Creare NFT în rețeaua Solana | Cum creăm un NFT pe platforma Solsea | Ghid pentru Începători

Creare NFT în rețeaua Solana | Cum creăm un NFT pe platforma Solsea | Ghid pentru Începători

Emiterea de token-uri proprii în rețeaua Solana reprezintă o idee tentantă pentru mulți creatori digitali. Cel mai simplu mod de a însuși cunoștințele necesare este parcurgerea sarcinilor, pas cu pas.

Sectorul NFT a devenit deosebit de popular în 2021 și chiar dacă elanul s-a mai domolit la început de 2022, este incontestabil că acest sector se află în creștere. Utilizatorii desfășoară activitatea de creare a NFT-urilor, le colecționează, le vând și alcătuiesc colecții.


Articole asociate:


La fel ca și în cazul artei tradiționale, există persoane care doar speculează prețurile și nu sunt interesați de arta în sine, dar îi regăsim și pe cei care folosesc efectiv token-urile, de exemplu ca articole din cadrul unor jocuri. Indiferent de scopul de bază al utilizatorilor, un lucru este aproape sigur: tehnologia NFT nu mai este doar ceva trecător, ci o parte din viața noastră de zi cu zi.

Ethereum este în prezent liderul de pe piața platformelor, iar standardul ERC721 rămâne cel mai răspândit. La rândul său, popularitatea a dus la congestionarea rețelei, cu taxe de tranzacție mari și timpi de procesare lenți. Așadar, nu este de mirare că și alte blockchain-uri au început să-și construiască propria bază de utilizatori, oferind o alternativă viabilă cu tranzacții mai ieftine și mai rapide.

Unul dintre acestea este Solana și este deja evident că a pornit pe o traiectorie în creștere în rândul fanilor NFT, pe măsură ce utilizatorii trec de la Ethereum la rețelele care par cele mai bune. În acest articol, vom vedea cum putem crea propriul NFT pe blockchain-ul Solana folosind cea mai mare piață, Solsea.



Vă prezentăm pe scurt despre ce vom vorbi în continuare:

  1. Creare NFT pe rețeaua Solana: Ce este tokenizarea?
  2. Creare NFT pe rețeaua Solana: Cum emitem un token pe interfața Solsea?
    • Trimiterea de bani în portofelul nostru Phantom
    • Crearea primului token
    • Cum vindem NFT pe piața Solsea?
  3. Creare NFT pe rețeaua Solana: Încheiere

1. Creare NFT pe rețeaua Solana: Ce este tokenizarea?

Tokenizarea este procesul de creare al unui instrument blockchain, un token, din date digitale folosind criptografia, care poate fi apoi trimis și stocat pe blockchain. Putem crea un NFT din orice există în formă digitală, fie vorba de muzică, videoclip, imagine, text, etc. Puțin mai încolo vom dicuta și detaliile tehnice.


2. Creare NFT pe rețeaua Solana: Cum emitem un token pe interfața Solsea?

În rețeaua Solana există mai multe piețe, cum ar fi Solanart, Magic Eden sau Solport, dar cea mai mare este Solsea, care  a fost lansată prima pe Solana. Phantom Wallet este alegerea potrivită pentru crearea de token-uri, un portofel necustodial disponibil ca extensie de browser și care funcționează foarte asemănător cu MetaMask.

Primul pas în crearea unui NFT este crearea unui portofel (wallet)! Extensia poate fi descărcată de pe pagina phantom.app în mai multe versiuni, fiecare poate alege ce browser dorește. Pentru tutorial, noi l-am instalat în browserul Brave.

NFT készítés solana brave böngésző phantom wallet

Odată ce am terminat descărcarea și instalarea, în bara de instrumente din dreapta sus al browserului găsim pictograma Phantom și, făcând clic pe ea, progamul ne va deschide o nouă filă. Aici putem trece mai departe făcând clic pe butonul Create New Wallet.

Primim o secvență seed, un șir de cuvinte diferite pentru restaurare. Cu ajutorul acestora ne vom putea configura portofelul pe alt un dispozitiv sau chiar să îl restabilim în caz că aparatul nostru a fost pierdut, furat sau deteriorat. Salvarea seed este cea mai importantă sarcină atunci când creăm portofele noi.

