Vitalik Buterin discută despre valorile și ideile care au format Ethereum 2.0
Având în vedere că Ethereum 2.0 va fi livrat în viitorul apropiat, valorile care stau la baza celui de-al doilea cel mai mare blockchain din lume au devenit din ce în ce mai importante. Vitalik Buterin, unul dintre creatorii Ethereum a discutat atât despre abstract cât și despre aspectele tehnice ale valorilor care au intrat în proiectarea Ethereum în urmă cu șase ani și despre modul în care vor modela viitoarea iterație a rețelei.
Valorile politice care au modelat Ethereum 2.0
Cei care nu sunt familiarizați cu profunzimile industriei cripto, ar putea să nu fie conștienți de ceea ce se întâmplă în culisele celor mai mari proiecte din industrie. Ethereum ca element de bază a sectorului DeFi și a doua cea mai mare rețea în ceea ce privește capitalizarea pieței tinde să dezvăluie aspecte neașteptate atunci când suprafața sa este zgâriată.
Pe lângă faptul că se bazează pe criptografie și matematică foarte serioasă, rețeaua este susținută și de un stâlp puternic de idei și valori filozofice – dintre care unele au reușit să se interpreteze foarte bine în alte proiecte construite pe Ethereum.
Vitalik Buterin, unul dintre creatorii Ethereum, a privit înapoi la valorile care au modelat designul Ethereum în urmă cu șase ani și efectul lor asupra viitoarei iterații a rețelei. Buterin a vorbit la podcast-ul Bankless la începutul acestei săptămâni, oferind un amestec de răspunsuri extrem de tehnice și foarte abstracte la unele dintre cele mai predominante întrebări cu privire la Ethereum.
Una dintre cele mai mari întrebări cu privire la Ethereum a fost eliminată de pe listă chiar la începutul interviului. Buterin a abordat scepticismul crescut pe care îl avea o parte a comunității în ceea ce privește lansarea Ethereum 2.0 spunând că „va fi expediat conform anunțului”. Faza 0 a lansării va veni până la sfârșitul anului, oferind aproape toate funcționalitățile Ethereum 2.0 în afară de sharding a explicat el, adăugând ca următoarea fază, faza 1 va fi livrată mult mai repede decât cred oamenii.
Construirea Ethereum 2.0 de la bază nu a fost o sarcină ușoară. Buterin a discutat pe larg valorile politice care au intrat în proiectarea Ethereum 2.0 și modul în care acestea vor afecta funcționalitatea finală și designului produsului.
„Dovada mizei este un lucru complex din punct de vedere filozofic care leagă multiple obiective”, a spus el.
Primul și cel mai important dintre aceste obiective este combaterea cantităților incredibile de deșeuri și ineficiențe văzute în Proof-of -work în modelul de pionerat al Bitcoin. Prin îndepărtarea de la proof-of-work și trecerea la un model proof-of-stake rețeaua va putea de asemenea, să răspundă preocupării tot mai mari a centralizării.
Proof-of-stake, a explicat Buterin, încearcă să fie „maxim democratică” și deschisă pentru participare. El consideră că Ethereum ar trebui să fie văzut ca o arhitecură globală accesibilă publicului, cu care oamenii pot interacționa cu ușurință fără intermediari și fără interdicții la intrare. Proof-of-stake a continuat el încurajează această cultură a participării.
Alegerea descentralizării este cea mai bună soluție pe termen lung pentru tehnologia blockchain.
În timp ce proof-of-stake ar putea părea o soluție evidentă pentru Ethereum acum, alegerea unui model descentralizat atunci când lucrați cu o listă goală nu este întodeauna o decizie ușoară. Când a fost întrebat de ce a fost ales un model descentralizat pentru Ethereum în 2014, când ideea unui blockchain programabil i-a venit pentru prima dată lui Buterin, el a spus că nu a fost o decizie ușoară.
