Potrivit Fondului Monetar Internațional (International Monetary Fund – FMI), actuala scădere de pe piața criptomonedelor nu amenință stabilitatea financiară globală.
În raportul său publicat săptămâna trecută, comisia internațională a subliniat că razboiul ruso-ucrainean și posibilele noi restricții din cauza COVID-19 ar putea prezenta riscuri mult mai mari cu privire la situația economiei mondiale. FMI consideră că separarea Bitcoin de sistemele bancare tradiționale îl împiedică să reprezinte o amenințare similară la adresa stabilității financiare globale.
Această poziție contrazice percepțiile anterioare. În aprilie 2019, Christine Lagarde – șefa FMI la acea vreme – declara că, în ceea ce privește criptomonedele, acestea au un efect de neevitat asupra sistemului financiar și perturbă complet sectorul bancar.
Totodată, FMI mai spunea în octombrie 2021 că, criptomonedele reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare globale și se așteaptă la o cooperare coordonată la nivel global pentru a le reglementa. Protecția investitorilor crypto și DeFi (finanțe/finanțare descentralizată), precum și problema rezervelor inadecvate pentru stablecoin-urile emise privat le-a subliniat ca puncte critice.
Este posibil ca lucrurile să se reverseze?
În ultimele două luni, inițierea procedurii de faliment de către două companii crypto – fondul speculativ Three Arrows Capital și compania de creditare Celsius – a făcut mare vâlvă.
Teama de recesiune a determinat mulți investitori crypto să vândă instrumente crypto din cauza riscurilor legate de investițiile lor. Astfel, prețul bitcoin a scăzut la 17.000$ în iunie 2022, ceea ce a cauzat probleme în privința garanțiilor.
Ai 10% reducere la toate taxele pentru totdeauna, dacă îți deschizi un cont nou la cel mai popular exchange de criptomonede, Binance!
Deschide-ți cont acum
FMI este de părere că răspândirea mișcărilor de piață similare către piețele financiare tradiționale a fost foarte mică; cu toate că investitorii au suferit pierderi semnificative.
Toate acestea contrazic însă un raport publicat în ianuarie 2022, intitulat în mod ironic Cryptic Connections: „Spillovers between Crypto and Equity Markets”, care notează că prețurile criptomonedelor au interacționat cu acțiunile și au afectat, de asemenea, piețele globale.
În ciuda acestora, raportul conține o declinare a răspunderii conform căreia constatările sale sunt opera autorului și nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale FMI.
Prețurile criptovalutelor au depășit uneori acțiunile, mai degrabă decât să le afecteze negativ. Este posibil ca Bitcoin să aibă din nou performanțe bune din perspectiva investitorilor, iar acțiunile să se confrunte cu presiuni de recesiune. În acest caz, criptomonedele nu pot fi considerate în continuare ca un factor care influențează piața mondială.
Potrivit FMI, criptomonedele nu reprezintă o amenințare la adresa stabilității financiare: principalele organisme încearcă să separe TradeFi de criptomonede.
În iunie, Comitetul European pentru Risc Sistemic (European Systemic Risk Board) declara că o creștere rapidă a popularității criptomonedelor ar putea zgudui piața și a recomandat monitorizarea regulată a expunerii piețelor financiare la criptomonede și finanțarea descentralizată.
Autoritățile de reglementare din întreaga lume analizează modul în care băncile se pot implica în serviciile crypto. În acest context, Comitetul de la Basel pentru Supraveghere Bancară a recomandat băncilor să dețină un număr limitat de Bitcoin și să introducă cerințe stricte de capital care limitează creditarea pe bază de criptomonede.
sursa: beincrypto.com
Ești pasionat de crypto? Alatură-te echipei noastre și lucrează de acasă | Te răsplătim cu criptomonede
Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:
- Cele mai bune 6 exchange-uri de criptomonede (Crypto Exchange) în 2022
- Crearea unui portofoliu de criptomonede | Cum trebuie să creezi un portofoliu de criptomonede bine structurat
- Cele mai bune 6 portofele (wallet-uri) bitcoin în 2022
- Cele mai bune 10 wallet-uri hardware pentru stocarea bitcoin și altcoins
- Cumpărare Bitcoin pentru Începători | Iată cum poți cumpăra Bitcoin | Ghid Pas cu Pas
- Tranzacționare Bitcoin și Criptovalute pentru începători | Cumpărare și Vânzare Bitcoin | Ghid pas cu pas
Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!
- Binance, păreri și prezentare
- TOKERO, păreri și prezentare
- Tradesilvania, păreri și prezentare
- Coinbase, prezentare generală și comparare
- Kraken, păreri și prezentare
- Crypto.com, păreri și prezentare
- CEX.io, păreri și prezentare
- OKEx, păreri și prezentare