Piața este plină de numeroase tipuri diferite de portofele (wallet-uri) pentru criptomonede și este posibil ca această ofertă bogată să ne pună în dificultate atunci când vine vorba de alegerea celui mai bun și fiabil wallet. În acest material vom prezenta detaliat hardware wallet-ul Ledger Nano S și vom evalua cât este de sigur.
Ledger Nano S este cel mai popular wallet hardware de pe piață, recomandat de majoritatea utilizatorilor. Totodată, este necesar să cumpărăm dispozitivul în sine pentru a putea stoca bitcoin pe acesta. În prezentarea de față vom arunca o privire mai atentă asupra acestui portofel hardware și a modului în care funcționează; vom vedea ce păreri există pe internet în legătură cu Ledger Nano S, alături de avantajele, dezavantajele și anumite funcții/caracteristici ale portofelului. Vă arătăm cum trebuie să-l configurați, cum pot fi trimise/primite criptovalute – adică tot ce trebuie să știe un hardware wallet cu adevărat bun.
Ledger Nano S Păreri – Ce este un portofel Ledger?
De cele mai multe ori, Ledger Nano S este denumit pur și simplu portofelul Ledger. Acesta este un portofel hardware, un dispozitiv care îți oferă posibilitatea să-ți stochezi criptomonedele în siguranță. Desigur, pe lângă asta poți efectua și tranzacții, trimițând și recepționând bani.
Dispozitivul a fost dezvoltat de un startup francez și a apărut pe piață în 2014. De atunci a devenit un lider al acestui sector, iar datele arată că au fost valorificate deja peste un milion de wallet-uri hardware. În ultimul timp, multe companii au început să dezvolte portofele hardware – a apărut de exemplu Ellipal, KeepKey, etc., dar liderii de piață sunt în continuare Ledger și Trezor. Wallet-urile celor două companii „concurează” de ani buni pentru titlul de cel mai bun portofel hardware.
Părerile sunt împărțite în rândul comunității; pentru unii este mai potrivit Ledger, pentru alții Trezor. În funtea clasementului nostru se află patru produse ale celor două companii; este greu de decis care este mai bun, de vreme ce toate sunt excelente din punct de vedere al securității – singurele diferențe constau doar în funcționalitatea lor. Comunitatea alege adesea Ledger Nano S fiindcă este cel mai ieftin și reprezintă cea mai simplă versiune dintre cele patru, fără funcții suplimentare.
Clasamentul nostru:
Hardware wallet-ul este cel mai sigur tip de portofel pentru stocarea bitcoin și a criptovalutelor.
Ce este un hardware wallet?
Înainte de-a vă explica, trebuie să menționăm cum funcționează portofelele softwar! Majoritatea oamenilor își stochează criptomonedele în wallet-uri software, care sunt de fapt programe, aplicații ce pot fi descărcate pe calculator sau/și telefon. Sunt deosebit de comode, dar sunt expuse atacurilor de hacking deoarece operează de cele mai multe ori prin conexiune online.
Cu ocazia unui astfel de atac pe calculatorul nostru pot ajunge programe malware, capabile să fure cheile private ale portofelelor noastre și criptomonedele stocate în acestea. Aici reiese diferența dintre acestea și Ledger, alături celelalte portofele hardware. Spre deosebire de wallet-urile software, ele stochează cheile private offline, pe un dispozitiv fizic. Asta înseamnă că și criptovalutele asociate cheilor private se află offline, fiind imposibil ca cineva să le acceseze de la distanță. Ca să poți fura criptomonedele aflate pe un hardware wallet, trebuie să obții dispozitivul în sine – în plus, vei avea nevoie de codul PIN cu care poate utilizat, despre care vom vorbi ulterior!
Ledger Nano S Păreri – Criptovalute acceptate
Pe piață există momentan mai multe mii (poate zeci de mii) de criptomonede, iar numărul lor crește zi de zi. Nu există vreun portofel care să le poată gestiona pe toate, iar mondele mai speciale pot fi accesate adesea doar cu propriul program de wallet.
Ledger wallet este un portofel multicoin, ceea ce înseamnă că are suport pentru numeroase blockchain-uri diferite. Mai precis, acceptă 26 de criptovalute și peste 1500 de token-uri. Bineînțeles, printre acestea regăsim criptovalute ca Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash, etc.
Ledger Nano S Păreri – Avantaje Ledger Nano S
Primul și cel mai important avantaj este că, prin intermediul portofelului Ledger, cheile private pot fi gestionate într-un mediu deosebit de sigur. A folosi un hardware wallet este aproape identic cu utilizarea unui seif pentru stocarea criptomonedelor noastre.
