Bitcoin és Kriptovaluta Adózás Magyarországon 2024 | Hogyan adózunk a bitcoin és más kriptovaluták után?

Bitcoin és Kriptovaluta Adózás Magyarországon | Hogyan adózunk a bitcoin és más kriptovaluták után?

Nagyon sokan tettek szert jövedelemre 2021-ben bitcoin és egyéb kriptovalutákkal kapcsolatos tevékenységeik után. Ez a jövedelem természetesen Magyarországon is adóköteles akár magánszemélyről, akár vállalkozásról van szó. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan és mikor kell bitcoin vagy más kriptovaluták után adózni Magyarországon.

Nézzük meg, hogy miről is fogunk pontosan beszélni a továbbiakban:

  1. Mikor kell adózni a bitcoin és más kriptovaluták után?
  2. Mennyi adót kell fizetni Magyarországon a Bitcoin vagy más kriptovalutákból szerzett nyereség után?
  3. Mi van, ha valaki elmulasztja az adózást?
  4. Bitcoin és Kriptovaluta adózás ha kriptóban fizetnek, vagy mi fizetünk azzal
  5. Bitcoin és Kriptovaluta adózás bányászat után
  6. Staking, Lending és egyéb DeFi megtakarításokból származó bevétel
  7. Árfolyamnövekedés / HODL-ing esetén

Nem rég kezdted a kriptózást? Töltsd le „Bitcoin és Kriptovaluták Kezdőknek” című digitális könyvünket! Temérdek hasznos infó, útmutató és ismertető (videóval ellátva) vár TELJESEN INGYEN! Megismerheted a tőzsdék, platformok és tárcák használatát lépésről lépésre!

INGYEN eBook Letöltése  További infó az eBook-ról 


1. Mikor kell adózni a bitcoin és más kriptovaluták után?

Fontos tisztázni már az elején, hogy mikortól válik a bitcon vagy egyéb kriptovaluta adókötelessé. Tudni kell, hogy két feltétel van, amiknek teljesülnie kell, hogy a bitcoin vagy más kriptovaluta után adót kell fizetni. Ebből az első az, hogy az adott kriptovaluta át lett váltva forintra vagy más fiat pénzre, a másik pedig, hogy az elköltött összeg értéke magasabb, mint a kezdetben befektetett tőke értéke.

Ebben az esetben természetesen már az is adóköteles tevékenység, hogyha egy régebben  (alacsony árfolyamon) vásárolt kriptovalutáért (pl. bitcoin) vásárolsz anyagi javakat, például ingatlant, autót, stb.

A jövedelmekből szinte minden esetben a tárgyévet követő évben kell adót fizetni. Ha tehát valaki tavaly nyereségesen kriptózott, az idei bevallásba már bele kellett írnia ebből a jövedelmét. Az idei profit pedig a jövő évi bevallásba kerül bele. A szabályok viszont tárgyévre vonatkoznak! 2022-től nem lesz EHO a kereskedési nyereségen, de nem az akkor fizetett adó esetén kell ezzel számolni, hanem az akkor realizált nyereséggel! Tehát 2023-ban lesz érdekes ez.

A jelenlegi magyar jogszabályok alapján a bitcoin és a kriptopénzek jogilag nem léteznek, nincs meghatározásuk, nem lehet őket úgymond forintosítani. Hiába kerül a bitcoin többszörösébe, mint tavaly, önmagában emiatt nem jön létre adófizetési kötelezettség. Nincs is mi alapján megállapítani a fizetendő adót, hiszen a hatóság nem fogja megnézni például a CoinGecko oldalán, hogy éppen mennyi az árfolyam.

Viszont bár a bitcoin nem létezik a magyar jogban, mikor átváltjuk forintra, vagy másmilyen fiat pénzre, akkor már bizony jövedelem keletkezik, abból pedig adót kell fizetni. Ez ténylegesen csak a fiat pénzt jelenti, tehát ha egy kereskedő USDT-re vált, az kriptopénz, hiába dollár alapú stablecoin, nem számít fiatnak. Így nincs adófizetési kötelezettség.

De ha egy váltón tényegesen dollárért adja el a bitcoinját, ott jövedelem, de legalábbis bevétel keletkezett, adózni kell. A lényeg a fiat pénz formájában realizált jövedelem. Itt pedig ténylegesen a jövedelemről beszélünk, tehát ha veszel százezer forintért bitcoint, és azt eladod kétszázezerért, akkor csak a nyereségből, a százezerből kell adózni, nem a teljes 200 ezer forintból.


2. Mennyi adót kell fizetni Magyarországon a Bitcoin vagy más kriptovalutákból szerzett nyereség után?

A jelenlegi, 2021-es számok úgy néznek ki, hogy a jövedelemből 15% SZJA-t (személyi jövedelem adó), és 18% EHO-t (egészségügyi hozzájárulási adó) kell fizetni, ez utóbbit felső határ nélkül, bizonyos adózási formák kivételével. Viszont, mivel nem lehet költséghányadot megállapítani, egy általános szabály van, hogy a jövedelem 87%-a számít adóköteles jövedelemnek. Így a végső adókulcs nagyjából 25% körül van, amellyel Magyarország a középmezőny kedvezőtlenebb felén helyezkedik el.

