A bitcoin egy nap alatt többet emelkedett, mint a részvénypiac idén egész évben

A bitcoin a hét közepén 5%-os erősödéssel reagált az újabb stimulus-intézkedés hírére, amellyel a kormányzat a koronavírus gazdasági hatásait igyekszik enyhíteni.

A vezető kriptopénz majdnem 12 ezerig száguldott, ez a szint a héten már másodszor kerül tűz alá. Most már több, mint egy év is eltelt azóta, hogy a BTC hosszabb ideig nem volt képes ezen szint fölött maradni.

A Bloomberg egészen odáig ment, hogy egy szerdai cikkükben már úgy fogalmaztak, „a bitcoin-mánia ismét majdnem teljesen eluralkodik”.

Sok, digitális eszközökben érdekelt befektető vélekedik úgy a bitcoiról, hogy kiváló védekezést jelent az infláció ellen. Ezekre a meggyőződésekre pedig minden újabb billió dollár ráerősít, amelyet a kormányok és a központi bankok pumpálnak a világgazdaságba. 1930 óta a legnagyobb gazdasági visszaesést tapasztaljuk, így mindent megpróbálnak, ami segíthet.

Az arany, amely historikusan szintén jó védelmet nyújt az infláció ellen, 2000 dolláros rekordárfolyamon cserél gazdát. Mégis, az arany idei 35%-os emelkedése sem közelíti meg a BTC 63%-os erősödését. Az SP500 index az év elejéhez képest 3%-kal van magasabban, és sok befektető hiszi, hogy a részvénypiac éppen kezd elszakadni a valóságtól. Ebben nagy szerepe lehet annak a 3 billió dollárnak, amelyet a FED nyomtatott, fedezetlenül, hogy a friss pénzzel pezsdítse fel a gazdaságot. Ez a gyakorlatban nem a gazdaság segítését jelenti, hanem államkötvények és részvények vásárlását, amelyek így bizony felfelé mennek, minden fundamentum ellenére.

Mati Greenspan, a Quantum Economics elemzőcég társalapítója úgy írta a vállalat hírlevelében, hogy szerinte „a bitcoin és a kriptopiac ismét bizonyította, hogy képes függetleníteni magát a hagyományos piacoktól”.

A bitcoin egy nap alatt többet emelkedett, mint a részvénypiac idén egész évben mycryptoption
Forrás: TradingView

Eközben az USA költségvetési hiánya idén átlépte a 3,7 billió dollárt, amely komoly emelkedés a 2009-es 1,4 billióhoz képest.

A heti 600 dolláros extra segély a munkanélkülieknek a múlt héten megszűnt, miközben egyelőre még nem rendezte a gazdaság helyzetét. A kormányzat pedig az új mentőcsomag részletein vitatkozik, és a pontos összegen, amely várhatóan 1 és 3 billió dollár között lesz valahol.

A Delphi Digital, egy másik elemzőcég szakértőjeként Anil Lulla is úgy vélekedik, „a bitcoin hosszú távú értékajánlata, mint inflációmentes eszközosztály a fiat pénzekkel szemben, csak erősödik”.

Az IMF a blogjuk egyik bejegyzésében hívta fel a figyelmet arra, hogy „egy újabb pénzügyi sokk tovább növelheti egy mélyebb válság lehetőségét, és jobban kiélezné a már most is fennálló sebezhetőségek, mint amilyen például a hatalmas államháztartási hiányok, negatív hatását”.

Ezek a dolgok mind-mind a bitcoint erősítik, főleg, ahogy egyre több befektető jön rá, a gazdaság megsegítésére kitalált stimulus-programok valójában milyen következményekkel fognak járni.

A JPMorgan elemzői a saját adataik alapján is arra jutottak, hogy az idősebb korosztályba tartozó befektetők egyre több aranyat vásárolnak, a fiatalabbak viszont inkább a bitcoin felé fordulnak.

A Coin Metrics pedig egy új elemzés során jutott arra, hogy a múlt héten a napi aktivitású BTC-tárcacímek száma átlépte az 1 milliót. Utoljára 2018 januárjában volt ennyi, a 20.000 dolláros csúcsárfolyam után nem sokkal.

a bitcoin
Forrás: Arcane Research/Messari/Skew

A norvég Arcane Research mérései alapján pedig a napi bitcoin-kereskedési volumen is új csúcsokat állít be, erős növekedéssel már néhányszor a 2 milliárdos napi forgalmat is elérte. A CME bitcoin határidős kötései szintén rekordot döntöttek, jelenleg 850 millió dollár értékű szerződésük van.

„A piaci erősödés folytatódik. A CME ügyleteinek ilyen intenzív növekedése egyértelmű jele a fokozódó intézményi igénynek a BTC iránt.”

Chris Thomas, a Swissquote brókere a napokban úgy fogalmazott, a héten könnyen meglehet a 12000 dolláros szint elérése.

A jelek alapján pedig erre tényleg minden esély megvan.

Ezeket olvastad már?

Érdekelnek a kriptopénzek? Ne maradj le a legérdekesebb infókról, csatlakozz hozzánk a lenti elérhetőségeken!

 KezdőknekKözösség Egyéb
 Bitcoin Útmutató Likeolj minket Facebookon! Legfrissebb Hírek
Ethereum Útmutató Csatlakozz Discord-on! Videók
 Kripto Szótár Kövess minket Youtuben is! Altcoinok

Tetszik a tartalom? Hívj meg minket egy kávéra! 

Útmutatóink, tanulmányaink és minden tartalmunk teljesen ingyenes! Affiliatekből és támogatásokból tartjuk fent az oldalt. Ha szeretnél te is hozzájárulni, hogy az oldal továbbra is fennmaradjon és minőségi tartalmat közvetítsen, akkor támogass minket egy kávé árával kriptóban.

BTC: bc1qp2ux3zjszpnlq8nhylek4nqkgk6ku4cm7er4tt

ETH: 0xbeCf9703c70e0A08096C41E4c86A1C75043d8135

 

Még több cikk