Ce este Defi?
În ultimii câțiva ani, probabil că toată lumea a auzit câte ceva despre DeFi, chiar dacă nu știu cu toții despre ce este vorba exact. Finanțarea descentralizată (DeFi) reprezintă unul dintre sectoarele emergente ale industriei crypto, care oferă servicii financiare tradiționale prin rețele descentralizate și programe open source. Toate acestea într-un mod transparent, fără a fi nevoie să te bizui pe un organ de supraveghere.
Până în 2022 am ajuns în punctul în care DeFi se consolidează pe zi ce trece și din ce în ce mai multe produse financiare sunt puse la dispoziție prin protocoale. DeFi bazat pe Ethereum gestionează sume de zeci de miliarde de dolari, iar sectorul DeFi în totalitate depășește 100 de miliarde de dolari.
Sunt lansate din ce în ce mai multe proiecte interesante și lumea are la dispoziție o ofertă abundentă. V-am alcătuit un top 20 de proiecte DeFi care merită văzute mai îndeaproape.
Ai 10% reducere la toate taxele pentru totdeauna, dacă îți deschizi un cont nou la cel mai popular exchange de criptomonede, Binance!
Deschide-ți cont acum
1. Uniswap (UNI)
Uniswap este un exchange descentralizat (dex) cu sursă deschisă care rulează pe blockchain-ul Ethereum și este considerat unul dintre cele mai bune proiecte defi. Utilizează un protocol automatizat de lichiditate pentru tranzacționare, astfel încât utilizatorii accesează protocolul prin portofele, iar criptomonedele rămân în întregime sub controlul lor. Valoarea capitalului administrat este de mai multe miliarde de dolari.
Token-ul propriu al platformei, UNI, acordă drepturi de guvernare proprietarilor, de a face sugestii pentru îmbunătățiri și de a vota asupra acestora. Token-ul este disponibil și pe exchange-uri centralizate precum Binance, Kraken sau Coinbase Pro.
2. Terra (LUNA)
Terra este o platformă bazată pe algoritmi care servește la crearea de stablecoins legate de bani fiat. În felul acesta permite plăți transfrontaliere la un preț stabil, nemodificat. Eficiența tehnologiei blockchain este combinată cu stabilitatea valutelor fiat. Sistemul ajustează automat cantitatea de stablecoin din rețea la nevoile utilizatorilor.
LUNA este token-ul nativ și contribuie la ajustarea prețurilor în cadrul platformei. În plus, oferă drepturi de guvernare (governance), astfel încât proprietarii au drept de vot în anumite chestiuni proporțional cu cota lor. Token-ul se regăsește și în oferta unor exchange-uri ca Huobi, Bitfinex sau Upit.
3. Aave (LEND)
Încă o platformă DeFi bazată pe Ethereum, care oferă creditare p2p prin contracte inteligente (smart). Pe lângă Ethereum, pot fi folosite ca depozit și stablecoin-urile USDC și Dai, dar sistemul acceptă, de asemenea, mai multe token-uri ERC20.
Oferta sa mai cuprinde și așa-numitul serviciu flash loan. Acesta este un împrumut negarantat unde solicitarea și rambursarea sunt înregistrate în același bloc, astfel încât nu este necesară nicio depunere. Dacă tranzacția de rambursare nu are loc, creditarea în sine nu va începe. Acest lucru poate funcționa deoarece împrumutul accesat prin tranzacționarea cu arbitraj este de fapt rambursat în același bloc.
Utilizatorii au depus până acum mai multe miliarde de dolari pe platformă. Token-ul propriu este AAVE, un token deflaționist ERC20. Datorită popularității sale, proiectul este listat pe mai multe exchange-uri centralizate, ca de exemplu OKEx și Binance.
4. PancakeSwap (CAKE)
PancakeSwap este un dex asemănător cu Uniswap de pe rețeaua Binance Smart Chain. Este un competitor relativ nou în rândul exchange-urilor descentralizate, dar popularitatea îi crește, la fel și capitalul administrat. Poate gestiona token-uri BEP20 care funcționează pe BSC, iar capitalul angajat se ridică la câteva miliarde de dolari.
Putem obține token-uri CAKE oferind lichiditate, care oferă drepturi de guvernare. Totodată, este listat și pe exchange-urile Binance și KuCoin.
5. Synthetix (SNX)
Syntetix nu se numără printre proiectele noi, dar popularitatea sa este neîntreruptă. Protocolul bazat pe Ethereum permite crearea de instrumente sintetice, care pot simboliza chiar și mărfuri independente de blockchain. În felul acesta, pe piața crypto poate intra practic orice articol tradițional de bursă, mărfuri, indici, bani fiat sau criptomonede de pe alte blockchain-uri.