A legújabb információk alapján a 2022-es adócsomagban viszont eltörlik a kriptopénzeket terhelő EHO-t, azaz egészségügyi hozzájárulást, leánykori nevén társadalombiztosítási járulékot. Tehát az adó a kellemesebb 15%-ra mérséklődik jövőre, ha minden a tervek szerint halad.

Az itt leírtak a jelenleg elérhető nyilvános információkon alapulnak, a cikk célja pedig az ismeretterjesztés. Amennyiben valaki számára ez ténylegesen aktuális kérdés, határozottan ajánlott egy jogi, adózási szakértőt felkeresni, és konzultálni vele az egyéni, személyes körülmények figyelembe vételével!


3. Mi van, ha valaki elmulasztja az adózást?

Ezen nem érdemes spórolni, az adófizetés elmulasztása komoly vétség, nagy büntetéssel „jutalmazhatják”, és akár a vállalkozást is felszámolják, a vezetőséget eltiltják a tevékenységtől!

Bitcoin és Kriptovaluta adózás a keletkezett profit függvényében – Bányászatból, Vásárlás után, Elköltés után, Staking / Lending után, stb.

Kriptopénzben több féle módon is keletkezhet bevételünk, jövedelmünk:

  • Ezzel fizetnek nekünk szolgáltatásért, termékért, vagy mi fizetünk valamiért kriptopénzzel
  • Bányászunk
  • Staking, Lending és egyéb DeFi megtakarítások
  • Megvesszük, majd idővel növekszik az árfolyama, vagy nyereségesen tőzsdézünk, kereskedünk

Vegyük sorra ezeket, melyik mit is jelent pontosan, és mivel jár!


4. Bitcoin és Kriptovaluta adózás ha kriptóban fizetnek, vagy mi fizetünk azzal

  • Vállalkozásként

Fizetségként kapjuk, fizetségként adjuk, tehát valamely pontosan meghatározható értékű dologra cseréljük. Ez alapján már megállapítható a pontos fiat pénz értéke, és mivel tulajdonképpen átváltjuk, adóteher keletkezik.

Ha például autószerelőként lehetőséget biztosítunk bitcoinnal való fizetésre a műhelyünkben, a számlát akkor is forintban állítjuk ki, így megvan a pontos összeg, amelyből jövedelemadót kell fizetni. Számviteli szempontból forintot kapunk, még ha technikailag a fizetés bitcoinnal történik is.

Ez az eset vélhetően akkor történik, ha vállalkozásként, cégként jutunk bitcoinhoz. A társasági, adózási formától függően a fizetendő adóteher mértéke más-más lehet. A különbség egyes esetekben kiugró lehet, így érdemes jól kiválasztani a megfelelő formát a tevékenységhez!

Egyéni vállalkozóként vagy cégként is választhatunk olyan adózási formát, ahol például el tudjuk számolni a költségeket, sőt, erre magánszemélyként is lehetőségünk van.

Vállalkozás esetében azt érdemes figyelembe venni, hogy társasági adót is fizetni kell a jövedelem után, és ezután még a jövedelemadót, EHO-t. Ez utóbbinak viszont lehet felső korlátja. Itt is érdemes az adott szituáció ismeretében szakértővel konzultálni!

  • Magánszemélyként

Ha rendelkezünk például a Binance által kibocsátott bankkártyával, és annak a segítségével vásárolunk valamit a kripto-egyenlegünkből, úgy megtörténik a fiat váltás, hiszen az eladónál forint kerül a számlára. Ez pedig váltás, itt is adóteher keletkezik.

Átváltáskor ez Egyéb jövedelemnek minősül, hiszen nincs jogszabályi meghatározása a kriptopénzeknek, kriptotranzakcióknak. Ökölszabályként elmondható, hogy mind magánszemély, mind vállalkozás számára az Egyéb jövedelem kategória a lehető legkevésbé előnyös adózási szempontból. Bizonyos esetekben pedig nincs mód a veszteségek, költségek elszámolására sem, így szintén magas adóteherrel számolhatunk.


5. Bitcoin és Kriptovaluta adózás bányászat után

Bányászat esetén nem sokban tér el a helyzet az előző verziótól, hiszen tulajdonképpen itt is egyfajta termelő, szolgáltató tevékenységet végzünk. Magánszemélyként a magas adó miatt nem érdemes ezt csinálni, de a bitcoin bányászat vállalkozásként, cégként nem bonyolult dolog.

Ha jövedelemszerző tevékenységként végezzük a bányászatot, a nyereség megállapításával sem lesz sok gond, hiszen jövedelmünk az eladásból, a fiat váltásból származik majd. Így a bevételt a forint-bevétel határozza meg, a kiadásokat pedig a tényleges kiadások. Az áramdíj, a felszerelés költsége, az esetleges működtetés, szervízelés munkadíja. A kettő különbözetéből származó profit jelenti az adóalapunkat. A jó hír ebben az esetben, hogy a bányászattal járó költségeket mindet (még az átváltáskor felszámolt váltási díjat is) feltüntethetjük kiadásként, ami levonandó a profit mennyiségéből.


