Tipuri de token-uri Ethereum | Token-uri Ethereum ERC | Token-uri Ethereum explicate

Tipuri de token-uri Ethereum | Token-uri Ethereum ERC | Token-uri Ethereum explicate

Este un lucru bine cunoscut că marea parte a pieței crypto este formată mai degrabă din token-uri decât din monede (coin). Aceste token-uri funcționează pe diferite blockchain-uri și urmează protocoale specifice care definesc împreună standardul de token.

Pe baza acestuia se determină (de exemplu) modul în care un anumit token poate fi trimis altora și modul în care tranzacțiile sunt înregistrate pe blockchain. De asemenea, aceste standarde definesc felul în care token-urile pot interacționa cu exchange-urile descentralizate, portofele sau alte protocoale.

Tocmai de aceea, fiecare blockchain are propriile standarde. Să vedem care sunt aceste standarde și ce presupune fiecare în parte, dar iată mai întâi subiectele în cadrul cărora le vom prezenta:

  1. Tipuri de token-uri Ethereum | Ce este ERC?
  2. Ce este BEP-20 în rețeaua Binance Smart Chain?
  3. Token-uri Tezos FA1.2 și FA2

1. Tipuri de token-uri Ethereum | Ce este ERC?

Ethereum este considerat cel mai comun blockchain atunci când vine vorba de contracte smart. Acestea sunt programe care, rulate într-o rețea ca Ethereum de exemplu, pot crea și tokeniza diferite instrumente digitale. ERC înseamnă Ethereum Request for Comment și acest standard răspunde pentru mai multe tipuri de token-uri diferite, cu proprietăți speciale corespunzătoare. Acestea sunt de pildă ERC-20, ERC-721, ERC-777 și ERC-1155, ca să le amintim pe cele mai răspândite.

Primul standard original a fost ERC-20, care este considerat astfel cel mai comun. Cu ajutorul acestuia putem crea token-uri compatibile cu rețeaua Ethereum și cu portofelele bazate pe Ethereum. Acest standard permite emiterea așa-numitelor token-uri fungibile (fungible), denumite colectiv criptomonede. Aici mai intră token-urile staking și token-urile governance.

Însă creșterea popularității sectorului NFT a adus în lumina reflectoarelor și celelalte standarde, ca de exemplu ERC-721. Acesta ne oferă funcții cum ar fi crearea de obiecte digitale unice, în rândul cărora regăsim piese muzicale, opere de artă și chiar dovada dreptului de proprietate asupra acestora.


Ai 10% reducere la toate taxele pentru totdeauna, dacă îți deschizi un cont nou la cel mai popular exchange de criptomonede, Binance!  
Deschide-ți cont acum

Standardul de token ERC-777 seamănă oarecum cu cel amintit anterior, dar oferă și anumite plusuri utilizatorilor. Printre acestea se numără discreția și anonimitatea tranzacțiilor, recuperarea token-urilor în cazuri de urgență precum pierderea cheilor și compatibilitatea retroactivă cu standardul ERC-20.

Tot pe Ethereum mai rulează și standardul ERC-1155 (numit standard multitoken), care poate fi folosit în primul rând pentru colecții – adică pentru obiecte de un anumit tip, dar existente în mai multe duplicate. Acest lucru ne permite să gestionăm diferite token-uri în cadrul unui contract, fie vorba de NFT sau ERC-20. Astfel, costurile tranzacțiilor pot fi reduse semnificativ și permite o tranzacționare mai eficientă.

Totodată, creșterea ratei de acceptare a criptomonedelor a înlesnit apariția diverselor standarde de token, pe alte blockchain-uri.

Unul dintre acestea este BEP-20, de pe blockchain-ul BSC. De asemenea, putem crea contracte smart și pe blockchain-ul Tezos, care posedă și două tipuri de standarde pentru aceasta: FA1.2 și FA2.


2. Ce este BEP-20 în rețeaua Binance Smart Chain?

BEP-20 funcționează în același mod ca token-urile ERC-20 în cazul Ethereum – sunt token-uri fungibile care servesc la emiterea criptomonedelor. BEP este prescurtarea „Binance Smart Chain Evolution Proposal”. Folosind token-uri BEP-20 atașate altor token-uri, avem posibilitatea de a efectua tranzacții prin intermediul diferitelor protocoale bridge, cum ar fi Binance Bridge.


3. Token-uri Tezos FA1.2 și FA2

Abrevierea FA acoperă termenul Financial Application. Token-urile FA1.2 funcționează ca cele create prin standardele ERC-20 sau BEP-20, acestea sunt token-uri fungibile (interschimbabile). FA2 reprezintă o versiune complet îmbunătățită a acestora. Din punct de vedere al funcțiilor sale, vorbim de o gamă de utilizări mult mai largă; prin folosirea unui singur standard, poți emite NFT, multitoken, fungible token sau unele care pot fi trimise pe o altă adresă.

sursa: finbold.com

Ești pasionat de crypto? Alatură-te echipei noastre și lucrează de acasă | Te răsplătim cu criptomonede


Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:

Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!


Alătură-te Grupului nostru Facebook!

Construim cea mai mare comunitate de criptomonede românească: Crypto România | Bitcoin și Criptomonede | DeFi și NFT România

Mai multe articole