Securitatea (precum și modul în care reușești să o sporești) reprezintă o chestiune de primă importanță în lumea criptomonedelor. Trebuie să-i acorzi atenție mereu, chiar dacă utilizezi un portofel (wallet) considerat sigur. De exemplu, poate avea urmări dezastruoase pentru portofoliul tău dacă faci clic pe un link fals. Din fericire, există metode/modalități prin care ne putem proteja de asemenea lucruri.
Articole asociate:
În cazul NFT-urilor de exemplu, popularitatea uriașă sau creșterile mari de preț par să distragă atenția proprietarilor de la necesitatea de a acorda atenție siguranței. Desigur, pote că nu utilizatorii au devenit mai neglijenți, ci atacatorii folosesc metode din ce în ce mai rafinate pentru a-și înșela victimele.
Acest lucru este valabil mai ales pentru social media, Discord este un exemplu concludent, care este un cuib al escrocheriilor crypto. Cea mai utilizată metodă este trimiterea de oferte prin mesaje private, în speranța ca cineva să cadă în capcană. În astfel de cazuri, proporțiile pierderii nu sunt ameliorate nici de zicala „se întâmplă și cu cei mai buni”.
🚨 BEWARE: Several scams happening on Discord tonight. QUESTION EVERYTHING. Before clicking on links, quadruple check who it’s from and if it’s legitimate. Then check 12 more times on Twitter via trusted sources. 🚨
— Farokh (@farokh) October 27, 2021
Să vedem așadar cum putem reduce riscurile prin utilizarea unui portofel hardware, prin minimizarea folosirii de wallet-uri online și nefăcând clic niciodată pe linkuri primite de la alții.
Articole asociate:
- Cele mai bune 10 Portofele Hardware
- Cele mai bune 7 portofele Bitcoin pentru Mobil
- Top 8 cele mai bune portofele pentru Desktop
- Cele mai bune portofele Bitcoin
- Cum să stocăm în siguranță criptomonedele?
Importanța portofelelor hardware
Nu putem sublinia suficient de mult că nu ar trebui să divulgăm cuvintele seed niciodată, nimănui. Nimeni nu are de ce să ni le ceară. Totodată, merită să reținem că siguranța nu trebuie sacrificată niciodată pentru confort.
Portofelele online sunt mult mai ușor de manevrat, tranzacționarea este mai simplă, dar în majoritatea cazurilor nu necesită măsuri de securitate precum furnizarea unui cod PIN sau a unei parole. Portofelele Metamask sau Coinbase de pildă se conectează la internet, devenind astfel mult mai vulnerabile.
Articole asociate:
- Metamask Păreri și Prezentare 2023
- Coinbase Păreri și Prezentare 2023
- Coinbase Wallet Păreri, Prezentare și Evaluare 2023
Spre deosebire de portofelele online, cold wallet-urile sunt dispozitive care stochează cheile private ale utilizatorului fără a fi nevoie de o conexiune la internet. Portofelele hardware pot fi considerate astfel de instrumente. Deoarece funcționează offline, împiedică accesul neautorizat, atacurile și exploatarea diferitelor vulnerabilități.
3/ NEVER TYPE YOUR SEED PHASE
I can’t stress this enough, there should never be a digital foot print of your seed phrase, if someone gets a hold theses words, then all is lost, they will forever have full control of your wallet.
No site should ever ask for your seed phrase.
— richerd.eth (@richerd) February 2, 2022
Ai 10% reducere la toate taxele pentru totdeauna, dacă îți deschizi un cont nou la cel mai popular exchange de criptomonede, Binance!
În plus, cele mai multe dintre aceste portofele ne permit să setăm un cod PIN și/sau o parolă – ca măsură suplimentară de securitate – pentru a ne putea accesa criptomonedele. Astfel, în cazul unui atac nu este suficient să fie obținute numai cuvintele seed, este nevoie și de PIN sau parolă pentru inițierea unei tranzacții. Acest tip de parolă diferă oarecum de parolele utilizate pentru conectarea la contul de utilizator și nu este folosit prea des.