Adoptarea unei abordări mai centralizate în ceea ce privește construirea unei rețele trebuie să dea rezultate excelente pe termen scurt, a spus el. Cu toate acestea, tinde să ajungă să „te muște cu adevărat pe termen lung”. Unul dintre cele mai bune exemple este drumul spre iad pavat cu intenții bune este Steem, al cărui model extrem centralizat a dus la o criză uriașă după ce proiectul a fost dobândit de Tron. O criză care în ciuda eforturilor depuse de comunitate, a dus la o bifurcație haotică și la o devalorizare completă a activelor native Steem. Buterin a menționat de asemenea, EOS ca exemplu al modelului centralizat al unui proiect care sa dovedit să fie o decizie proastă pe termen lung, spunând că numărul mic de delegați din rețea duce la atacuri de mită.
Pe termen lung, a spus el, utilizatorii vor aprecia întodeuna lipsa permisiunii și descentralizare, motiv pentru care Ethereum a ales drumul mai puțin folosit.
Cu toate acestea, Buterin a fost clar că au existat și alte proiecte care au îmbrățișat din toată inima aceste valori. El a menționat că o mulțime de lanțuri mai mici din universul extins Bitcoin Core încearcă în prezent să implementeze aceste valori în diferite măsuri. Ethereum Classic, prima furca a Ethereum este de asemenea un lanț care prețuiește aceste idei, a recunoscut Buterin, dar a adăugat că adoptă o abordare mai puristă decât Ethereum.
Problema relativismului în lanț
Numărul relativ ridicat de proiecte care vizează descentralizarea Ethereum 2.0 nu este o evoluție total pozitivă pentru piață. Buterin consideră că numărul de proiecte care merg în această direcție este mult mai mare decât numărul de proiecte pe care piața le poate susține în mod realist. Aceasta înseamnă că, deși multe lanțuri vor eșua foarte probabil, cele care supraviețuiesc vor avea cu siguranță un impact asupra pieței timp de mai mulți ani.
Dar valorile propagate de Ethereum 2.0 nu sunt rezervate doar proiectelor viitoare. Buterin a menționat că viziunea raționalizată a descentralizării a reușit deja să se implementeze foarte bine în diverse proiecte, cel mai bun exemplu în acest sens fiind Uniswap.
Uniswap, potrivit lui Buterin este un proiect foarte valoric, care a reușit să construiască un schimb descentralizat simplu și ușor de utilizat într-un moment în care majoritatea celorlalte proiecte similare mergeau la complexitate. Cu o interfață minimă și o lipsă de lucruri considerate de mulți crucială pentru exchange-uri, cum ar fi orders book, Uniswap continuă să consolideze lucrurile pe care Ethereum le deține ca fiind cele mai importante – disponibilitate și descentralizare.
Cu toate acestea numărul de proiecte care acoperă valorile esențiale ale Ethereum și Ethereum 2.0 nu înseamnă ca acestea vor fi cele care predomină pe piață. Întrebat despre relativismul lanțului și dacă toate lanțurile ar trebui să fie văzute ca egale, Buterin a menționat că riscul nu provine din faptul că multe proiecte împărtășesc același valori, ci au proiecte care nu au niciuna. Având lanțuri care să comercializeze ideea că valorile de bază din spatele unui blockchain nu sunt importante, este ceva ce ar putea avea consecințe grave pe piață și ar trebui să se concentreze asupra utilizatorilor.
sursa:cryptoslate.com
Le-ai citit deja?
- Burse de criptomonede centralizate: pericole de care ar trebui să fii conștient
- Efectul COVID-19 asupra criptomonedelor
- BitMEX este acuzat de spălare de bani
- DAI domină lumea NFT-urilor și a artei digitale
- Bloomberg preconizează că Bitcoin va ajunge la 20.000 $, iar aurul la 3.000 $
- 8 motive întemeiate pentru care să utilizezi browserul Brave în 2020
- Cum să-ți păstrezi criptomonedele în siguranță în 2020?
Ești interesat de criptomonede? Nu rata cele mai importante informații și fii la curent prin utilizarea opțiunilor de mai jos!
Pentru începători | Comunitate | Altele |
---|---|---|
Ghid Bitcoin | Urmărește-ne pe Facebook | Stiri Recente |
Ghid Ethereum | Canal Discord (In curand) | Videouri |
Dicționar Crypto | Urmărește-ne și pe Youtube! | Altcoins |