Alături de Coinbase, Gemini și alte câteva, (bursa de criptomonede) Kraken este una dintre puținele burse de criptomonede reglementate care operează în SUA. Faptul că respectă cerințele legale liniștește clienții în ceea ce privește preocuparea lor frecventă pe baza căreia bursa poate fi închisă sau nu de pe o zi pe alta.
Astfel, o chestiune fundamentală în cazul Kraken este dacă ne oferă suficientă siguranță ca să ne stocăm criptomonedele acolo?
Cold storage
Kraken stochează 95% dintre criptomonede în cold wallet-uri, în mai multe locații geografice. În acest fel sporește semnificativ nivelul de securitate. Totodată sistemul este securizat și fizic – parcul său de servere este supravegheat 24 din 24 de ore prin sistem video și paznici înarmați. În plus, și-a alcătuit propria echipă de securitate care menține siguranța sistemului în mod permanent prin testarea tuturor metodelor de atac imaginabile.
Bursa de criptovalute conduce și un program bug bounty (program de recompense pentru găsirea erorilor). Acesta funcționează în felul următor: dacă un hacker descoperă o eroare semnificativă în sistem și o raportează companiei, va primi o recompensă substanțială. În schimb, dacă alege să profite de eroare în locul banilor va fi „premiat” cu o anchetă și urmărire penală.
Kraken este condus de Jesse Powell, un vechi specialist din comunitatea bitcoin care se bucură de o mare recunoaștere în această industrie.
Exchange-ul în sine este un loc destul de sigur. În mod cert echipa pune mare accent pe securitate. De altfel, aceasta ar trebui să fie principala preocupare a tuturor burselor de criptomonede. Dar este oare o idee bună să ne stocăm monedele pe bursă?
Răspunsul corect este nu!
După cum spuneam, ca și bursă Kraken este deosebit de sigur, dar nu merită să păstrăm sume mari la nicio bursă – mai ales dacă nu tranzacționăm în mod frecvent/activ. Iar dacă cineva este mai degrabă un investitor pe termen lung decât un trader, cu siguranță merită să ne retragem monedele de pe bursă.
Chiar și directorul Powell a declarat că cei care nu sunt traderi activi, să nu stocheze criptomonede pe burse ci mai degrabă să utilizeze hardware wallet-uri.
De ce să NU stocăm criptomonede pe Kraken?
Totul poate fi spart/hackuit; iar bursele pot deveni ținte atrăgătoare pentru atacatori. În cazul Kraken, un atac de succes îi poate îmbogăți pe făptași cu milioane de dolari.
Cu toate că un asemenea eveniment n-a avut loc încă, probabilitatea să se întâmple vreodată este mare. Când vorbim de pagini web, nu există vreuna care să nu poată fi spartă. Acest lucru este valabil și pentru sisteme de dimensiunea Google sau Facebook, chiar dacă în cazul lor un atac de succes ar necesita eforturi extraordinar de mari.
Dacă cineva consideră că bursa Kraken este sigură, trebuie să privească exemplul MtGox, Bitfinex, și Binance, care au fost renumite pentru securitatea oferită până ce n-au fost sparte. Toate au pierdut deja teren în fața atacatorilor și s-au furat sute de mii de bitcoin de la ele.
Dacă nu posezi cheia, nu posezi nici bitcoin-ul
Foarte probabil această expresie ați auzit-o de nenumrăte ori până acum. Aceasta pronunță numele bitcoin, dar este valabilă pentru toate celelalte criptomonede. Pe scurt, ne recomandă ca noi să fim cei care gestionează cheile ce aparțin criptomonedelor noastre și să nu le dăm în sarcina nimănui. În cazul unei burse cheile aparțin acesteia; astfel, dacă este spartă se vor pierde și monedele.
O altă semnificație importantă a expresiei face referire la una dintre principalele caracteristici ale bitcoin, deoarece BTC nu poate fi confiscat. Așadar, dacă stochezi criptomonedele la o bursă, vei avea un cont înregistrat care poate fi închis în orice moment; indiferent dacă ai făcut ceva greșit ori nu. Mulți cred că în asemenea cazuri este suficient să adreseze o scrisoare serviciului pentru clienți și totul se va rezolva, dar acest lucru nu este valabil în toate cazurile. Se poate întâmpla ca cineva să piardă pentru totdeauna accesul la monedele sale.
Bursele rămân doar burse
Bursele/exchange-urile sunt făcute ca lumea să tranzacționeze și să-și schimbe monedele. La fel cum nu-ți lași banii nici la schimburile valutare tradiționale după câte o conversie, tot așa n-are prea mult sens să-ți păstrezi criptomonedele la o bursă. De vreme ce preferi să-ți păstrezi banii într-un seif sau cont bancar, nu-ți lăsa criptomonedele în grija unei burse; fii tu cel care are grijă de ele. După ce ai cumpărat sau schimbat bitcoin ori ai tranzacționat alte criptomonede și nu le mai folosești, trimite-le într-un wallet pentru care deții cheile private.
Alții le-au citit și pe acestea! Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Coinbase, prezentare generală și comparare – Sprijină comunitatea crypto și descrie-ți experiențele!
- Binance, păreri și comparare – L-ai încercat deja? Descrie-ți experiențele și ajută-i pe ceilalți!
- Kraken, evaluare și păreri – Împărtășește-ți experiențele și opiniile cu comunitatea crypto!
- Crypto.com, păreri și descriere – L-ai încercat deja? Împărtășește-ți experiențele cu ceilalți!
Articole recomandate:
- Crypto.com este sigur? Să verificăm detaliile!
- 5 oportunități de promițătoare de Yield Farming pentru anul 2021
- Cum să eviți atacul phishing dacă dorești să mergi la sigur
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin (și altcoin) pentru mobil – Android și iOS
- Cele mai bune carduri crypto pe care le poți utiliza
- Cum să-ți păstrezi criptomonedele în siguranță în 2021?