Cum funcționează parolele?
Cuvintele seed oferă acces la un anumit portofel, dar o parolă poate face același lucru.
În acest context, poate fi interpretată ca un fel de extensie care sporește caracterul aleatoriu asigurat de cuvintele seed și cu ajutorul căreia putem genera un set complet nou de adrese. Putem percepe acest lucru ca și o posibilitate de crea un alt wallet, ascuns, pe lângă portofelul oferit de seed-ul respectiv. În orice caz, putem crea un număr foarte mare de parole, care ne oferă un nivel suplimentar de securitate.
Această caracteristică este foarte utilă dacă cineva dorește să separe o parte a bunurilor sale din orice motiv; dar se vor ivi multe probleme dacă își pierde parola. Portofelele „ascunse” pot fi dezvăluite numai dacă introducem parola exactă după seed.
Asemenea cuvintelor seed, nu este indicat să stocăm parola pe dispozitive mobile sau online. În schimb, este recomandabil s-o păstrăm pe hârtie de pildă, într-un loc sigur.
Setarea parolei în portofelul hardware Trezor
Odată ce-ai cumpărat, configurat și ai început utilizarea unui portofel hardware Trezor, există două moduri în care poți seta și o parolă. În fila „Advanced settings”, poți bifa caseta de selectare dacă dorești să activezi utilizarea unei parole (passphrase).
Ai această posibilitate și pe dispozitivul Trezor în sine; de asemenea, aici poți vedea dacă este instalat cel mai recent driver și dacă a fost setat un cod PIN. Ambele modele Trezor – atât Trezor One, cât și Trezor Model T – permit utilizarea parolei, cu diferențe minore.
Articole asociate:
De asemenea, Trezor One ne permite introducerea unei parole prin interfața browserului său web, o metodă mai puțin norocoasă dacă calculatorul este infectat. Putem face acest lucru și în cazul Model T, dar aici putem introduce parola și pe ecranul tactil al dispozitivului. După introducerea parolei, trebuie s-o confirmăm și pe afișajul dispozitivului în cazul ambelor tipuri.
„Dezavantajele” securității
O securitate excesivă are și riscuri, chiar dacă pare ciudat la început. Parola oferă un strat suplimentar de securitate, oferă o protecție puternică, dar toate acestea pot reprezenta și dezavantaje. Dacă pierzi parola, vei pierde și criptomonedele asociate acesteia.
Totodată, securitatea sporită necesită mai mult timp și preocupare; în orice caz, poate e mai bine ca omul să dedice un plus de energie decât să învețe importanța siguranței criptomonedelor pe propria cheltuială.
sursa: cointelegraph.com
Ești pasionat de crypto? Alatură-te echipei noastre și lucrează de acasă | Te răsplătim cu criptomonede
Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:
- Cele mai bune 6 exchange-uri de criptomonede (Crypto Exchange) în 2023
- Crearea unui portofoliu de criptomonede | Cum trebuie să creezi un portofoliu de criptomonede bine structurat
- Cele mai bune 6 portofele (wallet-uri) bitcoin în 2023
- Cele mai bune 10 wallet-uri hardware pentru stocarea bitcoin și altcoins
- Cumpărare Bitcoin pentru Începători | Iată cum poți cumpăra Bitcoin | Ghid Pas cu Pas
- Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute pentru începători | Cumpărare și Vânzare Bitcoin | Ghid pas cu pas
Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Binance, păreri și prezentare
- TOKERO, păreri și prezentare
- Tradesilvania, păreri și prezentare
- Coinbase, prezentare generală și comparare
- Kraken, păreri și prezentare
- Crypto.com, păreri și prezentare
- CEX.io, păreri și prezentare
- OKEx, păreri și prezentare
Alătură-te Grupului nostru Facebook!
Construim cea mai mare comunitate de criptomonede românească: Crypto România | Bitcoin și Criptomonede | DeFi și NFT România