Token-ul nativ se numește SNX și oferă opțiuni de staking dacă îl blocăm pe platformă. Este listat inclusiv de Binance , Huobi, OKEx.
6. THORChain (RUNE)
Este un protocol de lichiditate care permite schimbul între blockchain-uri diferite. Este considerat unul dintre cele mai bune din sectorul defi. Face posibilă conversia între diferite monede într-un mod complet descentralizat, printr-o soluție asemănătoare cu cea a Uniswap. Platforma calculează comisionul pe baza efectului de preț, susținând astfel menținerea lichidității.
Capitalul administrat era de 495 milioane de dolari anul trecut, iar token-ul propriu se numește RUNE. Acesta oferă drepturi de guvernare, fiind token-ul de bază al ecosistemului THORChain. Îl regăsim și în oferta Binance, FTX, SushiSwap.
7. 0x (ZRX)
Un alt exchange descentralizat, care permite schimbul de token-uri ERC20 fără intermediar. Token-ul propriu este ZRX – acesta oferă drepturi de guvernare și poate fi găsit pe listele Binance, Bitstamp, Coinbase Pro.
8. Bancor Network (BNT)
Proiectul Bancor, un veteran al defi, este tot un exchange descentralizat care funcționează cu bazine de lichiditate și este guvernat de contracte smart. Se numără printre cele fiabile, iar capitalul administrat era în jur de 2 miliarde de dolari. Pe lângă Binance, este listat și de Coinbase Pro.
9. Reserve Protocol (RSR)
Este un protocol axat pe stablecoins, util mai ales pentru traderi deoarece riscul poate fi redus prin intermediul pool-urilor și diversificarea devine mai ușoară. Token-ul propriu RSV este atașat la mai multe criptomonede, iar valoarea depozitului este controlată și monitorizată printr-un contract smart. De asemenea, rulează token-ul RR pentru a stabiliza RSV. Pe platformă mai întâlnim așa-numitele token-uri de depozit, folosite pentru a acoperi RSV.
RSR se regăsește, de asemenea, în oferta Binance și Huobi.
10. Ren (REN)
Un protocol care permite tranzacții private între blockchain-uri. Momentan este singurul proiect capabil să interacționeze cu toate celelalte aplicații defi. Principala sa funcție este de a opera RenVM, o rețea descentralizată care permite diferitelor dapp (aplicații descentralizate) să acceseze alte blockchain-uri. Capitalul gestionat era în jur de un miliard de dolari, iar token-ul REN acționează ca un fel de intermediar între nodurile care rulează rețeaua RenVM.
11. 1Inch.Exchange (1INCSH)
1inch este un popular agregator dex, care monitorizează mai multe exchange-uri descentralizate diferite. Atunci când dorim să efectuăm schimbul, ne va căuta și aplica cel mai bun preț pentru acea pereche. În protocol au fost angajate până acum câteva sute de milioane de dolari, iar token-ul 1INCH este disponibil pe FTX, Binance, Coinbase Pro – dar poate fi obținut și prin furnizarea de lichiditate.
12. Kyber Network(KNC)
Kyber este, de asemenea, un protocol de lichiditate, care colectează prețurile disponibile de la alte aplicații defi. Astfel, utilizatorii pot alege oferta cea mai atractivă pentru ei. Comparativ cu celelalte dex-uri, capitalul angajat este deocamdată unul mai mic. Token-ul propriu KNC oferă drepturi de guvernare – deja obișnuite – în sistemul KyberDAO și poate fi obținut pe exchange-urile Binance, Bitstamp, Coinbase Pro.
13. Alpha Finance(ALPHA)
Alpha Finance Labs propune mai multe protocoale defi pentru a minimiza riscul și maximiza rentabilitatea. Pe lângă creditarea p2p, oferă posibilități de staking. Gestionează peste 1 miliard de dolari, iar token-ul ALPHA joacă un rol nu numai în guvernare, ci și în yield farming. Acesta poate fi obținut și pe exchange-urile Binance, FTX, Poloniex.
14. Swipe (SXP)
Este un serviciu de plată care permite schimbul între criptomonede, stablecoins și valute fiat. A fost folosit în primul rând pentru a crea o punte între banii fiat și criptomonede. Are mai multe produse principale – portofelul multicoin Swipe, cardul bancar crypto și token-ul SXP în sine. În prezent gestionează câteva zeci de milioane de dolari.