Fără el, nu ne vom putea restaura wallet-ul și bunurile stocate în acesta dacă este nevoie. Seed-ul trebuie notat și păstrat într-un loc sigur. Nu este recomandat să-l arătăm nimănui sau să-l stocăm pe calculator, fiindcă oricine are seed-ul va putea accesa criptomonedele din wallet.

Portofelul Phantom nu are versiune mobilă, Android – prin urmare, dacă cineva întâlnește un astfel de lucru, este fals și distribuit în scopul phishing-ului.

  • Trimiterea de bani în portofelul nostru Phantom

Pentru crearea NFT-urilor avem nevoie de token SOL, criptomoneda proprie a blockchain-ului Solana. Dacă îl vom cumpăra de pe un exchange, trebuie să-l transferăm în portofelul Phantom pentru a-l putea utiliza. În acest scop, facem clic pe icoana $, semnul dolarului, din portofelul nostru.

Selectăm SOL din listă și apăsăm pe butonul Deposit. Cu această ocazie vom obține adresa noastră pe care pot fi trimise token-urile. După ce token-urile au ajuns în wallet-ul nostru, putem începe crearea NFT-urilor!

Va trebui apoi să înregistrăm un cont pe pagina Solsea. Tot ce trebuie să facem este să ne conectăm portofelul prin apăsarea Connect Wallet și pe urmă să selectăm că dorim să utilizăm Phantom Wallet.

Pagina ne va întreba printr-o fereastră pop-up dacă îi permitem accesul la portofelul nostru. Acest acces înseamnă că site-ul ne va cunoaște soldul, istoricul de tranzacții și ne poate trimite solicitări, adică să ne solicite semnătura digitală pentru confirmarea tranzacțiilor.

După conectare, sistemul ne va redirecționa la pagina de start, unde vom avea nevoie de o combinație tradițională de e-mail și parolă. Pentru a ne înregistra, trebuie să acceptăm termenii de utilizare și să ne confirmăm adresa de e-mail făcând clic pe linkul din e-mailul de verificare primit.

Odată ce-am terminat cu asta, wallet-ul nostru este conectat la platforma Solsea. Practic, am terminat cu pașii inițiali, putem începe crearea efectivă a NFT-urilor!

Pentru a face acest lucru, trebuie să creăm o colecție NFT unde vom putea stoca token-urile. În cadrul filei Create găsim butonul Collection, fă clic pe el!

Trebuie să specificăm titlul (Title) și descrierea (Description) colecției, să încărcăm o pictogramă și o poză de profil. Aici pot fi adăugate și profilurile social media dacă cineva are planuri pe termen lung și dorește să păstreze legătura cu viitorii fani pe mai multe canale.

După finalizarea acestora, ne putem crea colecția făcând clic pe butonul Create Collection – aici, Phantom Wallet ne va întreba printr-o fereastră pop-up dacă vrem să semnăm tranzacția. De asemenea, este posibil să primim un mesaj de sistem care să ne spună că tranzacția a eșuat.

Acesta este un bug cunoscut pe pagina Solsea; pur și simplu să așteptăm puțin până ce sistemul ne acceptă semnătura. Dacă nu suntem siguri că tranzacțiile noastre au ajuns cu succes în bloc, putem vizualiza istoricul tranzacțiilor făcând clic pe soldul nostru SOL din portofel, iar această listă ne va indica dacă cea mai recentă încercare a fost sau nu reușită.

Putem face acest lucru și în orice explorator de bloc Solana. După confirmarea tranzacției, colecția noastră va fi vizibilă făcând clic pe butonul My Collection din portofelul nostru.


Nu ai încă un cont Binance? Deschide acum un cont prin linkul de mai jos și beneficiezi de o reducere de 10% la toate taxele de cumpărare și tranzacționare, pentru totdeauna!
Vreau Reducerea de 10%

  • Crearea primului token

De vreme ce avem deja propria noastră colecție, îi putem adăuga primul NFT. Selectăm meniul NFT din fila Create, apoi încărcăm fișierul dorit. Merită să verificăm dacă fișierul nostru se află pe lista de formate acceptate, dar în general putem spune că formatele mai comune, cum ar fi imaginile JPEG sau videoclipurile MP4, pot fi încărcate fără probleme.

