Tranzacționare Bitcoin și criptovalute pas cu pas
Tranzacționarea bitcoin este asemenea tranzacționării oricărui alt articol de pe bursă. Trebuie să cumpărăm ieftin și să vindem scump, atunci vom realiza profit. Spre deosebire de tranzacționarea bitcoin sau a oricărei alte criptovalute, investiția înseamnă o posesie pe termen lung; tranzacționarea este diferită, azi există deja o întreagă industrie axată pe studierea cursului de schimb, desenarea diagramelor și analiză. Cele mai răspândite metode sunt analiza fundamentală și analiza tehnică.
Pentru o tranzacționare (bitcoin) de succes este nevoie de timp și trebuie să investim bani. Procesul în sine nu este unul complicat. Avem nevoie de o înregistrare la bursă, trebuie să ne verificăm contul, este necesar să depunem bani și pe urmă putem începe deschiderea pozițiilor dorite. Desigur, în realitate acest lucru este mult mai complex și implică numeroase mici detalii.
Tranzacționare Bitcoin – Primul pas
Primul pas – și în același timp unul deosebit de important – este alegerea corespunzătoare a bursei unde dorim să tranzacționăm bitcoin sau alte criptovalute. Nu trebuie să-ți faci griji, îți vom oferi indicii ca să poți face alegerea corectă. Una dintre cele mai mari, ieftine, sigure și populare burse din lume este Binance; aceasta poate fi accesată la nivel global și oferă o interfață simplă și ușor de utilizat pentru tranzacționare bitcoin sau alte criptomonede.
Noi folosim Binance pentru a cumpăra și tranzacționa criptovalute și suntem mulțumiți de serviciile oferite – este ideal atât pentru începători, cât și pentru profesioniști. Dacă dorești să utilizezi Binance, înregistrează-te prin linkul nostru de mai jos și vei beneficia de o reducere de 10% din taxele de tranzacționare care oricum sunt cele mai ieftine. Înregistrarea necesită 2 minute și beneficiem de o limită de tranzacționare de 2 bitcoin (BTC) la fiecare 24 de ore, chiar și fără verificare.
Vreau Reducerea de 10%
Aceasta este tranzacționarea bitcoin în linii mari.
Dacă dorești să afli mai multe detalii și păreri despre Binance, citește articolul nostru: Binance, păreri și comparare – Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți deschide un cont Binance.
Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute: Tranzacționare vs Investiție Bitcoin
Dacă privim lucrurile din perspectiva investiției, pur și simplu trebuie doar să cumpărăm bitcoin și să așteptăm ca prețul să crească. Aceasta este de obicei atitudinea celor care gândesc pe termen lung. Regăsim mai frecvent această atitudine în rândul celor care cred în tehnologia și ideologia de bază.
În schimb, tranzacționarea este diferită – lumea preferă să cumpere/vândă monedele pe termen scurt și să profite din diferența de preț. Față de investitori, bitcoin este pentru traderi doar una dintre numeroasele mărfuri care pot fi tranzacționate chiar dacă nu cunoaștem nimic în legătură cu ele.
Popularitatea BTC a crescut considerabil în ultimul timp, din mai multe motive. Dat fiind că are o volatilitate mare, printr-o intrare bine planificată se poate obține un profit mare. Spre deosebire de piețele tradiționale, bursele de criptomonede funcționează șapte zile pe săptămână, nu există pauză. În plus, tranzacționarea bitcoin este în mare parte nereglementată și există multe oportunități de a intra pe piață simplu și rapid, fără vreo birocrație suplimentară.
Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute: Tranzacționare Bitcoin: Metode
Toată lumea dorește să obțină profit, iar pentru a realiza acest lucru există mai multe modalități.
Daytrading, după cum îi sugerează și numele, înseamnă tranzacționare intraday – deci închidem pozițiile în cursul zilei în care le-em deschis și realizăm profit pe mișcările pe termen scurt.
Scalping-ul este un tip de daytrading, iar în cadrul acestuia traderii acționează chiar și în cazul unor creșteri minore ale cursului. În acest fel reduc (teoretic) riscul, deoarece câștigurile de pe poziții apar mult mai repede, adesea în câteva minute. Cei care practică scalping inițiază zilnic zeci sau chiar sute de poziții.
