Ce este Bitcoin Lightning Network?

bitcoin lightning network hogyan működik mycryptoption
Sursă imagine: interactivecrypto.com

Ce este Bitcoin Lightning Network?

Poți cumpăra o ceașcă de cafea în schimbul Bitcoin? Înainte să sosească Bitcoin Lightning Network, răspunsul era NU cu siguranță, și totuși…

Datorită creșterii valorii și acceptării sale, Bitcoin poate fi utilizat din ce în ce mai greu pentru desfășurarea de microtranzacții. Dacă Bitcoin devine un instrument de plată peer-to-peer global, va fi nevoie de scalabilitate. Taxele mari, rețeaua încărcată, procesele prelungite de confirmare a tranzacțiilor au condus la căutarea unor soluții; iar una dintre acestea este Lightning Network.

Ce este Bitcoin Lightning Network?

O soluție secundară care utilizează canale de plată ca tranzacțiile să fie desfățurate mai rapid, fără confirmarea blocului. Ideea a fost lansată prima oară în 2015 de către Joseph Poon și Thaddeus Dryje, iar azi este dezvoltată de Blockstream, Lightning Labs, ACINQ și alte companii.

Nu este un secret că Bitcoin are o rată de tranzacții pe secundă (TPS – transactions per second) slabă, valoarea actuală fiind de 7 TPS. Această cifră stă foarte departe de performanța principalelor companii procesoare de plăți, precum VISA (24 mii TPS), PayPal (193 TPS), alte ciptomonede ca XRP (1500 TPS) sau Ethereum (20 TPS).

bitcoin lightning network kriptopénz hírek mycryptoption
Sursă imagine: cryptonews.com

Bitcoin Lightning Network nu are limită superioară privind numărul TPS, un canal este capabil chiar și de 250 TPS și nu există limită pentru câte canale pot fi create.

Cum funcționează Lightning Network?

bitcoin lightning network mycryptoption
Sursă imagine: coingape.com

În principiu, Lightning Network oferă posibilitatea ca utilizatorii să desfășoare tranzacții off-chain, în așa fel încât în blockchain-ul Bitcoin să intre doar un sold de wallet inițial și final. O asemenea soluție crește considerabil capacitatea de transfer a rețelei și reduce taxele de tranzacții. Pe lângă acestea, mai oferă utilizatorilor un alt nivel de securitate și anonimitate.

În același timp, Lightning Network nu este chiar un „miracol”, așa cum au arătat criticii, referindu-se la potențialul său de centralizare.

Cum poate fi folosit Lightning Network?

Iată câteva portofele Bitcoin care susțin Lightning Network:

  • Lightning Peach
  • Spark
  • Tippin.me
  • Bluewallet
  • Breez
  • Wallet of Satoshi
  • Zap
  • Bitcoing Lightning Wallet
  • Eclair
  • Shango
  • Casa Node
  • Joule

Prima dată trebuie alimentate, înainte să poată fi utilizate. Acest lucru se poate rezolva printr-o simplă tranzacție Bitcoin. Îndată ce transferul s-a realizat, trebuie să deschidem un nou canal Lightning. Fiecare wallet funcționează diferit, deci merită urmărite instrucțiunile celui pe care l-ai ales. După ce a fost creat canalul, poți trimite Bitcoin către alții. În același timp, s-a limitat cât Bitcoin poate fi trimis/primit maxim printr-un singur canal Lightning Network. Momentan, această valoare este de 0.168 BTC.

Merită reținut că în cazul unor wallet-uri nu poți recepționa plată Lightning, până când nu ți-ai alimentat soldul sau n-ai creat vreun canal. De asemenea, se poate întâmpla ca unele să necesite existența de lichidități în cazul recepționării unei anumite cantități de Bitcoin.

Mai multe articole