Portofelele software pot fi atacate după instalarea programului malware corespunzător, iar hackerii pot obține cheile noastre private, împreună cu bunurile asociate. În cazul Ledger Nano S însă, cheile private sunt stocate literalmente pe dispozitiv. În plus, în afară de situația desfășurării tranzacțiilor dispozitivul este întotdeauna offline și astfel nu poate fi atacat prin internet.
Atunci când utilizăm Ledger pentru prima dată, trebuie să setăm cu cod PIN de cel puțin patru caractere – care va trebui introdus de fiecare dată când utilizăm dispozitivul.
După alegerea codului PIN obținem linia seed compusă din 24 de cuvinte, cu ajutorul căreia ne vom putea restaura/recupera wallet-ul și reseta codul PIN.
Dezvoltatorii actualizează programul în mod regulat și reușesc să obțină astfel ca hardware wallet-ul să ofere permanent cel mai înalt grad de securitate. Trebuie menționată o altă „măsură” de securitate, cea fizică. Dispozitivul este fabricat din materiale rezistente, carcasa exterioară este de pildă din oțel inoxidabil. Așadar, dacă l-am scăpa din greșeală nu trebuie să ne facem griji că se deteriorează.
Desigur, nu există produse perfecte și chiar dacă Ledger Nano S este unul dintre cele mai sigure din această industrie, are câteva dezavantaje. Să vedem care sunt acestea!
Cumpără-ți un Ledger direct de la producător
Comanda Ledger Acum
Ledger Nano S Păreri – Dezavantaje Ledger Nano S
Spre deosebire de majoritatea portofelelor software, trebuie să plătim pentru produsul Ledger, acesta nu este gratuit. Cel mai indicat este să cumpărăm portofelul direct de pe pagina producătorului, prețul actual fiind de 59 euro. Îl putem cumpăra și mai ieftin de pe domeniul Amazon, dar acest lucru este de evitat. Dacă-l vom achiziționa de la o altă persoană, nu putem fi siguri că nu are instalat vreun virus sau keylogger. Dacă se întâmplă așa, monedele depuse aici pot ajunge în posesia altei persoane, iar acest lucru nu mai poate fi schimbat. Merită să cumpărăm dispozitivul întotdeauna de la producătorul oficial.
Un alt dezavantaj este lipsa de comoditate. Dacă dorim să trimitem cuiva criptomonede, trebuie să ne conectăm portofelul la un calculator, să introducem codul PIN și de-abia pe urmă putem efectua orice operațiune. Nu este la fel de comod ca atunci când pur și simplu ne deschidem portofelul software pe calculatorul și imediat putem trimite criptomonede. De fapt, acesta este prețul securității.
Merită să luăm mai în considerare că interfața Ledger este mai puțin ușor de utilizat decât cea a majorității portofelelor software. Este recomandabil și deosebit de important ca înainte de utilizare să citim descrierea primită.
După prezentarea avantajelor și dezavantajelor, să dezbatem dacă portofelul Ledger este într-adevăr atât de sigur pe cât se spune?
Rezistă Ledger atcurilor de hacking?
Ce se întâmplă dacă un atacator dorește să ne obțină criptomonedele? În cazul Ledger, va avea nevoie de codul PIN pe care-l cunoști doar tu. Ai trei încercări pentru a introduce corect codul PIN, iar dacă n-ai reușit sistemul va bloca dispozitivul pe o perioadă determinată. Este o metodă foarte bună, fiindcă proprietarul are șansa să recâștige controlul asupra dispozitivului cu ajutorul liniei seed.
Există o întâmplare interesantă, cea a unui jurnalist de specialitate, care și-a blocat dispozitivul Ledger și n-a cunoscut nici codul PIN, nici nu s-a aflat în posesia cuvintelor seed. Însă cu sprijinul unui programator a reușit să descopere vulnerabilitate prin care să restabilească accesul la portofel, trecând de protocoalele de securitate actuale.
Potrivit declarațiilor companiei Ledger, această eroare a fost remediată între timp – însă cazul subliniază faptul că nu există siguranță 100%. Chiar și cele mai sigure seifuri au fost deja sparte, iar hardware wallet-ul Ledger face aproape imposibil ca să ne fie furate criptomonedele. Dar numai aproape. Dacă dorim să fim exacți, putem afirma că nimic nu poate oferi siguranță 100%, dar dispozitivele Ledger Nano S se numără printre cele care ne oferă cel mai înalt grad de securitate disponibil.
