Sistemul nostru financiar tradițional nu este prea eficient și este destul de scump. În plus, este inaccesibil pentru multă lume. S-ar putea ca defi să fie răspunsul la aceste probleme?
Expresia descentralizare a fost utilizată prima dată de Alexis de Tocqueville la mijlocul anilor 1800, pe timpul revoluției. Pe atunci cuvântul simboliza dorința de libertate în fața monarhiei tiranice. Azi semnalează mai ales efortul de a găsi o cale de ieșire din mâinile organizațiilor centralizate care ne controlează finanțele.
Descentralizarea ascunde și azi același sens revoluționar, la fel ca pe vremuri. Totodată, este din ce în ce mai prezentă în viața de zi cu zi – mișcarea WallStreetBets, din comunitatea Reddit, i-a fost de mare ajutor. În acest sens, seria de evenimente pe care au lansat-o a evidențiat tuturor cât de mult și-au însușit tranzacționarea acțiunilor fondurile mutuale de pe Wall Street. Au reușit să obțină foarte repede ca platforma Robinhood să blocheze accesul comunității.
„Pe o piață descentralizată nu se concentrează atâta putere în mâinile niciunui participant.”
Crește din ce în ce mai mult nevoia pentru un sistem accesibil, transparent și sigur, deoarece băncile și instituțiile financiare dezamăgesc continuu oamenii care caută fiabilitatea și libertatea în finanțe. Defi propune o transparență mult mare și un grad sporit de securitate. Acesta poate înlocui numeroase soluții actuale învechite; mai mult, este capabil să fie în fruntea unui sistem financiar cu adevărat descentralizat și democratic.
Centralizarea nu funcționează întotdeauna
În cazul sistemului financiar centralizarea este sinonimă cu băncile și intermedierea din cadrul sistemului bancar. Orice operațiune, fie că este vorba de vânzare sau de achiziție, are loc prin intermediul participanților centrali și în multe cazuri acest lucru nu diferă nici în industria criptomonedelor. Majoritatea utilizatorilor intră în contact pentru prima oară cu criptovalutele prin intermediul burselor/exchange-urilor centralizate. Acest lucru are sens în măsura în care oamenii pot obține criptomonede pentru banii lor fiat într-un cadru reglementat.
Din punct de vedere istoric, sistemele centralizate sunt considerate mai stabile și sigure față de modul individual de gestionare a banilor. Însă prețul este pe măsură – de multe ori trebuie plătite comisioane/taxe atât de mari încât populația cu venituri mai mici nu le poate accesa. La acestea se adaugă un sistem de verificare deloc eficient și alte complicații cum ar fi intermediarii și diferitele limite. Drept urmare, în lume trăiesc 1,7 miliarde de adulți care nu au acces la niciun serviciu bancar.
Sistemele centralizate implică riscuri mari și dintr-un alt punct de vedere. Pe lângă disponibilitatea rețelelor și riscul manipulării pieței, nu sunt rare nici furturile și scurgerile de date.
Descentralizarea este mai degrabă prezentul decât viitorul
Defi reprezintă un concept colectiv care se potrivește tuturor serviciilor financiare fără intermediari sau centrale și care funcționează exclusiv prin contracte smart. Aduce cu sine transparență și siguranță, sporește eficiența și elimină mai multe surse de probleme.
De unde vine ideea unui sistem monetar descentralizat? Ethereum, ca platformă cu sursă deschisă, oferă dezvoltatorilor oportunitatea creării de aplicații descentralizate și implicit de soluții financiare. Bitcoin și ether au utilizări evidente dacă sunt folosiți ca bani. În plus, pot juca un rol important în economia mondială și sunt din ce în ce mai integrate în ea, reducând expunerea la voia autorităților.
Defi a deschis porțile lumii financiare și pentru acei oameni care erau izolați de aceasta. Cu cât intră mai mulți în domeniu, ca furnizori de servicii, cu atât mai mulți oameni din cei 1,7 miliarde fără conexiune bancară vor avea acces la servicii financiare. În locurile unde domină regimuri autoritare sau conducerea țării este pur și simplu incompetentă, populația va avea ocazia să facă economii și să le protejeze. În același timp dispare din imagine mulțimea de intermediari și astfel sistemul devine accesibil pentru aproape toată lumea.
Privind viteza și utilizabilitatea, defi nu poate concura deocamdată cu finanțele tradiționale; totuși, protocoalele sale funcționale sunt mult mai sigure, transparente, accesibile și ieftine decât cele din sistemul actual.
Toate acestea pot asigura ca serviciile financiare să fie disponibile la o scară mult mai largă, iar blockchain-ul nu va face diferențieri între indivizi – în funcție de avere, statut sau domiciliu de exemplu.
Noul sistem financiar
2020 a fost un an de răscruce pentru defi și a evidențiat cât de mult ne poate schimba acesta sistemul financiar. Defi pe bază Ethereum gestiona 16 miliarde de dolari în decembrie; iar până în aprilie anul curent a ajuns la 40 de miliarde. Această creștere impresionantă ne arată cât de mult apreciază actorii industriei acest sector emergent.
Anumite elemente ale descentralizării și tehnologiei blockchain au început deja să atragă atenția marilor instituții financiare din întreaga lume, ca TD Ameritrade, Arca sau CMT Digital de pildă. Pe măsură ce în domeniu intră tot mai mulți jucători mari și crește rețeaua, astfel cresc toți participanții, împreună.
Probabil că anul acesta sistemul vechi și cel nou se va interconecta și mai mult, odată ce tot mai multă lume se va orienta către soluțiile digitale. Iar dacă va continua această colaborare, ca utilizatori și oameni de rând ne vom putea bucura de o economie mondială mult mai egală, ce funcționează mult mai bine.
Alții le-au citit și pe acestea! Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Coinbase, prezentare generală și comparare – Sprijină comunitatea crypto și descrie-ți experiențele!
- Binance, păreri și comparare – L-ai încercat deja? Descrie-ți experiențele și ajută-i pe ceilalți!
- Kraken, evaluare și păreri – Împărtășește-ți experiențele și opiniile cu comunitatea crypto!
- Crypto.com, păreri și descriere – L-ai încercat deja? Împărtășește-ți experiențele cu ceilalți!
Articole recomandate:
- Cumparare Bitcoin cu Cardul Bancar | Simplu si Rapid | Ghid Cumpare Bitcoin Instant
- Ghid tranzacționare bitcoin și criptovalute pentru începători!
- Cele mai bune 6 wallet-uri bitcoin în 2021!
- 5 oportunități de promițătoare de Yield Farming pentru anul 2021
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin (și altcoin) pentru mobil – Android și iOS
- Cele mai bune carduri crypto pe care le poți utiliza
- Cum să-ți păstrezi criptomonedele în siguranță în 2021?