despre trio-ul Uniswap, Godex, IDEX.
De ce avem nevoie de un DEX?
Concepția DEX este inseparabilă de filosofia de bază a criptomonedelor. Atunci când a creat Bitcoin, Satoshi Nakamoto a considerat că una dintre cauzele crizei din 2008 ar putea consta în concentrarea unei puteri prea mari în prea puține mâini. Astfel, soluția parțială este descentralizarea, ca sistemul să nu poată fi schimbat în mod arbitrar fără un consens majoritar.
Fragmentarea puterii
Bursele tradiționale, CEX, sunt la fel de centralizate ca orice instituție din sistemul monetar tradițional. Puterea de a lua deciziile este concentrată în mâinile a doar câțiva oameni, iar în cazul în care aceste mâini nu sunt curate pot apărea în scenă falsificarea traficului și manipularea pieței, concomitent cu multe alte mișcări ilegale.
CEX sunt companii ce au ca scop dobândirea unui profit, al căror venit provine din comisioanele bursiere. Numai că în acest fel ele sunt cele care controlează intrările în ecosistemul blockchain. Prin urmare, persoanele ce au cunoștințe financiare mai modeste pot fi dezavantajate; iar asta este chiar opusul ideologiei crypto și blockchain, orientată către comunitate.
Un DEX diferă cel mai mult de un CEX chiar în acest punct, deoarece primul nu este condus de o entitate de sine stătătoare. DEX sunt platforme de tranzacționare programate cu sursă deschisă (open source) care încredințează adesea deciziile organizatorice proprietarilor de token-uri.
Stocare și securitate
Tranzacționarea la o bursă este posibilă numai dacă transferi criptomonedele către ea, astfel încât renunți efectiv la controlul asupra acestora. Acest lucru poate genera probleme deosebit de mari în cazul unui eveniment neașteptat – de exemplu un hack pe piața bursieră – deoarece există riscul ca întregul portofoliu să fie pierdut. În industria criptomondelor astfel de atacuri nu sunt neobișnuite, nume mari precum Binance, Bithumb sau Cryptopia aflându-se pe lista victimelor. DEX elimină acest lucru în așa fel încât criptomonedele utilizatorilor să nu scape niciodată de sub controlul lor și să rămână permanent în wallet-uri. Prin urmare acest lucru transformă DEX într-o țintă mai puțin atrăgătoare pentru un atac, deoarece puncte vulnerabile sunt eliminate din ecuație mulțumită tehnologiei blockchain.
Sfera privată
Un alt avantaj al DEX, poate chiar cel mai însemnat, este că acestea sunt mult mai potrivite pentru protejarea sferei private, de vreme ce în majoritatea cazurilor nu necesită identificare KYC. În schimb, majoritatea exchange-urilor centralizate doresc pe cât posibil să respecte normele și legile internaționale / naționale, iar astfel solicită un grad de identificare mai mic sau mai mare din partea utilizatorilor, cărora nu neapărat le place acest lucru.
Cele mai bune DEX din 2020
Am prezentat deja motivul pentru care un DEX este mai bun decât o bursă tradițională; să vedem în practică care burse oferă cele mai bune opurtunități utilizatorilor!
Godex
Popularul exchange gestionează acum mai mult de 200 de criptomonede si oferta este îmbogățită cu noi proiecte aproape în fiecare zi. Pentru a tranzacționa prin Godex nu este necesar să oferim date cu caracter personal, nici măcar nu trebuie să ne înregistrăm. Chiar de aceea, datorită acestei funcționări cu caracter privat, acesta este în mod clar favoritul în rândul celor care pun pe primul loc sfera privată financiară, ca valoare.
Nu există restricții nici în cazul volumului, iar schimbul are loc la un curs fix, fiind eliminate fluctuațiile pieței.
