Uniswap se află la conducere în rândul exchange-urilor descentralizate care funcționează pe blockchain-ul Ethereum. Marea parte a tranzacționării criptomonedelor se desfășoară pe burse/exchange-uri centralizate ca Binance sau Coinbase. Aceste platforme se află sub jurisdicția câte unei companii, dispun de depozitele utilizatorilor și utilizează pentru tranzacționare obișnuitul order book (registru de comenzi) de pe bursele clasice. Un order book este o listă de comenzi în care vânzătorii și cumpărătorii își introduc ofertele cu privire la cât doresc să vândă/cumpere și la ce preț. Tranzacțiile sunt create atunci când o ofertă de vânzare se întâlnește cu una de cumpărare.
Așadar, dacă de exemplu vrei să vinzi un bitcoin pentru 33.000 de dolari, îl plasezi pe listă și aștepți până când întâlnești pe cineva care este dispus să plătească această sumă.
Una dintre problemele acestui sistem este necesitatea unei lichidități adecvate și a adâncimii pieței. Adâncimea se referă la câți cumpărători și vânzători există. Dacă sunt prezenți puțini vânzători, s-ar putea să nu poți cumpăra la prețul respectiv ci doar la unul mai ridicat. Poate trebuie să aștepți mult să existe suficienți vânzători. De partea vânzătorului, situația este similară – dacă nu există suficienți cumpărători, poți să-ți vinzi monedele mult mai lent sau doar la un preț mai scăzut.
1. Uniswap Păreri și Prezentare: Ce este Uniswap?
Uniswap este un exchange complet descentralizat, cunoscut și sub denumirea dex, ceea ce înseamnă că în spatele acestuia nu se află nicio companie sau vreun grup și folosește o nouă metodă de tranzacționare, protocolul automat de lichiditate.
A fost creat în 2018 pe rețeaua Ethereum, al doilea cel mai mare blockchain din lume în ceea ce privește capitalizarea și care a fost conceput special pentru a gestiona contracte smart, precum și pentru a rula diverse proiecte și token-uri.
Uniswap este open source, astfel încât oricine îl poate copia și își poate crea propriul exchange desecentralizat. Listarea token-urilor este gratuită. Este un lucru important, deoarece exchange-urile centralizate sunt susținute de companii bazate pe piață. Compania are nevoie de profit, deci taxele de listare sunt mari.
Deoarece dex este în întregime descentralizat, utilizatorii își pot controla întotdeauna criptomonedele. În cazul exchange-urilor centralizate, transferăm token-urile în portofelele (wallet-urile) lor și le putem tranzacționa pe un sistem intern, ceea ce înseamnă de fapt că tranzacțiile sunt înregistrate într-o bază de date și se ține evidența soldurilor. Totuși, un dezavantaj al dex îl reprezintă faptul că tranzacționarea consumă mult timp și este costisitoare dacă efectuăm schimbul de token-uri pe blockchain-ul în sine. Pe de altă parte, dacă noi suntem cei care ne controlăm cheile, criptomonedele se află întotdeauna în posesia noastră. În acest caz, șansele de a ne pierde banii din cauza unui hacking asupra exchange-ului sunt reduse la minimum.
Uniswap este în prezent cel mai mare dintre dex-uri și, ca protocol defi, ocupă locul patru în acest sector cu un capital angajat de aproximativ 3 miliarde de dolari.
2. Uniswap Păreri și Prezentare: Cum funcționează Uniswap?
Platforma funcționează cu două contracte smart – unul activează funcția de exchange, iar celălalt permite listarea noilor token-uri. Sistemul poate gestiona orice token ERC-20.
Protocol automat de lichiditate
Uniswap rezolvă problemele de lichiditate încurajându-și utilizatorii să ofere lichiditate. În loc de perechi de tranzacționare, utilizatorii creează pool-uri (bazine) de tranzacționare.
