S-a întâmplat deja c-ai fi vrut să utilizezi bitcoin în rețeaua Ethereum? Sau poate ether în aplicațiile (dapps) Binance Smart Chain? Monedele care există pe propriul blockchain nu pot fi transferate pur și simplu pe o altă rețea. Aici intră în scenă așa-numitele token-uri împachetate, wrapped tokens, care ocolesc această limitare și permit utilizarea token-urilor non-native pe blockchain-uri.
În articolul de față vă prezentăm cum funcționează wrapped tokens și care sunt avantajele/dezavantajele acestora. Să vedem exact subiectele despre care vom vorbi:
- Ce este un Wrapped Token (Token Împachetat)?
- Cum funcționează Wrapped Tokens
- Wrapped Tokens pe rețeaua Ethereum
- Wrapped Tokens pe Binance Smart Chain
- Avantajele Wrapped Tokens
- Dezavantajele Wrapped Tokens
- Concluzie
1. Ce este un wrapped token (token împachetat)?
Este o versiune tokenizată a unei criptomonede. Prețul său îl urmează pe cel al criptomonedei originale, deoarece poate fi convertită înapoi pe aceasta oricând, în raport de 1:1. De obicei, au versiuni wrapped dispozitivele care nu pot fi utilizate pe un anumit blockchain. Ne putem imagina mai bine acest lucru dacă vom compara acest tip de token-uri cu stablecoins. Astfel, stablecoins urmează prețul banilor fiat tradiționali și îi „reprezintă” în rețelele blockchain. Wrapped tokens fac același lucru însă nu cu bani fiat, ci cu token-urile altor blockchain-uri.
După cum știm, blockchain-urile sunt rețele de calculatoare separate și, în consecință, nu este atât de ușor să mutăm informații între ele. Prin intermediul wrapped tokens crește eficiența conectării diferitelor blockchain-uri, de vreme ce un anumit token poate rula pe mai multe rețele în același timp.
Utilizatorii obișnuiți nici măcar nu trebuie să se ocupe de problema tokenizării sau a conversiei, fiindcă aceste wrapped token-uri pot fi cumpărate/vândute pe exchange-uri asemenea oricărei alte criptomonede.
2. Cum funcționează wrapped tokens?
Să luăm exemplul wrapped bitcoin (WBTC) – bitcoin care rulează pe Ethereum – pentru a vedea cum funcționează acest lucru! WBTC este un token ERC20 care urmează prețul bitcoin în raport de 1:1 și ne permite să utilizăm bitcoin în rețeaua Ethereum.
Wrapped token-urile necesită un custode care stochează monedele folosite ca garanție. Acesta poate fi un trader, un wallet multisig, un DAO sau chiar un contract smart. În cazul WBTC asta înseamnă că pentru fiecare token creat este necesar să oferim ca garanție un bitcoin original. Dovada acestui lucru este stocată pe însuși lanțul emitent.
- Cum funcționează emiterea?
Traderul trimite 1 bitcoin către emitent. Acesta va crea 1 token WBTC pe blockchain-ul Ethereum și va înregistra – în același timp – că, în schimb, a fost depus la el 1 bitcoin. Dacă traderul dorește să-și recupereze bitcoinul, va trimite token-ul WBTC înapoi emitentului printr-o așa-numită solicitare burn. Aceasta va dezactiva token-ul WBTC și va elibera bitcoinul original de orice sarcini. De fapt, tokenizarea este efectuată de către acest custode, iar în cazul token-ului WBTC de către un DAO.
Mulți interpretează USDT ca fiind un wrapped token, însă nu este cazul. USDT se aliniază la prețul USD în proporție de 1:1, dar emitentul Tether nu depune ca garanție atât de mulți dolari încât să acopere întreaga cantitate de USDT aflată în circulație. Pe lângă numerar, o parte a depozitului este constituită din alte instrumente financiare cum ar fi titlurile de valoare. În schimb, ideea de bază este foarte asemănătoare, iar din punct de vedere tehnic token-ul USDT poate fi considerat un wrapped token USD, chiar dacă nu este în realitate.
3. Wrapped tokens pe Ethereum
Ca să poată fi utilizate în rețea, în cazul Ethereum au fost create multe monede sub formă de tokenuri ERC20. În felul acesta, pe Ethereum sunt disponibile și criptomonede non-native – dar trebuie adăugat că tokenizarea implică o taxă gas, care poate fi scumpă în unele cazuri. Pe urmă, aceste criptomonede tokenizate pot fi utilizate în moduri variate.
Una dintre cele mai interesante monede este wrapped ether; așadar, pe Ethereum există o versiune tokenizată a ether. Explicația este simplă; ether servește la plata taxelor gas din rețea, în timp ce token-urile ERC20 la crearea contractelor smart. Standardul token-urilor ERC20 este mai tânăr decât rețeaua în sine, astfel încât ether – criptomoneda originală a Ethereum – nu poate fi utilizat în cazul multor dapp-uri, nefiind compatibile. Chiar din acest motiv, cu ajutorul standardului ERC20 însuși ether a fost necesar să fie tokenizat, ca să poată fi utilizat peste tot în rețea.