Deținerea de token SXP oferă mai multe beneficii proprietarilor, printre care amintim taxe de card mai ieftine, reduceri sau chiar Netflix gratuit. SXP este disponibil și pe exchange-urile Binance, FTX, KuCoin.
15. Injective Protocol (INJ)
Injective Protocol este o platformă de instrumente derivate care permite swap-ul între lanțuri. Suntem liberi să creăm piețe pe platformă și tot ce trebuie să facem este să setăm o monitorizare a prețului. A construit un al doilea strat propriu pe Ethereum, astfel încât nu trebuie să ne facem griji pentru taxele mari nici chiar atunci când rețeaua este aglomerată. Token-ul INJ poate fi utilizat în cadrul platformei și îl regăsim atât în oferta Binance, cât și în cea a Huobi.
16. Serum (SRM)
Serum este un dex de pe blockchain-ul Solana. În forma sa actuală, Solana permite operațiuni mult mai rapide și mai ieftine decât Ethereum. Dezvoltatorii Serum doresc să ducă întregul ecosistem defi la un nou nivel, pe lângă swap-ul între lanțuri existând planuri pentru stablecoins, oracole, wrapped token-uri (monede împachetate).
Token-ul platformei se numește SRM, experții considerând că deținerea acestuia prezintă un risc redus. Acesta se regăsește și în oferta Binance, FTX și Poloniex.
17. Raydium (RAY)
Raydium este un protocol de lichiditate creat special pentru deservirea Serum. Acesta servește mai ales ca o punte pentru proiectele defi care doresc să intre în rețeaua Solana. În prezent, gestionează între 200 și 300 de milioane de dolari.
Token-ul RAY urmează să joace un rol semnificativ în ecosistemul aflat în construcție și în întreaga rețea Solana. Pe lângă SushiSwap, Uniswap, este disponibil și pe FTX.
18. Unifi Protocol (UNFI)
O piață defi care funcționează cu contracte smart și care acceptă mai multe lanțuri diferite. Susține interoperabilitatea prin faptul că utilizatorii se pot conecta la mai multe blockchain-uri diferite prin intermediul ei. Token-ul UNFI este disponibil pe exchange-urile Binance și KuCoin.
19. Nexus Mutual (NXM)
Nexus este un protocol de asigurare de pe blockchain-ul Ethereum. Cu ajutorul Nexus ne putem proteja de eventualele erori de program. Protocolul nu funcționează precum companiile tradiționale de asigurări, aici controlul este transferat în întregime utilizatorilor. Proiectul însumează în prezent câteva sute de milioane de dolari, iar token-ul NXM poate fi obținut doar în cadrul propriei lor platforme. Ulterior, îl putem folosi pentru încheierea de asigurări prin intermediul contractelor smart specifice.
20. Bounce (AUCTION)
Bounce este un protocol swap nou care utilizează pool-uri de lichiditate. Token-ul lor se numea BOT, dar acesta a fost înlocuit. În prezent, token-ul AUCTION este disponibil pe platformele Binance și Huobi.
Sperăm că acest top 20 de proiecte DeFi cuprinde unele interesante care ți-au atras atenția. Dacă ești de părere că în top 20 defi pe care l-am întocmit am omis alte proiecte interesante, nu ezita să le menționezi printr-un comentariu!
Sursa: itsblockchain.com
Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:
- BITCOIN ȘI CRIPTOVALUTE PENTRU ÎNCEPĂTORI | eBook decărcabil gratuit
- Cele mai bune 6 exchange-uri de criptomonede (Crypto Exchange)
- Cumpărare Bitcoin cu cardul bancar! Simplu și rapid, pas cu pas
- Ghid tranzacționare bitcoin și criptovalute pentru începători!
- Crearea unui portofoliu de criptomonede | Cum trebuie să creezi un portofoliu de criptomonede bine structurat
- Copy Trading – Cele mai bune platforme de Copy Trading în 2021!
- Utilizare MetaMask pentru Începători | Instalare și Configurare | Ghid pas cu Pas
- Utilizarea Pancakeswap pentru Începători | Ghid Pas cu Pas
- Cele mai bune 10 wallet-uri hardware pentru stocarea bitcoin și altcoins
- Top 6 Cel Mai Bun Portofel Bitcoin (wallet) în 2021
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin (și altcoin) pentru mobil – Android și iOS
Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Binance, păreri și prezentare
- TOKERO, păreri și prezentare
- Tradesilvania, păreri și prezentare
- Coinbase, prezentare generală și comparare
- Kraken, păreri și prezentare
- Crypto.com, păreri și prezentare
- CEX.io, păreri și prezentare
- OKEx, păreri și prezentare