Portofel de criptomonede Custodial (Custodial) și Necustodial (Non-Custodial) | Prezentare și Comparare

Portofele de criptomonede Custodiale (Custodial) și Necustodiale (Non-Custodial) Păreri și Prezentare | Care este diferența dintre un Portofel Crypto Custodial și unul Necustodial?

Ca proprietar de criptomonede, omul trebuie să se gândească la modul în care sunt stocate acestea. Există multe tipuri diferite de portofele de criptomonede pe care lumea le poate folosi. În orice caz, gama completă poate fi împărțită în două categorii principale, portofele custodiale și necustodiale.

Portofelele de criptomonede custodiale, ca Binance Custody de exemplu, reprezintă de fapt un serviciu în cadrul căruia compania deține cheile private ale portofelelor și stochează pe acestea criptomonedele în numele utilizatorului. Conturile de utilizator Binance tradiționale sunt, de asemenea, portofele custodiale.

În schimb, la portofelele necustodiale, doar utilizatorul dispune de cheile private, proprietarul este singurul care poate accesa criptomonedele din portofel. Metamask sau Binance Chain Wallet sunt astfel de portofele necustodiale.

Așa se întâmplă că la exchange-urile centralizate (Binance, Coinbase, Crypto.com, OKEx, etc.) nu tu ești cel care stochează cheia privată, ci compania – adică ea îți gestionează fondurile/depozitele. Spre deosebire de primele, în cazul exchange-urilor descentralizate (Pancakeswap, Uniswap, 1inch Exchange, etc.) te poți conecta la ele folosind un portofel existent (cu MetaMask) și poți utiliza adresa și soldul wallet-ului pentru care ai salvat anterior cheia de securitate (seed-ul) de 12 cuvinte.

Ambele tipuri de portofele au avantaje și dezavantaje, pe care merită să le cunoaștem pentru a lua decizia corectă cu privire la utilizarea lor.

Dacă cineva a folosit deja bitcoin sau alte criptomonede, știe cu siguranță că are nevoie de un program de portofel (wallet). Acesta este necesar pentru tranzacții, tranzacționare și utilizarea diferitelor aplicații blockchain. Din acest motiv, este destul de important ca omul să cunoască modalitatea de funcționare a portofelelor și cum se manifestă diferența dintre un portofel de criptomonede custodial și unul necustodial.


Portofel de Criptomonede Custodial vs Necustodial: Cum funcționează portofelele crypto?

Portofelul crypto este de fapt un program care ne permite conectarea la o rețea blockchain. Poate avea mai multe funcții, dar cea principală constă în trimiterea/primirea de criptomonede și accesarea aplicațiilor descentralizate.


Ai 10% reducere la toate taxele pentru totdeauna, dacă îți deschizi un cont nou la cel mai popular exchange de criptomonede, Binance!  
Deschide-ți cont acum

Ca să fim foarte exacți, portofelul crypto nu stochează criptomonede cu adevărat. Acesta oferă de fapt numai accesul la cheile private, necesare pentru a utiliza criptomonedele pe blockchain. Pentru începători este însă mult mai ușor să interpreteze acest lucru ca pe o formă de depozitare, motiv pentru care în comunitate s-a răspândit această viziune.

Portofelele de criptomonede folosesc la crearea a două lucruri, cheile publice și cele private. Dacă cineva dorește să trimită criptomonede, destinatarul poate crea o adresă reală cu propria sa cheie publică. Această adresă poate fi partajată cu alții și tocmai de aceea cheia publică este publică, ea poate fi cunoscută de toată lumea.

În schimb, cheia privată trebuie păstrată secretă, la fel ca parolele sau codurile de exemplu. Tranzacțiile pot fi semnate prin intermediul cheii private, ea ne facilitează accesul la sold. Atâta timp cât cineva deține cheia privată și nimeni altcineva nu o cunoaște, proprietarul poate accesa criptomonedele asociate de pe orice dispozitiv.

letetkezeloi custodial és nem letétkezelői non custodial kripto pénztárca
blockgeeks.com

Criptomonedele sunt digitale, așa că portofelele crypto pot apărea într-o mare varietate de moduri. Cheile pot fi imprimate chiar și pe o bucată de hârtie, păstrate de programe de portofel instalabile pe calculator sau un portofel hardware special.

Articole asociate:

Unele portofele permit proprietarilor să stocheze și să gestioneze NFT-uri cu ajutorul lor. Dar, lăsând la o parte toate aceste funcții, un portofel (wallet) poate fi de două feluri: custodial sau necustodial.


Portofel de Criptomonede Custodial vs Necustodial: Ce înseamnă că un portofel (wallet) este custodial sau necustodial?