4. Wrapped tokens pe Binance Smart Chain
BSC folosește setul de coduri al Ethereum și de aceea este capabil de tot ce știe Ethereum, inclusiv tokenizarea. Așadar, ne putem tokeniza criptomonedele prin intermediul protocolului Binance Bridge, iar în schimb vom primi token-urile BEP20 corespunzătoare. Acestea le putem folosi la fel ca în cazul Ethereum, în aplicațiile descentralizate. Aici tokenizarea implică, de asemenea, taxe gas – dar comisioanele sunt mult mai mici decât pe Ethereum sau alte blockchain-uri.
Nu ai încă un cont Binance? Deschide acum un cont prin linkul de mai jos și beneficiezi de o reducere de 10% la toate taxele de cumpărare și tranzacționare, pentru totdeauna!
Vreau Reducerea de 10%
5. Avantajele wrapped tokens
Multe blockchain-uri posedă propriul standard de token; la fel ca ERC-20 în cazul Ethereum și BEP-20 pentru BSC, aceste standarde nu sunt compatibile cu alte rețele. Prin utilizarea wrapped tokens avem posibilitatea să utilizăm token-uri non-native pe alte blockchain-uri.
Cu ajutorul acestor token-uri putem crește lichiditatea și eficiența atât în cazul exchange-urilor centralizate, cât și al celor descentralizate. Faptul că același instrument poate lega prin tokenizare mai multe piețe diferite, poate crește în mare măsură lichiditatea, altfel fragmentată.
Chestiunea timpilor și a taxelor de tranzacție poate fi, de asemenea, interesantă. Bitcoin are calități excepționale, dar poate fi relativ lent și scump. Corespunde exact scopului său, dar putem întâlni probleme în unele cazuri. Putem evita acest lucru dacă utilizăm versiunea sa wrapped, într-un mod mai ieftin și rapid. Cu toate acestea, trebuie să menționăm că integrarea Lightning Network la scară largă poate reprezenta sfârșitul acestor rețele mai „ieftine și rapide”.
6. Dezavantajele wrapped tokens
Soluțiile actuale presupun să avem încredere în custode. În condițiile tehnice actuale, wrapped tokens nu pot fi utilizate pentru comunicarea între lanțuri reale, este absolut necesar să avem un intermediar, o terță parte ca și custode.
În orice caz, dezvoltările continuă în vederea realizării unor soluții de tokenizare reale, descentralizate și trustless. Acestea vor putea gestiona, să sperăm, problema taxelor gas ridicate și riscurile fluctuațiilor de preț.
7. Concluzie
Wrapped tokens pot reprezenta o punte între diferitele blockcain-uri. Acestea reprezintă de fapt versiunea tokenizată a criptomonedelor care există într-o rețea diferită și care facilitează colaborarea între diferitele ecosisteme defi. Capitalul poate fi mult mai util cu ajutorul lor, iar diferitele dapp-uri pot împărți lichiditatea între ele.
Sursa: academy.binance.com
Ai început să te ocupi de criptomonede recent?
Descarcă cartea noastră digitală “Bitcoin și Criptovalute pentru Începători”! Te așteaptă o mulțime de informații utile, ghiduri și descrieri, COMPLET GRATUIT!
+Află cum trebuie utilizate bursele/exchange-urile, platformele și wallet-urile, pas cu pas!
Descărcare eBook Mai multe informații despre eBook
Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:
- BITCOIN ȘI CRIPTOVALUTE PENTRU ÎNCEPĂTORI | eBook decărcabil gratuit
- Cele mai bune 6 exchange-uri de criptomonede (Crypto Exchange)
- Cumpărare Bitcoin cu cardul bancar! Simplu și rapid, pas cu pas
- Ghid tranzacționare bitcoin și criptovalute pentru începători!
- Crearea unui portofoliu de criptomonede | Cum trebuie să creezi un portofoliu de criptomonede bine structurat
- Copy Trading – Cele mai bune platforme de Copy Trading în 2021!
- Utilizare MetaMask pentru Începători | Instalare și Configurare | Ghid pas cu Pas
- Utilizarea Pancakeswap pentru Începători | Ghid Pas cu Pas
- Cele mai bune 10 wallet-uri hardware pentru stocarea bitcoin și altcoins
- Top 6 Cel Mai Bun Portofel Bitcoin (wallet) în 2021
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin (și altcoin) pentru mobil – Android și iOS
Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Coinbase, prezentare generală și comparare – Sprijină comunitatea crypto și descrie-ți experiențele!
- Binance, păreri și comparare – L-ai încercat deja? Descrie-ți experiențele și ajută-i pe ceilalți!
- Kraken, evaluare și păreri – Împărtășește-ți experiențele și opiniile cu comunitatea crypto!
- Crypto.com, păreri și descriere – L-ai încercat deja? Împărtășește-ți experiențele cu ceilalți!
- CEX.io păreri, evaluare și comparare – Împărtășește-ți experiențele sau vezi ce spun alții!
- OKEx evaluare și păreri – Citește păreri legate de OKEx sau descrie-ți propria experiență!