Dezvoltatorii platformei au o experiență vastă în industrie, astfel încât folosesc și o gamă largă de protocoale de securitate pentru a proteja utilizatorii. Acest DEX are certificate SSL și este, de asemenea, protejat împotriva atacurilor DdoS – care au îngreunat deja suficient de mult viața exchange-urilor centralizate.
Cercuri largi din sfera crypto privesc Godex cu apreciere; acest lucru este dovedit prin numărul mare de parteneriate încheiate cu nume precum BitFinex, Binance sau HitBTC, printre altele.
Iar cireașa de pe tort este că platforma are propriul sistem de recomandare, astfel încât puteți obține un bonus de până la 0,005 BTC și o cotă de până la 0,06% din venituri. Aplicația sa mobilă este programată să fie lansată foarte curând.
Uniswap
Ascensiunea DeFi a adus cu sine și strălucirea Uniswap, care în ultimele luni a câștigat multă popularitate. Criticii menționează cel mai mult aspectul său minimalist, din moment ce primim doar o fereastră unde se poate efectua schimbul de token-uri; totuși, este considerată cea mai populară platformă în rândul utilizatorilor. Acest lucru se datorează probabil și faptului că sunt disponibile token-uri care nu sunt listate pe o mulțime de burse centralizate.
Totodată acest minimalism poate juca un rol în popularitate deoarece nu complică în niciun fel utilizarea. Nu există nici order book și nici grafic. Există un algoritm numit ” Automated marker maker ” care folosește un pool de lichidități în locul unui order book și care fixează rata de schimb, astfel încât utilizatorul trimite pur și simplu token-urile în potfofelul său Matemask și apoi are posibilitatea de a tranzacționa la cel mai bun preț actual de pe piață.
Alegem ce anume dorim să schimbăm pe ce, stabilim cantitatea și am terminat.
IDEX
A fost lansat în 2008 și este, de asemenea, o bursă bazată pe Ethereum; dar, spre desosebire de Uniswap, a primit o interfață elaborată în detalii. Atât aspectul, cât și caracteristicile disponibile se apropie de ceea ce primim la o bursă centralizată.
IDEX promite tranzacții rapide, off-chain, care se desfășoară paralel cu contractele smart ale Ethereum. Tranzacționarea are loc chiar pe platformă, iar token-urile și diferitele licențe sunt deja gestionate prin contracte smart.
Din acest motiv pe platformă pot fi plasate comenzi de tip limită, iar tranzacționarea nu va costa gas.
Concluzie
Un DEX are multe avantaje în cazul în care îl comparăm cu un exchange centralizat. Cele trei DEX enumerate aici demonstrează că tranzacționarea poate fi eficientă și printr-o structură de guvernare descentralizată. Iar popularitatea crescândă indică faptul că acest lucru este apreciat și de utilizatori, iar DEX nu vor dispărea din sector fiindcă există cerere pentru ele.
Cu toate acestea, doar timpul o să decidă care tip o să atragă mai multă mulțime pe termen lung. Putem spune însă că un ecosistem blockchain dominat de DEX oferă mai multă securitate, autodeterminare și sferă privată pentru utilizatorii săi.
Le-ai citit deja?
- Aplicația Crypto.com și prezentarea exchange-ului! Iată de ce este Crypto.com atât de popular
- CoinmarketCap vă răsplătește cu criptomonede dacă studiați la ei
- 5 indicii care arată c-a început următorul Bitcoin Bull Run
- Care este investiția mai bună? Bitcoin sau Aur?
- 8 motive întemeiate pentru care să utilizezi browserul Brave în 2020
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin pentru mobil
Ești interesat de criptomonede? Nu rata cele mai importante informații și fii la curent prin utilizarea opțiunilor de mai jos!
Pentru începători | Comunitate | Altele |
---|---|---|
Ghid Bitcoin | Urmărește-ne pe Facebook | Stiri Recente |
Ghid Ethereum | Canal Discord (In curand) | Videouri |
Dicționar Crypto | Urmărește-ne și pe Youtube! | Altcoins |