Ce este Monero?
Fondatorul Monero: thankful_for_today
Data fondării: aprilie 2014
Algoritm de consens: Proof of Work (PoW)
Nume token: XMR
Concept: Monero este o criptomonedă pe sursă deschisă, creată în 2014. Printre principalele scopuri ale înființării sale se numără asigurarea substituibilității, protecției datelor/discreției, descentralizării. În momentul de față Monero asigură cel mai înalt nivel de secretizare și de protecție a datelor dintre toate criptomonedele.
Tranzacțiile aflate pe blockchain-ul Monero sunt secrete și nu pot fi urmărite; nici adresa celui care trimite, nici a celui care primește nu este publică, și nici suma trimisă. În vederea asigurării secretului tranzacțiilor, acesta utilizează un registru public complicat, care asigură desfășurarea de tranzacții ce nu pot fi clarificate și urmărite.
Acest lucru înseamnă că oricine poate iniția tranzacții și le poate distribui, dar nicio sursă externă nu va fi în stare să precizeze sursa acestora, destinatarul sau suma lor. Pentru a crea monede noi, Monero se folosește de mecanismul Proof of Work; cu ajutorul căruia minerii pot asigura securitatea și pot valida tranzacțiile.
Nașterea Monero
Monero a fost dezvoltat de un utilizator Bitcointalk anonim, care a ajuns cunoscut sub numele thankful_for_today. Acesta a luat naștere din codul Bytecoin, compus din bit și Monero (care în esperanto înseamnă coin), de aceea a primit numele inițial de BitMonero.
În ciuda faptului că printre planurile proiectului s-a aflat corectarea și dezvoltarea versiunii Bytecoin, precum și îmbunătățirea timpului de creare al blocului, comunitatea a primit cu dezinteres prima versiune BitMonero. Datorită acestui fapt, thankful_for_today a dispărut pur și simplu de pe scenă; iar echipa de utilizatori condusă de Johnny Mnemonic a decis că preia controlul și peste câteva zile au dat proiectului numele de Monero.
Mulțumită caracteristicilor sale de protecție a datelor, Monero s-a bucurat de o ascensiune rapidă, până în 2016 ajungând pe primul loc dintre toate criptomonedele, privind cantitatea de tranzacții desfășurate. Cel mai răspândit mod de utilizare a Monero este întreruperea traseului tranzacțiilor de criptomomede desfășurate pe alte blockchain-uri, publice. De exemplu, cei care efectuează tranzacții Bitcoin, schimbă Bitcoin în Monero, iar peste un timp le schimbă iar în Bitcoin și îi transferă pe o altă adresă care nu a fost utilizată anterior.
Aceasta este cel mai utilizat proces, dacă oamenii își doresc un înalt nivel de protecție a datelor și discreție în legătură cu tranzacțiile crypto. Pe lângă discreție, Monero mai dispune și de calitatea substituibilității. Asta înseamnă că fiecare coin XMR este egal, identic și poate fi înlocuit oricând. De exemplu, acest lucru nu este valabil în cazul unui cec sau al unei bancnote obișnuite, fiindcă ele dispun de un număr de identificare unic. În afară de criptomonede, doar aurul mai are această calitate, o uncie de aur de 12K va fi întotdeauna egală cu o altă uncie de aur de 12K.
Stocul Monero
Deoarece și Monero se bazează pe un mecanism Proof-of-Work, noi monede XMR sunt minate continuu. Monero aplică un sistem de algoritm de consens unic, mulțumită căruia are atât caracteristici Bitcoin, cât și Ethereum.
Asemenea Bitcoin, această criptomonedă are o anumită limită de stoc, care nu limitează practic cantitatea de coin ce poate fi extrasă, ci cantitatea de la care se schimbă sistemul de recompense de blocuri al minerilor. Concret, cantitatea recompensei de bloc a Monero scade permanent, asemenea Bitcoin. Atunci când valoarea extrasă ajunge la 18 milioane XMR coin, recompensa de bloc se va stabiliza la nivelul de 0.6 XMR/bloc; și acesta nu va mai scădea. Atunci, timpul de bloc va fi de 2 minute; deci un bloc nou va fi creat din două în două minute.
Momentan, au fost extrase mai mult de 17 milioane de monede XMR; și previziunile arată că ultima (până se ajunge la 18 milioane) va fi minată în anul 2022. Asemenea Ethereum, și Monero are o limită de cantitate ce poate fi extrasă anual. Acest lucru înseamnă că anual pot fi extrase maxim 157.000 de monede XMR. În afară de acestea, nu există o valoare finală care să limiteze numărul maxim de coin XMR.
Minatul Monero – Algoritmul PoW
Ca și în cazul Bitcoin, pentru validarea tranzacțiilor Monero utilizează un sistem PoW. Dar în opoziție cu toate celelalte criptomonede ce pot fi minate, Monero folosește algoritmul hash CryptoNight; care provine din protocolul CryptoNote.
CryptoNote este un protocol care a fost creat cu scopul de a rezolva problemele generate de Bitcoin Core. Acest protocol susține numeroase criptomonede orientate spre discreție descentralizată și spre protecția datelor. Datorită acestuia, Monero poate realiza diferențe însemnate între algoritmi, ceea ce face ca urmărirea tranzacțiilor să fie mai complicată.
În anul 2017, tranzacțiile Monero au devenit mai puternice prin algoritmul lui Gregory Maxwell, dezvoltatorul Bitcoin Core. Acesta face posibil să fie ascunse și sumele ce apar în tranzacții; ulterior algoritmul a fost combinat cu dezvoltarea Ring Signature. Mulțumită acesteia, este imposibil de precizat de la cine provine o anumită tranzacție și la cine ajunge.
Un bun exemplu pentru eficiența discreției și protecției de date oferite de Monero este situația în care banii adunați au fost schimbați în monede XMR cu ocazia a numeroase atacuri cibernetice de mare amploare, ca să nu poată fi urmăriți. Pe lângă acestea, unele voci susțin că este criptovaluta preferată a utilizatorilor web dubioși și pe piața neagră; tocmai din cauza acestei discreții.
Monero a fost conceput astfel încât să excludă echipamentele ASIC utilizate în minatul Bitcoin; iar în cazul său minatul este posibil doar cu procesoare (CPU) și plăci video (GPU). Prin urmare, multe pagini web se folosesc pentru minatul XMR de procesoarele vizitatorilor, pe ascuns, în timp ce aceștia navighează pe aceste pagini.