Ledger Nano S Păreri – Accesorii Ledger Nano S
Ce primim atunci când cumpărăm un hardware wallet de la Ledger?
După cum spuneam, este foarte important să cumpărăm portofelul Ledger direct și exclusiv de la producător. Pachetul pe care-l vom primi va conține câteva accesorii.
Pe lângă cablul USB, în cutie găsim o curea, un lanț și un mic card pe care se află descrierea, alături de un alt card pe care putem nota cuvintele noastre de restaurare, linia seed.
Ledger Nano S Păreri – Setare și configurare Ledger Nano S
În cele ce urmează vom descrie, pas cu pas, cum vă puteți configura dispozitivul Ledger Nano S ca dispozitiv nou. Dacă nu-ți place să citești, urmărește videoul oficial al Ledger în care compania îți prezintă cum trebuie să configurezi hardware wallet-ul.
Dacă avem cunoștințele necesare despre cum funcționează Ledger Nano S, de ce este mai bun decât un portofel software, care sunt avantajele și dezavantajele sale, ne mai rămâne doar să decidem dacă vrem să cumpărăm unul sau nu. În cazul în care răspunsul este afirmativ, e important să știm cum trebuie configurat.
După ce-am conectat dispozitivul la calculatorul nostru, selectăm opțiunea „Configure as new device” de pe ecranul Legder. Putem confirma acest lucru prin apăsarea butonului din dreapta, care simbolizează opțiunea „Da”.
Dispozitivul va instala apoi programele driver necesare pe calculatorul tău. Odată ce-a terminat, trebuie să setezi codul PIN dorit – compus din 4-8 cifre. Va trebui să-l introducem de fiecare dată când dorim să folosim dispozitivul, astfel încât este important să fie greu de ghicit (1, 2, 3, 4 nu reprezintă un cod PIN potrivit) și ușor de reținut în același timp. E necesar să confirmăm codul încă o dată, pentru a demonstra sistemului că nu l-am tastat.
După ce-am setat codul PIN, Ledger ne va afișa cele 24 de cuvinte seed necesare restaurării. Este esențial să notăm aceste cuvinte și să le păstrăm într-un loc sigur. În caz de nevoie, acestea reprezintă ultima șansă de a ne restaura/recupera portofelul și criptomonedele aflate în el.
Cuvintele vor fi afișate pe ecranul dispozitivului unul câte unul – pe urmă, va trebui să tastăm din nou câteva dintre ele pentru a demonstra că într-adevăr le-am notat.
Odată ce-am finalizat acești pași, portofelul tău Ledger este pregătit pentru utilizare.
Ai pierdut Ledger Nano S? Eventual s-a deteriorat? Nu te panica, iată soluția!
În cazul în care portofelul tău Ledger Nano S s-a deteriorat, l-ai pirdut sau a devenit inutilizabil, nu trebui să-ți faci griji atâta timp cât ai la dispoziție linia seed compusă din 24 de cuvinte. Dacă te afli într-una dintre situațiile enumerate, nu ai altceva de făcut decât să cumperi un dispozitiv nou, iar prin intermediul liniei seed să restaurezi wallet-ul anterior. Pentru a face acest lucru, cu ocazia configurării vei selecta „Restore from recovery phrase” în loc de „Configure as new device”.
Ledger a realizat un material video despre întregul proces, pe care-l puteți urmări astfel pas cu pas.
Utilizare Ledger Nano S | Trimitere și primire Criptovalute
Pentru a putea recepționa criptomonede, vom avea nevoie de programul Ledger Live, prin intermediul căruia ne putem folosi portofelul cu calculatorul. După ce l-am obținut, în cadrul acestuia va fi necesar să instalăm un portofel pentru criptomoneda repsectivă, bitcoin de exemplu.
Programul ne va cere apoi să conectăm Ledger la USB și să introducem codul PIN. Pe urmă, avem ocazia să alegem dacă dorim să utilizăm wallet-ul tradițional sau SegWit. Acesta din urmă s-ar putea să fie ceva mai ușor de utilizat.
După ce-am selectat portofelul, vom apăsa pe butonul Receive și pe butonul Display de pe ecranul dispozitivului. Cu această ocazie vom obține adresa noastră bitcoin pe care putem primi monedele
Cum putem trimite criptomonede din portofelul nostru Ledger?
Trimiterea se desfășoară în același fel în cazul fiecărei monede – desigur, în cadrul Ledger trebuie să avem portofelul criptomonedei respective. Aceasta nu poate reprezenta o problemă, de vreme ce-a fost necesar să-l instalăm atunci când am primit criptomnoneda pe care am ales s-o folosim. De exemplu, acesta să rămână în continuare bitcoin.