Swing trade se efectuează pe baza ciclurilor cursului de schimb. Traderii încearcă să identifice începutul mișcărilor de curs și apoi deschid poziții. Atunci când mișcarea încetează, ei realizează profit. În multe cazuri procesul poate dura săptămâni sau chiar luni.
Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute: Analiză fundamentală și tehnică
Pot fi prezise mișcările cursului de schimb?
Nimeni nu știe precis ce se va întâmpla în viitor. Traderii însă încearcă să determine tendințe și regularități. Nimeni nu reușește să câștige întotdeauna cu toate tranzacțiile, dar pe termen lung se poate realiza un sold pozitiv.
Analiza fundamentală presupune încercarea de a prezice, prin folosirea factorilor macroeconomici, în ce direcție poate evolua prețul. Sunt luate în considerare foarte multe aspecte – știrile din industrie, evoluțiile, reglementările la care ne putem aștepta, etc. Dacă de exemplu se răpândește vestea că în China va fi interzis bitcoin, aceasta va fi considerată una care indică scăderea.
Analiza tehnică funcționează cu ajutorul statisticilor pieței. Aceasta monitorizează mișcările cursului de schimb și alte valori ale tranzacționării, cum ar fi volumul de exemplu. Încearcă să identifice tendințele și să deducă pe baza acestora la ce ne putem aștepta. Ideea ei de bază este că indiferent de ce se întîmplă în lume, cursul trăiește întotdeauna pe cont propriu și dacă-l observăm putem prezice probabilitatea miscărilor sale.
Care metodă este mai bună?
După cum spuneam, nimeni nu poate ști exact ce se va întâmpla în viitor. Putem avea dreptate sau putem greși atât din punct de vedere fundamental, cât și tehnic; nu există nicio garanție că totul se va întâmpla întocmai cum ne dorim. Poate cel mai bine ar fi să luăm în considerare toate opțiunile atunci când tranzacționăm.
Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute: Jargonul tranzacționării bitcoin
La fel ca și în cazul tranzacționării de acțiuni, traderii bitcoin folosesc termeni specifici pe care trebuie să le cunoaștem. Să vedem care sunt cele mai răspândite!
Birsă, exchange, piață
Bursele sunt acele platforme online unde se întâlnesc vânzătorii și cumpărătorii care tranzacționează între ei. În sensul tradițional al cuvântului, asta înseamnă tranzacționarea în sine. La exchange-uri furnizorul de servicii – brokerul – este cel care-ți vinde, de obicei cu un comision mai mare. După îi sugerează și numele, piața este complet p2p și presupune acordul între părți, ca LocalBitcoins de exemplu.
Order book
Este o listă care ne prezintă vânzătorii și cumpărătorii, împreună cu ofertele lor. Oferta de cumpărare reprezintă prețul pe care cumpărătorul este dispus să dea pe monede. Oferta de vânzare este suma pe care vânzătorul dorește s-o obțină. Prețul pieței se găsește acolo unde se întâlnesc cele două liste.
Prețul pieței
Atunci când vorbim de cursul de schimb ne referim la prețul la care a avut loc ultima tranzacție pe platforma respectivă. Este un aspect important deoarece spre deosebire de dolar de exemplu, BTC nu are un curs de schimb central, valabil la nivel mondial. Acesta poate diferi de la o bursă/țară la alta, în funcție de cât costă bitcoin pe diferitele platforme. Există posibilitatea ca utilizatorii unei burse să accepte și să tranzacționeze la prețuri diferite decât clienții unei alte burse.
Alături de cursul de schimb trebuie amintit și un alt indicator, cel care ne semnalează cel mai mare și cel mai mic preț din cursul unei zile de tranzacționare.
Volum, trafic
Cât bitcoin își schimbă proprietarii într-o anumită perioadă de timp? Acest lucru este indicat de volum. Pe baza acetuia traderii își pot da seama cât de puternic este un trend. Dacă volumul este mare, mișcarea este semnificativă. Dacă de exemplu ne aflăm într-un trend ascendent puternic, mișcarea ascendentă are loc întotdeauna la un volum mare, dar dacă întâlnim o scădere, o corecție, acesta este unul mai mic. Atunci când există o schimbare bruscă a cursului de schimb, merită să ne uităm mai întâi la câtă putere există în spatele noii direcții. Vedem o inversare a tendinței sau doar o corecție?