  • Ce este un portofel custodial

După cum sugerează și numele, un portofel custodial presupune că, criptomonedele sunt depozitate undeva și gestionate acolo în numele deținătorului. Asta înseamnă că o terță parte deține cheile private, astfel încât proprietarul nu are acces deplin la banii săi și nu poate semna tranzacțiile.

Cu toate acestea, utilizarea unor astfel de servicii de wallet nu reprezintă neapărat o decizie neinspirată. În faza inițială a Bitcoin, fiecare utilizator trebuia să-și creeze propriul nod și să-și gestioneze portofelele. Sloganul „fii propria bancă” ascunde numeroase beneficii, dar prezintă și riscuri, mai ales pentru utilizatorii mai puțin experimentați sau neatenți.

Dacă cheile private sunt pierdute sau compromise, accesul la criptomonedele asociate lor se va pierde definitiv. Conform estimărilor actuale din industrie, aproximativ 3 milioane de BTC s-au pierdut pentru totdeauna deoarece nu au cheia privată care le aparține.

Aceasta poate fi o problemă și în cazuri precum procedurile de succesiune, în măsura în care cheile private erau cunoscute doar de proprietarul inițial. În astfel de cazuri, partajarea accesului la criptomonede cu un serviciu de custodie poate fi o soluție avantajoasă.

În cazul în care utilizatorul uită parola unui cont de exchange/bursă, poate solicita ajutor de la serviciul pentru clienți și va avea din nou acces la criptomonedele sale. Dar în cazul unui portofel necustodial, nu are la cine apela, utilizatorul este singurul responsabil de siguranța propriilor criptomonede.

Prin urmare, există multe cazuri în care este avantajos să folosim un serviciu de custodie. La rândul său, acest lucru implică riscul ca altcineva să dețină cheile private și să fim nevoiți să avem încredere în terța parte. Tocmai de aceea, este foarte important să alegem un furnizor de servicii, un exchange de încredere.

Merită să verificăm în ce condiții funcționează custodele – dacă este reglementat, ce servicii oferă, cum sunt stocate cheile private, dacă există asigurare pentru criptomonedele depuse.


Ai 10% reducere la toate taxele pentru totdeauna, dacă îți deschizi un cont nou la cel mai popular exchange de criptomonede, Binance!  
Deschide-ți cont acum

Binance Custody de exemplu este un serviciu care funcționează legal, complet reglementat, oferă asigurare pentru conturile corporative și răspunde solicitărilor. În plus, pun la dispoziție și un portofel cu semnătură multiplă, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multe semnături digitale pentru transferuri – nu este suficientă o singură cheie privată, deci este necesar acordul mai multor utilizatori.

  • Ce este un portofel necustodial?

Portofelele necustodiale sunt cele în care doar proprietarul are acces la cheile private. Pentru cei care își doresc un control deplin asupra instrumentelor deținute, acest tip de portofel este o alegere bună.

Fiindcă nu există intermediar, proprietarul își poate gestiona, trimite, primi sau tranzacționa criptomonedele direct din portofel. Pentru utilizatorii mai experimentați – pentru cei care știu cum să gestioneze cheile private și cuvintele seed – acest tip de portofel oferă opțiuni foarte bune.

dApp-urile, exchange-urile descentralizate pot fi folosite cu portofele necustodiale. Uniswap, SushiSwap, PancakeSwap și QuickSwap sunt printre cele mai populare și pentru a le folosi avem nevoie de un astfel de portofel necustodial. Trust Wallet și MetaMask sunt exemple bune în acest sens, dar trebuie să reținem că (aici) utilizatorul este singurul responsabil pentru cheile private.

Articole asociate:


Portofel de Criptomonede Custodial vs Necustodial: Avantaje și dezavantaje

  • Avantajele și Dezavantajele portofelelor custodiale

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale portofelelor crypto custodiale este că trebuie să încredințăm cheile private altcuiva, unei terțe părți. În majoritatea cazurilor, acești furnizori solicită dovada identității conform regulilor KYC.

Pe de altă parte, beneficiile sale includ comoditatea și liniștea relativă, faptul că nu trebuie să ne facem griji cu privire la cheile private și, dacă se întâmplă ceva, putem contacta serviciul pentru clienți.

Când cineva utilizează un serviciu de custodie, merită să verifice dacă furnizorul este de încredere, oferă securitate adecvată și are asigurare. Așadar, este recomandabil să alegem dintre întreprinderile reglementate, care funcționează legal.

În unele cazuri, companiile pot avea cerințe pe care nu toți utilizatorii le pot îndeplini. De pildă, Binance Custody gestionează doar conturi corporative și nu oferă servicii persoanelor fizice.