Fiecare token este disponibil în propriul pool, iar cursul este calculat de un algoritm, din proporția criptomonedelor aflate în pool. Schimbul are loc la acest curs, imediat, în măsura lichidității aflate în pool. În felul acesta utilizatorii nu trebuie să aștepte ca ordinele/comenzile lor de cumpărare și vânzare să fie îndeplinite. Ca acest lucru să funcționeze, este nevoie de lichiditate – care este furnizată utilizatori. În schimbul depozitului lor de criptomonede primesc așa-numitele token-uri LP, liquidity provider (furnizor de lichiditate), care indică cota lor de participare. Dacă într-un pool există token-uri în valoare de 100 de mii de dolari și 10.000 din acestea îți aparțin, furnizezi 10% din lichiditate. Prin umare, primești partea ta din comisionul plătit de traderi (0,3% pentru fiecare tranzacție), în cazul de față 10%.
Atunci când un LP decide să părăsească pool-ul, pe lângă criptomonedele depuse va primi și acest venit din comisioane. Token-urile LP care i-au simbolizat participarea vor fi arse. În a doua versiune a platformei era planificat ca 0,05% din fiecare comision să meargă către un fond central pentru finanțarea dezvoltărilor viitoare. Momentan această funcție nu este utilizată live.
3. Uniswap Păreri și Prezentare: Cum este determinat cursul de schimb?
Pe bursele/exchange-urile centralizate, prețul este determinat de vânzători și cumpărători. Cursul de schimb este suma la care a fost efectuată ultima tranzacție. În cazul unui dex, protocolul automat de lichiditate funcționează diferit. Se folosește așa-numita soluție market maker automatizată. Aceasta reprezintă o soluție matematică lungă și complexă care cuantifică cererea și oferta pentru un anumit token. Simplificat, ia în calcul raportul celor două token-uri din pool.
Atunci când cineva listează un token, trebuie creat un pool pentru acesta – altfel spus, aceeași valoare trebuie legată și de un alt tip de token. Lichiditatea alocată este inclusă ca valoare constantă la calcularea cursului de schimb.
Un exemplu potrivit este cel în care un utilizator dorește să schimbe token LINK pe ETH. Caută pool-ul ETH/LINK, unde va trimite token-urile LINK. În acel moment, cantitatea LINK din pool crește, iar cea a ETH scade. Cu alte cuvinte, fiecărui LINK îi revine mai puțin ETH, deci cursul de schimb al acestuia din urmă scade. Cu cât sunt angajate mai multe token-uri într-un pool (deci cu cât este mai mare lichiditatea), cu atât această scădere/creștere este mai mică. O tranzacție de 1.000 de dolari are ca rezultat o schimbare de 1% într-un pool de 100 de mii de dolari, dar are numai un efect de 0,1% dacă acest pool are o lichiditate de 1 milion de dolari.
Arbitraj
Acest tip de tranzacționare este principalul element al Uniswap. Cu ocazia arbitrajului, traderii profită de diferența de curs dintre unele exchange-uri, adică realizează profit dacă reușesc să cumpere bitcoin pentru 35.000$ pe unul și să-l vândă pentru 35.100$ la celălalt. Pe Uniswap poate exista o diferență de preț între fiecare pool. De pildă, un token LINK costă 10 dolari în pool-ul DAI/LINK, dar valorează 11 dolari în cazul ETH/LINK – aceasta este o bună oportunitate de arbitraj. În asemenea cazuri, prețurile se echilibrează după un timp. Tocmai de aceea poate funcționa Uniswap fără un order book. Traderii monitorizează în permanență unde există diferențe ale cursului de schimb și profită de ocazie imediat. Dar în același timp egalizează și prețul.
4. Uniswap Păreri și Prezentare: Cum trebuie utilizat Uniswap?
În primul rând vei avea nevoie de un wallet (portofel) care susține token-urile ERC-20. MetaMask, WalletConnect și chiar Coinbase wallet sunt potrivite. Ca să poți utiliza platforma, trebuie să trimiți ether în portofelul tău deoarece comisioanele și taxele gas de pe Uniswap sunt plătite în ether. Valoarea taxelor depinde în mare măsură de încărcarea actuală a rețelei. Cu cât sunt prezenți mai mulți utilizatori, cu atât există mai multe tranzacții și cu atât costă mai mult ca acestea să fie incluse în blocuri. Atunci când efectuezi un schimb sau un transfer de token-uri, portofelele îți oferă de obicei trei opțiuni. Expediere rapidă, medie sau lentă.