Market order
Cunoscut și sub numele de ordin la piață. Tranzacția are loc la prețul curent, dar acest preț depinde foarte mult de profunzimea pieței, astfel încât cantitatea totală poate consta din mai multe tranzacții efectuate la prețuri diferite. Dacă de pildă traficul de pe o bursă este redus și dorești să cumperi 5 bitcoin, s-ar putea ca în order book să fie necesar să accepți 10 oferte de vânzare ca să existe această cantitate. Iar a zecea ofertă poate avea un preț cu totul diferit decât prima. Market order execută tranzacția imediat până la valoarea specificată, indiferent de preț. Să-l folosim cu atenție!
Stop-loss
Acest ordin stabilește un curs de schimb la care ne vinde poziția. Prin intermediul său putem evita scăderile mari ale cursului de schimb. Utilizăm acest tip de ordin în principal pentru a evita pierderile. Dacă prețul coboară sub un nivel determinat, platforma ne vinde monedele la prețul pieței. În felul acesta pierderile vor fi reduse la minim.
Maker și taker fee, comision
Acesta înseamnă de fapt comisionul de tranzacționare; maker și taker diferă doar în ceea ce privește cine este cel care acceptă prețul propus de celălalt în tranzacție. Bursele doresc în acest fel să-i încurajeze pe traderi să participe activ la piață și să introducă prețuri proprii în order book. Astfel devine cineva un maker, iar comisionul său este mai mic.
Dacă pur și simlu accepți oferta altcuiva prin market order, vei deveni taker și este posibil să plătești un comision mai mare.
Diagramele cursului de schimb (Grafice)
Graficele conturate de mișcările de preț sunt de mare ajutor analiști – merită să facem cunoștință cu ele și să ne dăm seama de ceea ce vedem.
Lumânarea japoneză
Este cea mai clasică vizualizare – o coloană roșie sau verde cu o linie în partea de sus și una în cea de jos. Ne arată dacă prețul a crescut sau a scăzut într-o perioadă de timp determinată și care a fost nivelul de vârf și cel de jos. Dacă este verde, avem creștere. Partea de jos a secțiunii groase reprezintă prețul de deschidere, partea de sus prețul de închidere, vârful liniei din partea de sus ne arată vârful cursului de schimb, iar linia de jos indică nivelul de jos. În caz de scădere, când este roșu, funcționează invers – partea superioară a părții groase este prețul de deschidere, iar partea inferioară cel de închidere.
Bull market, bear market
Termene preluate, de asemenea, de pe bursa clasică; bull (taur) semnalează o tendință ascenentă. iar bear (urs) una descendentă. În cazul bull market vedem multe lumânări verzi, iar când încep să domine cele roșii înseamnă că au sosit urșii.
Rezistență și sprijin
Prețul are o mișcare ciclică, adesea într-un interval stabilit. De exemplu, am văzut de multe ori cum a pornit prețul de la 50.000 și s-a oprit la 60.000, nereușind să spargă rezistența și retrăgându-se ușor până la 45-50.000. Aici 45.000 servește drept sprijin, la acest nivel există multe oferte de cumpărare și mulți trader îl consideră un preț bun. Ca acesta să scadă, trebuie să intre pe piață foarte mulți vânzători. 60.000 reprezintă rezistența, aici foarte mulți traderi au făcut oferte de vânzare. Așadar, trebuie să apară foarte mulți cumpărători ca bitcoin să fie vândut la acest preț.
Opinia generală este că, cu cât prețul testează mai mult un anumit nivel, cu atât va deveni acesta un nivel de sprijin sau rezistență mai puternic.
În majoritatea cazurilor aceste niveluri sunt cifre rotunde, fiind mai degrabă praguri psihologice și nu unele determinate de un fel de date.
După ce în decembrie anul trecut prețul a atins și depășit nivelul de 20.000 de dolari stabilit acum mulți ani, rezistența a fost, în ordine, de 30k, 40k, 50k și acum de 60k. Multă lume consideră că peste acest preț BTC este deja prea scump.
Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute: Cele mai frecvente greșeli cu ocazia tranzacționării bitcoin și a criptovalutelor
Tranzacționarea bitcoin este riscantă, iar greșelile costă bani. Cel mai bine este să evităm capacanele evidente.
