Valoarea intrinsecă a Bitcoin a fost săptămâna trecută un subiect intens dezbătut de comunitatea crypto, după remarca guvernatorului Băncii Angliei potrivit căreia criptovaluta nu poate avea valoare intrinsecă.
Valoarea intrinsecă a Bitcoin există cu adevărat?
Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei a adus în discuție valoarea intrinsecă a Bitcoin la începutul săptămânii trecute, la cea mai recentă întâlnire cu membrii publicului.
„Trebuie să fiu sincer; în cazul bitcoin ar fi dificil să găsim ceea ce numim valoare intrinsecă.” – a citat Reuters.
În afară de asta guvernatorul a mai afirmat că „îl enervează foarte mult” situațiile în care lumea utilizează bitcoin pentru plăți, deoarece valoarea criptovalutei este incertă.
După remarca facută de Bailey, comunitatea crypto a început să discute în detaliu valoarea intrinsecă a bitcoin. Michael Saylor, directorul general al companiei Microstrategy (listată pe Nasdaq), care nu demult a cumpărat bitcoin în valoare de 425 milioane de dolari pentru rezerva sa de trezorerie, a scris pe Twitter:
„Bitcoin este primul sistem financiar digital care este capabil să stocheze toți banii din lume pentru fiecare individ în parte, pentru companii și guverne, în mod corect și echitabil, fără să-i piardă. Dacă acest lucru în sine nu este valoros, atunci ce altceva este?”
Păreri despre valoarea intrinsecă
Strategii de la JPMorgan – inclusiv Nikolaos Panigirtzoglou – au scris în nota lor de marți că valoarea intrinsecă a bitcoin stă aproape de valoarea sa de piață. „Pe baza unei analize a contractelor futures și a estimării valorii intrinseci a criptomonedei, Bitcoin nu se lovește de obstacole pe termen scurt.” Această explicație a fost raportată de Bloomberg, adăugând că potrivit lor prețul este în continuare cu aproximativ 13% mai mare decât estimarea valorii intrinseci.
Pe Twitter mulți au arătat că bitcoin nu are valoare intrinsecă, dar în același timp au adăugat că nici banii fiat nu au. St. Louis Federal Reserve Bank a publicat următorul raport încă în 2018:
„Bitcoin nu este singura monedă care nu are valoare intrinsecă. Valutele aflate sub monopolul de stat – precum dolarul american, euro sau francul elvețian – nu au nici ele valoare intrinsecă.”
„Acestea sunt monede fiat create prin decret guvernamental. Istoria valutelor aflate sub monopolul statului este legată de fluctuații extreme și eșecuri. Acesta este motivul pentru care criptovalutele descentralizate completează cu succes sistemul valutar existent.”
Erik Voorhees, directorul general al Shapeshift și-a exprimat părerea în felul următor:
„Nu există noțiunea de valoare intrinsecă. Valoarea este întotdeauna subiectivă în ochii evaluatorului… aur, bitcoin, fiat, orez: toate sunt lipsite de valoare intrinsecă.”
Utilizatorul Twitter pe nume Bob McElrath și-a împărtășit sentimentele legat de subiect. „Nimic nu are valoare intrinsecă deoarece cuvântul „valoare” este un sentiment uman și se schimbă odată cu trecerea timpului și în funcție de împrejurări. Cine spune altceva probabil încearcă să-ți vândă ceva. În ciuda faptului că nu are valoare intrinsecă, bitcoin își poate determina valoarea printr-o metodă sofisticată, bazată pe piață, nu doar prin intermediul cererii ci și prin cea a ofertei. Bineînțeles, această afirmație este valabilă pentru toate mărfurile.
Directorul Centrului Cato pentru Alternative financiare și monetare, George Selgin, a comentat subiectul:
„Desigur, nici o marfă nu are valoare intrinsecă. La unele dintre ele (ca la toate valutele fiat) lipsește „valoarea nemonetară de utilizare”… observația Băncii Angliei potrivit căreia bitcoin nu are valoare intrinsecă este exemplul perfect unde putem spune că dacă tăcea, filosof rămânea.”
Le-ai citit deja?
- Burse de criptomonede centralizate: pericole de care ar trebui să fii conștient
- Efectul COVID-19 asupra criptomonedelor
- De 3x mai multe stablecoins pe piață decât anul trecut
- DAI domină lumea NFT-urilor și a artei digitale
- Bloomberg preconizează că Bitcoin va ajunge la 20.000 $, iar aurul la 3.000 $
- 8 motive întemeiate pentru care să utilizezi browserul Brave în 2020
- Cum să-ți păstrezi criptomonedele în siguranță în 2020?
Ești interesat de criptomonede? Nu rata cele mai importante informații și fii la curent prin utilizarea opțiunilor de mai jos!
Pentru începători | Comunitate | Altele |
---|---|---|
Ghid Bitcoin | Urmărește-ne pe Facebook | Stiri Recente |
Ghid Ethereum | Canal Discord (In curand) | Videouri |
Dicționar Crypto | Urmărește-ne și pe Youtube! | Altcoins |