După încărcarea fișierului, trebuie să introducem încă o dată titlul NFT și o descriere. Apoi, putem stabili o sumă de redevențe, ca procent. Asta înseamnă că, dacă clientul nostru va vinde token-ul la o dată ulterioară, vom primi o anumită sumă și din acea vânzare. Valoarea redevenței poate fi setată între 0-50% și depinde de tine să decizi ce procent ți se potrivește mai bine.

Mai există câteva câmpuri care sunt opționale, dar vă recomandăm să le completați. Putem oferi un link către paginile noastre de social media, astfel încât cei care ne cumpără token-urile – sau numai le urmăresc – să poată face clic pe celelalte creații ale noastre.

De asemenea, putem seta etichete pentru token-uri – de exemplu, „plain image” pentru imagini și „video” pentru fișierele MP4. Astfel, NFT-ul va putea fi căutat și pe baza etichetei odată ce-a fost emis.

Solsea ne permite să introducem personal informațiile despre permisiuni și licență pentru token-ul nostru. În cadrul acestora, poți stabili ceea ce vinzi exact (de exemplu, cumpărătorul va achiziționa doar token-ul sau va obține drepturi și asupra unei opere de artă asociate, în format fizic), iar cumpărătorul va vedea exact ceea ce cumpără.

Putem avea mai multe colecții diferite pe platformă și, înainte de a crea noi token-uri, putem alege simplu pe care dorim s-o extindem dintr-o listă derulantă.

După ce am terminat cu toate acestea, putem începe procesul de tokenizare făcând clic pe butonul „Mint NFT”. Va apărea o fereastră pop-up din portofel care ne va cere permisiunea pentru crearea token-ului, iar noi trebui să acordăm acea permisiune.

Am și creat primul nostru NFT, pe care îl putem vizualiza în browser făcând clic pe butonul „See your Mint”. Spre deosebire de MetaMask, Phantom Wallet adaugă token-ul în portofelul nostru imediat și automat, pe care-l putem prelua cu butonul de lângă pictograma $. Totuși, token-urile listate pe piața Solsea nu sunt vizibile în portofelul nostru, să nu le căutăm. Acesta este următorul pas în prezentarea noastră.

  • Cum vindem NFT pe piața Solsea?

În cadrul portofelului nostru, trebuie să alegem „NFTs in my Wallet” din meniul derulant. Selectăm token-ul dorit, apoi facem clic pe butonul „List NFT” și introducem prețul de achiziție. Putem verifica dacă am reușit în meniul My Wallet, acolo se vede dacă avem un token listat.

Acesta este întregul proces, NFT-ul creat a devenit disponibil și pentru publicul larg. În plus, obținem comisioane după vânzările ulterioare, în procentul specificat.


3. Creare NFT pe rețeaua Solana: Încheiere

La final, putem spune că pe rețeaua Solana pot fi create NFT-uri în mod deosebit de simplu și ușor, iar procesul seamănă foarte mult cu cel întâlnit de utilizatori pe platforma Ethereum și OpenSea. Așadar, nu este de mirare că Solana devine o alegere din ce în ce mai populară în rândul fanilor NFT și poate profita de oportunitatea de a oferi fundalul tehnologic necesar reușitei în arta digitală.

Desigur, ne putem confrunta și cu dezavantaje. Rețeaua a fost oprită de mai multe ori, iar viteza tranzacțiilor poate fi semnificativ mai lentă în perioadele de trafic foarte intens. Se poate spune că seamănă cu Ethereum și sub acest aspect, chiar dacă această similitudine nu-i aduce beneficii.

Sursa: cryptopotato.com

Alătură-te Grupului nostru Facebook!

Construim cea mai mare comunitate de criptomonede românească: Crypto România | Bitcoin și Criptomonede | DeFi și NFT România


Citește evaluarea și părerile despre cele mai populare burse de criptomonede! Împărtășește-ți experiențele, opiniile și susține comunitatea crypto!

Alții le-au citit și pe acestea! Articole recomandate:

Mai multe articole