Az USA engedélyezte, hogy nagyobb bankok tárolhassák a stablecoinok fedezeteit

Az USA engedélyezte, hogy nagyobb bankok tárolhassák a stablecoinok fedezeteit

Az Egyesült Államok Számvevőszéke engedélyezte az országban működő pénzintézeteknek, hogy a különböző stablecoinok fedezetéül szolgáló fiat pénzeket, például dollárt tárolhassanak a kriptók kibocsátói részére, nekik számlavezetési szolgáltatást nyújthassanak.

A Számvevőszék a nagyobb bankokat felügyeli, amelyek szövetségi szinten működnek, mint amilyen a Wells Fargo vagy a JP Morgan, így ez az engedély is csak az ilyen működési modellel rendelkező bankokra vonatkozik.

A Számvevőszékkel együttműködésben a terület legnagyobb szabályozó hatósága, a Tőzsdefelügyelet is áldását adta az engedélyezésre.

A Számvevőszék egyértelműen meghatározta, hogy mit tekint stablecoinnak, így kizárólag a fiat pénzeszközökkel fedezett kriptók tartoznak ebbe a körbe. Az előző alkalommal kiadott rendeletükben a Számvevőszék engedélyezte a kriptós számlavezetési szolgáltatásokat a bankok számára, így a mostani döntés tulajdonképpen ennek kiterjesztéseként született.

Brian P. Brooks így kommentálta ezt:

„A nemzeti bankok és a szövetségi társaságok jelenleg is napi szinten több milliárd dolláros nagyságrendben végeznek stablecoinokkal kapcsolatos műveleteket. A szövetségi szinten működő bankok így most sokkal biztonságosabb, szabályozottabb módon szolgálhatják ki ezeket az ügyfeleket.”

A SEC, a Tőzsdefelügyelet is kibocsátott egy támogató állásfoglalást az ügyben:

„Úgy véljük, a piaci szereplők ezután sokkal rendezettebb formában kereskedhetnek a digitális eszközökkel, és így meg tudnak felelni a szövetségi jogszabályok által támasztott regisztrációs, jelentési, és biztonsági elvárásoknak.”

Azt is hozzátették viszont, hogy egy kriptopénzt stablecoinnak nevezve továbbra is felmerülhet, hogy a felügyelet értékpapírnak minősíti azt.

„A cégek, amelyek stablecoinokat bocsátanak ki, sokszor szeretnék, hogy a fedezetül szolgáló pénzeket USA bankban helyezhessék el. Sokan a kibocsátók közül kifejezetten azért szeretnék ezt, mert egy USA bankban tárolt letét a megbízhatóságot sugallja, és azt, hogy a független, külső auditorok bármikor ellenőrizhetik a letétjeiket, azok ott lesznek. A nyilvános, növekvő igények fényében így jogi oldalról elhárulnak az akadályok, hogy a bankok stablecoin fedezethez tároljanak pénzt az ügyfeleik számára.” – így fogalmazta meg a Számvevőszék vezető tanácsosa, Jonathan V. Gould, hogy miért döntöttek az engedélyezés mellett.

Jeremy Allaire, az USDC-t kibocsátó Circle elnöke is nyilatkozott, szerinte „hatalmas lépés az iparág számára ez az engedélyezés, hiszen így a digitális dollár stablecoinok megjelenhetnek az USA hivatalos pénzügyi rendszerében is. Ezzel az állásfoglalással pedig megnyílik az út, hogy egy erőteljes, nyílt, és jól használható dollár-rendszert kezelhessünk az interneten”.

Az USDC-ben lekötött tőke mennyisége mostanra elérte már a 2 milliárd dollárt is, ez egyértelműen jelzi az effajta pénzeszközökre való igényt. Allaire nemrégiben vett részt egy beszélgetésen Brooks-szal, ahol pont a dollár alapú stablecoinok voltak terítéken. A legegyszerűbb forgatókönyvként azt azonosították, mikor a stablecoin kibocsátója a fedezeti pénzt egyszerűen beteszi egy bankszámlára.

A Számvevőszéknek mindenesetre konkrét elvárásai vannak a kriptopénzekkel kapcsolatba kerülő bankok részéről, többek között az iparág kockázati faktorával kapcsolatban. Emellett természetesen a teljes ügyfél-átvizsgálási folyamaton is keresztül kell menni a pénzmosás elkerülésére.

„A folyamat során meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a pénzintézetek tisztában vannak a kriptoipar jellegzetességeivel és kockázataival, emellett pedig megfelelnek minden jogszabálynak és törvénynek, valamint értelemszerűen az ügyfél-azonosítási és a pénzmosás elleni követelményeknek is.”

Ezeket olvastad már?

Érdekelnek a kriptopénzek? Ne maradj le a legérdekesebb infókról, csatlakozz hozzánk a lenti elérhetőségeken!

 KezdőknekKözösség Egyéb
 Bitcoin Útmutató Likeolj minket Facebookon! Legfrissebb Hírek
Ethereum Útmutató Csatlakozz Discord-on! Videók
 Kripto Szótár Kövess minket Youtuben is! Altcoinok

Még több cikk