Potrivit firmei de analiză Chainalysis, grupuri precum Darkside și Conti și-au însușit cantități importante de Bitcoin și Monero prin utilizarea de programe ransomware (de șantaj digital).
În momentul de față, Chainalysis estimează plățile solicitate prin programe ransomware la 602 milioane de dolari în 2021 – o sumă mai mică decât în 2020. Totuși, este de așteptat ca numărul final să fie mult mai mare decât acesta.
Chainalysis – o firmă de date blockchain – a constatat că suma criptovalutelor furate prin programe de șantaj digital va fi considerabil mai mare pe 2021 decât în anul precedent, de vreme ce n-a fost totul contabilizat încă.
Crypo Crime Report-ul preliminar al companiei din 2022 arată că 602 milioane de dolari au legătură cu programe ransomware în 2021, comparativ cu 692 milioane USD pentru 2020. Cu toate acestea, cifra pentru 2021 este considerată ca fiind „subestimată”, întrucât estimările inițiale pentru 2020 au suferit modificări în urma unei revizuiri, crescând cu 50% după aceasta.
„Faptul că veniturile din programe de șantaj în prima jumătate a anului 2021 le-au depășit pe cele din perioada similară a anului 2020 sugerează că 2021 va fi, în cele din urmă, un an mai bun pentru ransomware.”
– scrie în raport.
Nu ai încă un cont Binance? Deschide acum un cont prin linkul de mai jos și beneficiezi de o reducere de 10% la toate taxele de cumpărare și tranzacționare, pentru totdeauna!
Vreau Reducerea de 10%
Ransomware sau programul de șantaj digital este un software rău intenționat care îți blochează accesul la fișierele din calculator până când solicitarea atacatorului este îndeplinită.
Hackerii solicită adesea sute de mii sau milioane de dolari; sumele sunt plătite de obicei în criptovalute, deci nu este necesar să trecem prin canale tradiționale de plată. Există diferite tipuri sau versiuni ale programelor de șantaj digital, numite „tulpini” (strains).
Autorii celor mai mari șantaje digitale din 2021
Conti a fost de departe „cea mai de succes tulpină” din 2021. Aceasta se află în fruntea listei cu prada de 180 milioane de dolari colectată de la milioane de victime. Din câte se știe, Conti este un grup de hackeri din Rusia care își desfășoară atacurile pe bază de angajament, în schimbul unui comision (modelul ransomware-as-a-service – RaaS).
Activitatea DarkSide este, de asemenea, remarcabilă, reușind să extorcheze o sumă semnificativă. Astfel, suma obținută de primele 5 echipe/persoane din imaginea de mai sus reprezintă mai mult decât jumătate din totalul anual dobândit din activitățile ransomware.
Programul ransomware nu este doar periculos. Acesta este în continuă schimbare. Vă oferim o mică perspectivă asupra stării actuale a ransomware și a modului în care organele de securitate luptă împotriva sa.
Ransomware isn’t just dangerous. It’s also ever-changing. Here’s a look at the current state of #ransomware and how law enforcement and security agencies are fighting back. https://t.co/SlszetCyE9
— Chainalysis (@chainalysis) February 10, 2022
Deoarece plățile cu criptomonede funcționează peer-to-peer, hackerii continuă să profite de acest lucru pentru a evita terța parte. În finanțele tradiționale, băncile și furnizorii de servicii de plată nu numai că inversează tranzacțiile bazate pe fraudă, dar le pot identifica și interzice cu ușurință pe platformele lor.
Însă acest lucru în sine nu face din Bitcoin un paradis al infractorilor. De fapt, mulțumită blockchain-ului public al Bitcoin, Departamentul de Justiție al SUA a reușit să urmărească și să sechestreze aproape jumătate din banii furați de DarkSide. Acesta este motivul pentru care unii șantajatori decid să utilizeze monede imposibil de urmărit, ca de exemplu Monero, pentru efectuarea tranzacțiilor.
Numărul tulpinilor active a crescut de la 119 în 2020 la 140 în 2021 și a fost doar 79 în 2019. Activitatea majorității acestor tulpini „vine și pleacă în valuri”, iar Chainalysis susține că singura tulpină care rămâne activă pe tot parcursul anului este Conti.
Odată cu numărul de tulpini, a crescut și dimensiunea medie a plăților ransomware; în 2020 se ridica la 88 000 de dolari, iar până în 2021 a ajuns la 118 000 $.
Sursa: decrypt.co
Alătură-te Grupului nostru Facebook!
Construim cea mai mare comunitate de criptomonede românească: Crypto România | Bitcoin și Criptomonede | DeFi și NFT România
Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Binance, păreri și prezentare
- TOKERO, păreri și prezentare
- Tradesilvania, păreri și prezentare
- Coinbase, prezentare generală și comparare
- Kraken, păreri și prezentare
- Crypto.com, păreri și prezentare
- CEX.io, păreri și prezentare
- OKEx, păreri și prezentare
Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:
- Cele mai bune 6 exchange-uri de criptomonede (Crypto Exchange) în 2022
- Crearea unui portofoliu de criptomonede | Cum trebuie să creezi un portofoliu de criptomonede bine structurat
- Cele mai bune 6 portofele (wallet-uri) bitcoin în 2022
- Cele mai bune 10 wallet-uri hardware pentru stocarea bitcoin și altcoins
- Cumpărare Bitcoin pentru Începători | Iată cum poți cumpăra Bitcoin | Ghid Pas cu Pas
- Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute pentru începători | Cumpărare și Vânzare Bitcoin | Ghid pas cu pas