Desigur, cu cât este mai rapidă cu atât va costa mai mult. Dacă ești dispus să plătești mai mult, vei găsi mai repede un miner care să-ți autentifice tranzacția. Pașii acestui proces sunt:
- Vizitează pagina https://uniswap.org
- În colțul din dreapta sus poți face clic pe aplicația în sine, butonul „Use Uniswap”
- Pe noua pagină ai butonul „Connect to a wallet” tot în colțul din dreapta sus; apăsându-l vei putea alege cu care portofel (wallet) preferi să utilizezi pagina
- Apoi, va trebui să-ți dai paginii permisiunea și în cadrul wallet-lui
- După ce-ai terminat, pe pagina principală a aplicației poți selecta ce token dorești să schimbi (From) pe care (To)
- Odată ce-ai introdus cantitatea dorită, apasă butonul „Swap”
- Site-ul trimite portofelului tău o solicitare prin care dorește să efectueze o tranzacție în numele său. În majoritatea cazurilor, portofelul îți semnalează acest lucru într-o fereastră pop-up – trebuie să aprobi schimbul și aici.
- Pe urmă așteptăm ca tranzacția să ajungă în bloc. Detaliile pot fi vizualizate făcând clic pe butonul „Pending” din colțul din dreapta sus, care ne va redirecționa automat pe pagina Etherscan, un explorator de blocuri Ethereum. Totodată, ID-ul tranzacției îl regăsim în lista istoricului tranzacțiilor din cadrul portofelului.
5. Uniswap Păreri și Prezentare: Token Uni (Uniswap)
De asemenea, platforma a emis propriul token governance – un token care oferă drepturi de gestionare și de luare a deciziilor. Deoarece protocolul este descentralizat, proprietarii de token pot lua decizii cu privire la problemele care apar printr-un vot democratic.
Token-ul a fost creat în septembrie 2020, ca răspuns la propriul token al SushiSwap. Sushi a introdus ca proprietarii de token să poată controla dex-ul, prin vot.
Uniswap a creat la rândul său 1 miliard de token-uri, dintre care a distribuit utilizatorilor 150 de milioane sub formă de recompense de loialitate. Oricine a folosit platforma cel puțin o dată de la lansare a primit 400 de token-uri UNI, care într-un timp scurt au ajuns să valoreze aproximativ 1.000$. În plus, cei care asigură lichiditate au primit diferite cantități de token, în funcție de monedele angajate.
Sursa: Coindesk.com
Alătură-te Grupului nostru Facebook!
Construim cea mai mare comunitate de criptomonede românească: Crypto România | Bitcoin și Criptomonede | DeFi și NFT România
Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:
- BITCOIN ȘI CRIPTOVALUTE PENTRU ÎNCEPĂTORI | eBook decărcabil gratuit
- Cele mai bune 6 exchange-uri de criptomonede (Crypto Exchange)
- Cumpărare Bitcoin cu cardul bancar! Simplu și rapid, pas cu pas
- Ghid tranzacționare bitcoin și criptovalute pentru începători!
- Crearea unui portofoliu de criptomonede | Cum trebuie să creezi un portofoliu de criptomonede bine structurat
- Copy Trading – Cele mai bune platforme de Copy Trading în 2024
- Utilizare MetaMask pentru Începători | Instalare și Configurare | Ghid pas cu Pas
- Utilizarea Pancakeswap pentru Începători | Ghid Pas cu Pas
- Cele mai bune 10 wallet-uri hardware pentru stocarea bitcoin și altcoins
- Top 6 Cel Mai Bun Portofel Bitcoin (wallet) în 2024
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin (și altcoin) pentru mobil – Android și iOS
Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Coinbase, prezentare generală și comparare – Sprijină comunitatea crypto și descrie-ți experiențele!
- Binance, păreri și comparare – L-ai încercat deja? Descrie-ți experiențele și ajută-i pe ceilalți!
- Kraken, evaluare și păreri – Împărtășește-ți experiențele și opiniile cu comunitatea crypto!
- Crypto.com, păreri și descriere – L-ai încercat deja? Împărtășește-ți experiențele cu ceilalți!
- CEX.io păreri, evaluare și comparare – Împărtășește-ți experiențele sau vezi ce spun alții!
- OKEx evaluare și păreri – Citește păreri legate de OKEx sau descrie-ți propria experiență!