Niciodată să nu riști mai mult decât îți permiți să pierzi fără probleme!
Cea mai rea situație este când îți pierzi la bursă toți banii investiți. N-ar fi bine ca aceștia să fie banii de rată sau de pensie privată! Stabilește pierderea cărei sume nu-ți va afecta bugetul! Dacă pierzi acei bani te va deranja, dar nu vei avea probleme și mai mari.
Nu tranzacționa fără vreun plan!
E bine să știi exact de ce anume deschizi o anumită poziție și ce profit dorești să realizezi prin intermediul ei! Stabilește precis care este acel punct în care stop-loss îți închide imediat poziția!
Construiește o strategie!
Este foarte important să tranzacționezi pe baza unei strategii. Dacă vei tranzacționa conform unei strategii calculate, a unei intrări predeterminate, există mai puține șanse de erori și mai multe de profitabilitate pe termen lung. Astfel vei ști exact că minusul actual este de asemenea o parte a strategiei tale, de vreme ce nu există strategie de 100%. Poți obține profit și cu o rată de succes de 40-50% (4-5 tranzacții câștigătoare din 10) dacă îți urmezi strategia. .
Nu te panica!
Mulți se panichează atunci când realizează minusuri sau cursul merge în direcția nepotrivită. Nu trebuie, este un lucru firesc. Dacă îți urmezi strategia vei ști sigur că pe termen lung ești câștigător. Nu te teme de minusuri atâta timp cât te încadrezi în strategie, fiecare schimbare are costuri și riscuri. Dacă ai ratat o intrare nu te panica, va veni alta – fă-ți intrarea numai dacă condițiile pieței sunt favorabile strategiei tale.
Folosește Stop Loss (SL)
Niciodată să nu tranzacționezi fără SL! Stop Loss te va proteja de „pagube” mai mari dacă piața merge împotriva ta. După cum spuneam, nicio strategie nu este 100% și există mulți factori care influențează cursul de schimb; se poate întâmpla oricând ca prețul să meargă în direcția nepotrivită. SL este destinat să ne ajute să nu ne închidem poziția pe minus și să ne protejeze soldul de câte o tranzacție nereușită. Piața poate merge mult mai mult împotriva ta decât ai crede.
Ne stoca bani la bursă!
Stochează la bursa de criptomonede doar suma de bani cu care tranzacționezi. În realitate nu dispui de banii pe care-i păstrezi pe bursă. Dacă bursa este atacată sau închisă, îți vei pierde banii.
Nu te lăsa copleșit de emoții!
Marele dușman al traderilor este frica și lăcomia. Frica te poate determina să-ți închizi poziția chiar dacă nu acesta este planul. Lăcomia este asemănătoare, știi c-ar trebui să închizi poziția și să scoți profitul, dar n-o faci. Intri prea repede într-o tranzacție sau o închizi prea repede sau prea târziu. Există mult mai multe șanse să greșești dacă te lași cuprins de emoții, așa că urmează-ți mai bine planul!
Învață lecția!
Indiferent dacă ai câștigat sau ai pierdut în urma unei tranzacții, poți învăța multe. Nimeni nu poate să efectueze întotdeauna numai tranzacții câștigătoare. Chiar și cei profitabili au serii proaste câteodată. Ideea e că putem învăța multe cu ocazia fiecărei tranzacții, ce și cum să facem mai bine data viitoare.
Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute: Copy Trading – Venit pasiv
Tranzacționarea bitcoin nu este neapărat complicată. Chiar dacă nu ești pregătit, n-ai suficient timp sau experiență, poți totuși să-ți iei partea din venitul oferit de tranzacționarea bitcoin. În acest scop au fost create platformele Copy Trading, adică cele de copiere a tranzacțiilor. Aici nu ai nicio sarcină, nu tu ești cel care tranzacționează ci traderii înregistrați pe platformă. În acest caz trebuie doar să-ți depui banii / criptomonedele la platforma respectivă sau să atașezi bursa pe care ai soldul (în funcție de platforma copy trading aleasă), să alegi traderul pe care dorești să-l urmărești/copiezi, iar restul funcționează automat. Poți selecta mai mulți traderi deodată, iar astfel profitul/pierderea nu depinde numai de un singur trader.