Pentru a trimite să accesăm portofelul nostru bitcoin. Dacă am scos dispozitivul din calculator între timp, să-l conectăm din nou și să introducem codul PIN. Apăsăm butconul Send pentru a trimite.
Pe urmă, vom introduce adresa pe care dorim să trimitem și cantitatea dorită. Avem posibilitatea să selectăm taxa de tranzacție pe care suntem dispuși s-o achităm, în funcție de cât de urgentă este tranzacția. În caz că ne grăbim să finalizăm transferul, va fi nevoie să alegem o taxă mai mare!
Odată ce-am terminat cu cele enumerate, ne mai rămâne doar să apăsăm pe butonul verde Send și tranzacția este în desfășurare.
Ledger Nano S Păreri și Experiențe
Majoritatea părerilor legate de Ledger Nano S sunt pozitive, așa cum spuneam deja. Am găsit foarte multe păreri despre Ledger Nano S în limba engleză; iar după ce le-am analizat cu atenție putem spune că acest dispozitiv se bucură de o popularitate deosebită, fiind cel mai ieftin din categoria sa și foarte adecvat pentru stocarea criptovalutelor. Nu ne putem plânge de siguranță, până acum nu ne-am confruntat cu probleme în acest sens. De asemenea, pe pagina oficială a Ledger găsim păreri ale utilizatorilor și putem arunca o privire pe popularul TrustPilot pentru a vedea ce spune lumea, făcând clic pe secțiunea Păreri Ledger Nano S.
Propria noastră exepriență spune că Ledger Nano S poate fi cea mai bună alegere privind raportul preț-calitate, în cazul în care principalul accent cade pe securitate. Este simplu, curat și ușor de manevrat. Utilizatorii „se plâng” uneori chiar de acest aspect, că nu există funcții suplimentare, dar acestora le stă la dispoziție Ledger Nano X, ce oferă mult mai multe funcții.
Ledger Nano S Păreri – Concluzie
În acest articol am urmărit să prezentăm toate informațiile necesare care te pot ajuta să decizi dacă merită utliizat hardware wallet-ul Ledger, precum și modalitatea în care putem s-o facem. Pe baza acestora toată lumea poate înțelege ce face Ledger exact, care sunt avantajele și dezavantajele sale.
Per total, Ledger Nano S poate fi considerat unul dintre cele mai fiabile și sigure portofele hardware de pe piață. Securitatea fizică este asigurată de materii prime puternice, iar cea digitală de codul PIN și linia seed compusă din 24 de cuvinte.
Cumpără-ți un Ledger direct de la producător
Comanda Ledger Acum
Sursa: bitdegree.org
Alătură-te Grupului nostru Facebook!
Construim cea mai mare comunitate de criptomonede românească: Crypto România | Bitcoin și Criptomonede | DeFi și NFT România
Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:
- BITCOIN ȘI CRIPTOVALUTE PENTRU ÎNCEPĂTORI | eBook decărcabil gratuit
- Cele mai bune 6 exchange-uri de criptomonede (Crypto Exchange)
- Cumpărare Bitcoin cu cardul bancar! Simplu și rapid, pas cu pas
- Ghid tranzacționare bitcoin și criptovalute pentru începători!
- Crearea unui portofoliu de criptomonede | Cum trebuie să creezi un portofoliu de criptomonede bine structurat
- Copy Trading – Cele mai bune platforme de Copy Trading în 2024
- Utilizare MetaMask pentru Începători | Instalare și Configurare | Ghid pas cu Pas
- Utilizarea Pancakeswap pentru Începători | Ghid Pas cu Pas
- Cele mai bune 10 wallet-uri hardware pentru stocarea bitcoin și altcoins
- Top 6 Cel Mai Bun Portofel Bitcoin (wallet) în 2024
- Cele mai bune 7 wallet-uri bitcoin (și altcoin) pentru mobil – Android și iOS
Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Coinbase, prezentare generală și comparare – Sprijină comunitatea crypto și descrie-ți experiențele!
- Binance, păreri și comparare – L-ai încercat deja? Descrie-ți experiențele și ajută-i pe ceilalți!
- Kraken, evaluare și păreri – Împărtășește-ți experiențele și opiniile cu comunitatea crypto!
- Crypto.com, păreri și descriere – L-ai încercat deja? Împărtășește-ți experiențele cu ceilalți!
- CEX.io păreri, evaluare și comparare – Împărtășește-ți experiențele sau vezi ce spun alții!
- OKEx evaluare și păreri – Citește păreri legate de OKEx sau descrie-ți propria experiență!