  • Avantajele și Dezavantajele portofelelor necustodiale

Deoarece nu există terți, utilizatorii au control deplin asupra cheilor și monedelor. Cu alte cuvinte, instrumentele deținute se află cu adevărat în posesia proprietarului lor, așa că oricine poate fi propria bancă.

Nu trebuie să așteptăm în cadrul tranzacțiilor, de vreme ce nimeni nu trebuie să le aprobe. Dacă nu există custode, nu trebuie să plătim nici taxă de custodie sau alte comisioane suplimentare – acestea pot costa mult dacă nu alegem cu precauție serviciul pe care dorim să-l folosim.

Printre dezavantajele acestor tipuri de portofele trebuie amintit faptul că interfața lor este uneori mai puțin ușor de utilizat, ceea ce poate reprezenta o problemă în special pentru utilizatorii începători. Pe măsură ce evoluează produsele și serviciile de acest fel, aceasta nu va mai fi o problemă, cu siguranță va fi rezolvată în viitor (ca și altele de acest gen).

Desigur, nu trebuie să omitem faptul că utilizatorul răspunde singur pentru securitatea cheilor și criptomonedelor sale, el trebuie să depună niște eforturi pentru obținerea rezultatelor dorite. În acest caz, nu este necesar să avem încredere în altcineva, ci doar în noi înșine, că putem avea grijă de bunurile noastre.

Pentru a evita problemele de securitate, utilizatorii ar trebui să ia în considerare utilizarea practicilor obișnuite. Aici se încadrează, de exemplu, folosirea unor parole puternice, autentificarea cu doi factori (2FA) oriunde este posibil și necesitatea de a nu face clic pe linkuri dubioase.

Diferitele escrocherii și atacuri de tip phishing încearcă adesea să ne convingă să descărcăm anumite programe; așadar, trebuie să fim foarte atenți pe ce linkuri facem clic.

Articole asociate:


Ai 10% reducere la toate taxele pentru totdeauna, dacă îți deschizi un cont nou la cel mai popular exchange de criptomonede, Binance!  
Deschide-ți cont acum

Portofel de Criptomonede Custodial vs Necustodial: Ce tip de portofel să folosesc?

Ambele tipuri de portofel pot fi utilizate bine, majoritatea traderilor, investitorilor le folosesc pe cele două în același timp. Trebuie să decizi ce criptomonedă dorești să folosești, deoarece vei avea nevoie de un portofel de criptomonede care o acceptă. Nu toate criptomonedele pot fi stocate în același portofel.

Există mai multe blockchain-uri diferite, cu o mulțime de criptomonede. De asemenea, întâlnim mai multe standarde de token diferite, inclusiv unele care pot fi utilizate pe mai multe blockchain-uri, dar acest lucru este valabil și pentru token-uri, care pot exista pe mai multe rețele sau blockchain-uri în același timp. BNB de exemplu funcționează ca token BEP-20 pe lanțul Binance Smart Chain, are însă și o versiune care folosește rețeaua BNB Beacon Chain.

Metamask, Trust Wallet sau MathWallet sunt portofele necustodiale și ele gestionează majoritatea criptomonedelor/token-urilor comune. Dacă te interesează lista completă a criptomonedelor acceptate, găsești suficiente informații pe site-ul web al proiectelor căutate.

În multe cazuri, dezvoltatorii portofelelor își actualizează în mod constant produsele pentru a ține pasul cu nevoile clienților. Pe lângă BTC, ETH, BCH, LTC, BUSD, BNB sau CAKE, Binance Custody acceptă deja token-urile ERC-20 și extinde această listă pe măsură ce clienții își semnalează nevoile.


Portofel de Criptomonede Custodial vs Necustodial: Încheiere

Cei mai mulți dintre utilizatori au atât portofele custodiale, cât și portofele necustodiale, depinde în totalitate de necesitățile individuale. Trebuie să decizi dacă preferi să folosești portofelul mai mult pentru dApp-uri, vrei control deplin asupra banilor tăi sau alegi să tranzacționezi mai mult și ai nevoie de un furnizor de servicii care se ocupă de stocare.

În funcție de răspuns, vei avea nevoie de un portofel custodial  (o companie/un produs de încredere) sau unul necustodial. Una peste alta, indiferent de portofelul utilizat, utilizatorul trebuie să acorde o atenție deosebită securității și să depună toate eforturile necesare pentru a avea grijă de criptomonedele sale.

sursa: academy.binance.com

Alătură-te Grupului nostru Facebook!

Construim cea mai mare comunitate de criptomonede românească: Crypto România | Bitcoin și Criptomonede | DeFi și NFT România


Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:

Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!


 

Mai multe articole