6. Staking, Lending és Egyéb DeFi megtakarításokból származó bevétel

Bevétel szempontjából a bányászathoz hasonlóan történik a felfutóban lévő defi által generált nyereség. Ha tehát egy defi-protokollban kötünk le kriptót, például lending szolgáltatáshoz, az így szerzett bevétel adózási szempontból ugyanolyannak számít, mintha bányásztunk volna. A képlet egyszerű, a bevétel mértéke minden esetben attól lesz a végösszeg, minusz a befektetett tőke és a tevékenység során keletkezett költségek összegével: Profit = Végösszeg – (Tőke + költségek)

A megkapott összeg (a profit) az, amit le kell adózni minden esetben.


7. Árfolyamnövekedés / HODL-ing esetén

Árfolyam-növekedés, tőzsdézés esetén a tevékenységünk tisztán pénzügyi jellegű, de ettől függetlenül nem lehetetlen, hogy a bitcoin kereskedés vállalkozóként, cégként a fő profilunk legyen. Önmagában ilyen tevékenységi kör nem létezik, nem tudjuk kiválasztani a listából, hogy kriptopénz-kereskedés, mint főtevékenység. Viszont mivel valószínűleg nem kell számlát kiállítanunk erről, ez vélhetően nem fog problémát okozni.

Az adóteher megállapításához egyszerűen meg kell határoznunk, hogy mennyi a nyereség, egészen pontosan a forintosított nyereség. Mivel a magyar jog nem ismeri a kriptopénzek és így a kriptokereskedés fogalmát sem, így amíg nem váltunk vissza forintra, nincs miből adózni.

Miután visszaváltottunk, a bevételből kivonva a kiadást, azaz a befektetett összeget, megkapjuk az adóalapot. Magánszemélyként csak a beszerzési összeggel tudjuk csökkenteni az adóalapunkat, vállalkozásként azonban több költség is elszámolható. Arra is lehetőségünk van, hogy egy adott évben keletkezett veszteséggel csökkentsük a következő év adóalapját. Emellett vállalkozásként akár adókedvezményeket is igénybe vehetünk.

Az adó mértékének a megállapításához érdemes megfelelő adminisztrációt végeznünk. A világ több tőzsdéjén érhető el adózási segédlet, de ezek sajnos csak az adott országra vonatkoznak. Az USA esetében például a Coinbase-ről le lehet tölteni egy kimutatást az adóhoz, de ez csak az USA lakosainak érdekes, hiszen az ottani adószabályokra van optimalizálva.

Ha valaki vállalkozásként foglalkozik kriptopénzekkel, akkor az adminisztráció amúgy is a mindennapok része. Amely még érdekes lehet, az a tőzsdékről, váltókról elérhető kereskedési történet letöltése, ha fiat pénzre váltunk. Ha stablecoinnal dolgozunk, ez nem aktuális kérdés. A bankszámlára kiutalt pénz sora egyértelmű, a tranzakciókat érdemes elmenteni, a visszaigazolásokat megőrizni. Ugyanez magánszemélyként is így van.

Mikor vásárolunk, egyszerűen nyomtassuk ki, mentsük el magunknak a visszaigazolást. Ezen rajta van, hogy mikor, mekkora összegért vásároltunk. Emellé odatehetjük a váltó, tőzsde igazolását, hogy ez az összeg mennyi kriptopénzt jelent pontosan. Eladáskor, beutaláskor úgyszintén tegyük el a nyugtákat.

Mikor eljön az adóbevallás ideje, egyszerűen össze kell vezetni az igazolásokat. A befizetések összértékét és a kivéteket egymás mellé tenni. Ha az egyenleg pozitív, akkor adózni kell, de a jó hír az, hogy ebben az esetben nyereséget értünk el.

Tehát ha kiszámoltuk, hogy keletkezett egy millió forint nyereségünk, akkor ezt egyszerűen beleírjuk az adóbevallás „Egyéb jövedelem” sorába. Kiszámoljuk, hogy a ránk vonatkozó adókulcs mennyi, ezt az összeget pedig befizetjük a NAV honlapján megtalálható vonatkozó számlaszámra, de lehetséges, hogy a kirendeltségeken még sárga csekket is igényelhetünk ehhez.

Az adminisztráció teljessé tételéhez pedig mentsük el, és tegyük el magunknak a befizetésről szóló igazolást, ezt hasonlóan az adóbevallásokhoz, évekig meg kell őrizni.


Mások ezeket is olvasták! Olvasd el a legnépszerűbb tőzsdékről szóló értékelést és véleményeket! Oszd meg tapasztalataidat, véleményedet és segítsd a kriptoközösséget!

Ajánlott cikkjeink:

 


Csatlakozz Facebook Csoportunkhoz!

A legnagyobb magyar kriptoközösséget építjük: Magyar Bitcoin és Altcoin | Crypto Hírek | Útmutató | Minden, ami kriptovaluta

 


Neked mi a véleményed? Írd meg kommentben!

Még több cikk