În acest fel nu este nevoie de pricepere sau timp, dar încasezi un venit pasiv. Este o soluție ideală pentru cei care n-au suficient timp, experiența necesară sau pur și simplu doresc să obțină un venit pasiv din tranzacționarea bitcoin/criptovalute. De ce li se merită traderului? Simplu – va beneficia de o parte a venitului tău, alături de platformă. De exemplu, 70% din profit îți revine, iar restul de 30% merge către trader și operatorul platformei. O altă opțiune este perceperea de către platformă a unei taxe în schimbul urmăririi traderilor înregistrați.
De obicei, pe aceste platforme se înregistrează ca traderi cei care au o strategie profitabilă bine stabilită și doresc să obțină venituri suplimentare pe lângă profiturile generate de tranzacționare. Trebuie menționat că și strategiile lor sunt „lumești”, deci pot apărea scăderi sau minusuri mai însemnate în orice moment; însă vestea bună este că în cazul în care n-ai suficientă experiență poți apela la cei care au deja o perspectivă/strategie.
Există numeroase rapoarte și statistici pe baza cărora poți decide pe cine dorești să copiezi. Găsim traderi care aleg să riște și să țintească profituri lunare de sute de procente, precum și unii care preferă să meargă la sigur și se mulțumesc cu profituri lunare de câteva procente. Tu ești cel care decizi pe cine dorești să copiezi. E important de menționat că în acest fel îți pui încrederea în traderul pe care-l urmăreti – dacă acesta câștigă, vei profita și tu, dacă pierde, vei pierde alături de el. Ideea e să găsești echilibrul și să alegi un trader care pe termen lung îți aduce profit.
Citeste si: Copy Trading Criptovalute | Venituri pasive din criptovalute
Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute: Concluzie
Majoritatea oamenilor renunță la tranzacționarea bitcoin la scurt timp de la debut, fiindcă nu câștigă bani de pe urma acestei activități. Dacă vrei să ai succes trebuie să înveți multe, la fel ca atunci când dobândești orice altă abilitate. Este nevoie de mulți bani și destul timp ca să înveți pașii corespunzători. În caz că îți propui să te îmbogățești repede, evită pe cât posibil tranzacționarea. Nu există bani pe care-i poți obține rapid și simplu, dar în același timp fără riscuri.
În schimb, dacă decizi să devii un trader bitcoin poți învăța până la nesfârșit, dar cu suficientă determinare poți deveni un trader profesionist.
Fii persistent, dezvoltă-ți propria strategie, urmărește piața și învață să nu te lași condus de emoții, nu risca prea mult!
Sursa: 99bitcoins.com
Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:
- BITCOIN ȘI CRIPTOVALUTE PENTRU ÎNCEPĂTORI | eBook decărcabil gratuit
- Cele mai bune 6 exchange-uri de criptomonede (Crypto Exchange)
- Cumpărare Bitcoin cu cardul bancar! Simplu și rapid, pas cu pas
- Ghid tranzacționare bitcoin și criptovalute pentru începători!
- Crearea unui portofoliu de criptomonede | Cum trebuie să creezi un portofoliu de criptomonede bine structurat
- Copy Trading – Cele mai bune platforme de Copy Trading în 2024
- Utilizare MetaMask pentru Începători | Instalare și Configurare | Ghid pas cu Pas
- Utilizarea Pancakeswap pentru Începători | Ghid Pas cu Pas
- Cele mai bune 10 wallet-uri hardware pentru stocarea bitcoin și altcoins
- Top 6 Cel Mai Bun Portofel Bitcoin (wallet) în 2024
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin (și altcoin) pentru mobil – Android și iOS
Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Coinbase, prezentare generală și comparare – Sprijină comunitatea crypto și descrie-ți experiențele!
- Binance, păreri și comparare – L-ai încercat deja? Descrie-ți experiențele și ajută-i pe ceilalți!
- Kraken, evaluare și păreri – Împărtășește-ți experiențele și opiniile cu comunitatea crypto!
- Crypto.com, păreri și descriere – L-ai încercat deja? Împărtășește-ți experiențele cu ceilalți!
- CEX.io păreri, evaluare și comparare – Împărtășește-ți experiențele sau vezi ce spun alții!
- OKEx evaluare și păreri – Citește păreri legate de OKEx sau descrie-ți propria experiență!